Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Зашто српски сељак баца кромпир који узгаја?

02.04.2015. 08:28
krompir
кромпир / Извор: Youtube Printscreen

Неколико хиљада тона кромпира који су произвели пријепољски и ивањички пољопривредници биће бачено јер нема купаца, а ово поврће из увоза је много јефтиније.

Дејан Жунић из пријепољског села Сељашница засејао је 12 хектара овог поврћа, са четири хектара га није извадио, а има 40 тона залиха кромпира који ће, највероватније, бацити.

"Нисам продао ни сав кромпир који сам извадио, цена белог је 30, а црвеног 25 динара. Највећи проблем представља увоз овог поврћа које нема декларацију произвођача, односно земљу порекла, а у продаји је јефтинији", рекао је он.

Према речима председника Управног одбора "Плодова Србије" Ратка Вукићевића, од јула прошле године до ових дана у Србију је увезено чак 18.179 тона кромпира из Аустрије, Немачке, Холандије, Словачке, Пољске и Белгије, а само у овој години увоз је достигао 6.000 тона.

Сличне проблеме има и произвођач Миодраг Драшковић из ивањичког села Мочиоци.

Он је имао засађеног кромпира на 45 хектара, а са својих парцела је остварио приход од 39 тона по хектару.

"Имао сам добар и квалитетан принос, међутим, због увоза кромпира нисам продао све количине. Оно што сам пласирао на тржиште је било по цени од 22 до 24 динара", каже Драшковић.

Krompir u džaku
Кромпир у џаку / Извор: Профимедиа

Према његовим речима, проблем представља кромпир из увоза који стаје чак и испод 20 динара по килограму.

Имајући у виду свеукупну ситуацију Драшковић и Жунић нису сигурни да ће гајити ово поврће на великим парцелама, јер сматрају да је неисплативо, а нарочито због тога што су принуђени да га, после толике муке и улагања, бацају.

Јефтинији, али...

Тржиште кромпира у Србији је у знаку увоза из држава Европске уније и то по ценама нижим од трошкова производње.

Увозници тамо купују упакован кромпир (вреће од 10 килограма на палети) за четири до шест центи по килограму (4,8 - 7,2 динара), док се индустријски кромпир у ЕУ може купити и за само два цента и сасвим добро изгледа, али се не препоручује за јело због високог садржаја скроба.

Прочитајте и: