ПРИРОДНИ ДЕТОКС ЗА 50 ДИНАРА: Ово су ЧЕТИРИ здраве намирнице које ће вам ОТОПИТИ САЛО, а сачуваће вас и од ПРЕХЛАДЕ
Уштедите и време и новац!
Зимски месеци испуњени су прославама, јаком и калоричном храном и сигурно ће оставити траг на вашем телу - који килограм вишка, уморан изглед коже, целулит...
Чак и ако "не згрешите" превише када је храна у питању, детоксикација ће вам добро доћи да очистите организам "пробудите" метаболизам из зимског сна.

Пулмолог упозорава: Не лечите кашаљ на своју руку, ако приметите ОВО морате да се обратите лекару!

ТОПЛИ И МИРИШЉАВИ: Ово су ТРИ једноставна начина да отклоните УСТАЈАЛИ МИРИС и освежите своје ЏЕМПЕРЕ

Страшна ИСПОВЕСТ Мандине удовице о његовим ПОСЛЕДЊИМ СЕКУНДАМА: "Очи су му биле отворене, знала сам да нешто није у реду"
Ове четири намирнице доказано чисте организам од свих токсина, врло су јефтине и укусне.
Можете их комбиновати као смути, кувати, јести као салату или јести свеже.
Шаргарепа
Шаргарепа штити јетру од токсина и самим тим игра вашну улогу у избацивању отрова из организма.
Позитивно утиче на вид јер обилује витамином А. Поред тога, бета каротен у шаргарепи штити од макуларне дегенарције, глаукома и катаракте.
Поред тога, шаргарепеа смањује масне наслаге у јетри, док влакна помаже у чишћењу јетре. Редовним конзумирањем хрскавог наранџастог поврћа смањује се ризик од хепатитиса, цирозе и холестазе.
Цвекла
Цвекла је одличан антиоксиданс који поспешује лакшу разградњу токсичних материја.
Изузетно је богата антиоксидансима, витаминима, калцијумом и гвожђем, што је чини одличном намирницом за детокс организма.
Рецепт за сок од цвекле и шаргарепе
Састојци:
- ½ кг шаргарепе
- ½ кг свеже цвекле
- 1 шака насецканих сушених кајсија
- 1 шака грожђица
- 1 супена кашика меда
Припрема: Шаргарепу и цвеклу насецкајте на ситно те их ставите у лонац. Закувајте воду у другом лонцу па њоме прелијте поврће тако да воде буде два прста изнад поврћа.
Потом додајте насецкане сушене кајсије и грожђице. Ставите на ватру па чим закува склоните лонац с ватре. Када се охлади, додајте у тећност 1 супену кашику меда.
Пребаците на неко хладно место и оставите да одстоји 12 сати.
Затим процедите течност кроз газу и чувајте је у фрижидеру. Трипут дневно попијте по пола чаше, и то пре оброка. Комадиће воћа и поврћа такође можете конзумирати посебно или их једноставно додајте у оброк.
Како бисте што боље очистили црева, примењујте овај рецепт месец дана. Наведена количина биће вам довољна за 2 дана.
Целер
Целер подстиче излучивање мокраће, прочишћава јетру, снижава шећер, лош холестерол и крвни притисак.
Садржи велике количине магнезијума, витамина К и биљна влакна. Поред тога, обилује витаминима Б комплекса, као и витамином Ц.
Делотворан је у лечењу астме, реуме, гихта, мокраћних путева, бубрега, али нервних обољења. Садржи и супстанце које смањују нивое хормона стреса.
Целер утиче на снижавање високих вредности холестерола, а позитивно делује и на здравље коже и косе.
Шљиве
Шљиве ефикасно утичу на регулисање функција дигестивног тракта и побољшавају варење, имају снажну адетокснтиоксидантну активност.
Садрже витамин Ц и фитонутријенте попут лутеина, криптоксантина, зеаксантина, неохлорогене и хлорогене киселине. Оваква храна помаже у превенцији одређених оштећења на ћелијском нивоу, посебно оних изазваних оксидацијом.
Шљиве су добар избор дијетарних влакана и помажу у регулацији функције дигестивног тракта. Конзумирање шљива и остале хране богате влакнима два пута дневно може помоћи у третману констипације.
Пошто је у питању сезонско воће, препорука је да направите џем од шљива који ћете чувати у фрижидеру и тако увек имати доступан детокс намирницу коју сте сами направили.
Рецепт за џем од шљива
Састојци:
- 3 кг шљиива
- 1 кг шећера
- пола кесице конзерванса
- лимун (по жељи)
Припрема:
Шљиве опрерите и очистите од петељки и коштица. У шерпу у којој ћете кувати пекмез ређајте ред шљива, ред шећера док не потрошите све шљиве. Ређање завршите са шећером.
Оставите да одстоји преко ноћи. Сутрадан кувајте пекмез - у почетку на јачој, а касније на слабијој ватри. Кувајте дуго да се пекмез скроз згусне, тако да се види дно шерпе када повучете кашиком.
Постоји још један начин да проверите да ли је џем готов - захватите га кашиком, па ако пекмез из ње тешко пада, можете да додате конзерванс и још мало кувате. По жељи, можете да додате и коју кришку лимуна.
Врео пекмез сипајте у тегле које сте претходно опрали и стерилисали, затворите и оставите замотано у дебље крпе да стоји 24 сата да се полако хлади.