Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Зачин у служби здравља – ким

30.07.2014. 20:10
Пише:
Србија Данас
kim u činiji
ким у чинији / Извор: Профимедиа

Ослобађа од гасова и сувишне воде у телу, а прочитајте за шта је још добар овај мали а "снажан" зачин.

Првенствено гајен у источном Медитерану, због лаког адаптирања на разне климатске услове, овај зачин успева широм света.

Током средњег века се веровало да лечи страх од животиња, док се у неким земљама сматрало да доноси срећу новим брачним паровима (из тог разлога су га користили да њиме посипају младенце, онако како се користи и пиринач).

Ким има многе благодети:

  • Богат је гвожђем, калцијумом, магнезијумом и дијеталним влакнима.
  • Садржи протеине, угљене хидрате, засићене и незасићене масне киселине, фолну киселину, бета каротен.
  • Помаже варење, добар је против надимања, богат је витаминима Б, ублажава стомачне грчеве, делује као благи диуретик.
  • Од њега се прави облог који зауставља крварење из носа, примење се код уједа отровних животиња, лечи болове у желуцу а приписују му се и антиканцерогена дејства, нарочито код тумора јетре и стомака.
  • Против лосег задаха и горушице, препоручује се употреба кима након јела.
  • Јача рад желуца и испира токсине из тела.
  • Онима који имају алергије се препоручује да превентивно пију уље кима

Наравно, неизоставно је споменути његову употребу у кулинарству. Можете га додати у разне салате, умаке, како слана тако и слатка јела.