Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ChatGPT ме је оклеветао и уништио ми репутацију: Професора права вештачка интелигенција оптужила за ОВО

29.02.2024. 20:40
Пише:
Србија Данас/ 24седам
chatGPT
chatGPT / Извор: Профимедиа

А није добио ни извињење.

Професор права оптужује ОпенАИ-јевог изненада свеприсутног ChatGPT бота да је ушао у доба дезинформација.

Још Xiaomi телефона добија ОС који мења све: Да ли је ваш на списку?Xiaomi

Још Xiaomi телефона добија ОС који мења све: Да ли је ваш на списку?

GOOGLE ПОНОВО ПОКРЕЋЕ ГЕМИНИ ЗА НЕКОЛИКО НЕДЕЉА: Уклоњена АИ функција није функционисала како су намеравалиgugl

GOOGLE ПОНОВО ПОКРЕЋЕ ГЕМИНИ ЗА НЕКОЛИКО НЕДЕЉА: Уклоњена АИ функција није функционисала како су намеравали

Фасцинантна прича: Зашто Apple лого тако изгледа?epl kompjuter

Фасцинантна прича: Зашто Apple лого тако изгледа?

Адвокат одбране за кривична дела Џонатан Тарли изазвао је нову забринутост због потенцијалних опасности које прете од вештачке интелигенције након што је открио како га је ChatGPT лажно оптужио за сексуално узнемиравање ученика.

Он је описао алармантну тврдњу у виралној твит олуји и оштрој колумни која тренутно експлодира на мрежи.

Тарли, који предаје право на Универзитету "Џорџ Вашингтон", рекао је за "Пост" да су измишљене тврдње језиве.

- Измислио је да сам био на факултету у школи у којој никада нисам предавао, да сам отишао на путовање на које никада нисам ишао и пријавио тврдњу која никада није изнета - рекао је он за "Пост". - То је веома иронично, јер сам писао о опасностима вештачке интелигенције по слободу говора.

Овај 61-годишњи правник први пут је сазнао за лажну тврдњу АИ након што је примио е-пошту од професора УЦЛА Јуџина Волоха, који је наводно затражио од ChatGPT-a да наведе пет примера сексуалног узнемиравања од стране професора на америчким правним школама заједно са цитатима из релевантних новинских чланака.

Међу наведеним примерима био је и наводни инцидент из 2018. у којем је професора Тарлија са Правног центра Универзитета Џорџтаун бивша студенткиња оптужила за сексуално узнемиравање.

ChatGPT је цитирао лажни чланак "Вашингтон поста", који је написао: „У тужби се наводи да је Тарли дао ’сексуално сугестивне коментаре’ и ’покушао да је додирне на сексуалан начин‘ током путовања на Аљаску под спонзорством правног факултета."

Довољно је рећи да је Тарли пронашао очигледне показатеље да је прича лажна.

- Морамо да проучимо импликације вештачке интелигенције на слободу говора и друга питања, укључујући клевету. Постоји хитна потреба за законодавном акцијом.

Џонатан Тарли говори за "Пост" о свом настојању за брзим променама у АИ пејзажу.

- Прво, никада нисам предавао на Универзитету Џорџтаун - изјавио је згрожени адвокат. - Друго, не постоји такав чланак "Вашингтон поста".

Додао је: - Коначно, и што је најважније, никада нисам водио студенте на путовање било које врсте за 35 година предавања, никада нисам ишао на Аљаску ни са једним учеником и никада нисам био оптужен за сексуално узнемиравање или напад.

Тарли је за The Пост рекао: - ChatGPT ме није контактирао нити се извинио. Одбио је да каже било шта. То је управо проблем. Када вас новине оклеветају, постоји репортер којег можете контактирати. Чак и када је Microsoftov АИ систем поновио исту лажну причу, није ме контактирао и само је слегнуо раменима да покушава да буде тачан.

Пост је контактирао ОпенАИ за коментар о узнемирујућим тврдњама.

- Јуче је председник Џо Бајден изјавио да остаје да се види да ли је вештачка интелигенција (АИ) опасна. Морао бих да се не сложим - написао је Тарли на мрежи X у четвртак, додајући: - Можете бити оклеветани од стране АИ, и ове компаније само слежу раменима да покушавају да буду тачне. У међувремену, њихови лажни налози метастазирају широм интернета.

У међувремену, ChatGPT није био једини бот који је умешан у клеветање Тарлија.

Ову неосновану тврдњу је наводно поновио Microsoft-ov Бинг Chatbot - који покреће иста ГПТ-4 технологија као и његова ОпенАИ браћа - према истрази Washington Пост-а.

Још увек није јасно зашто би ChatGPT блатио Тарлија, међутим, он верује да АИ алгоритми нису ништа мање пристрасни и мањкави од људи који их програмирају.

У јануару, ChatGPT — чија је најновија итерација очигледно "хуманија" од претходних — у јануару се нашао на удару критике због пружања одговора који наизглед указују на "пробуђену" идеолошку пристрасност.

На пример, неки корисници су приметили да би се четбот радо шалио на рачун мушкараца, али је мудровање о женама сматрао "погрдним или понижавајућим".

На сличан начин, бот је наводно био шаљив на тему Исуса, док је исмевање Алаха било забрањено.

За разлику од људи, који су можда познати по ширењу дезинформација, ChatGPT може некажњено да шири лажне вести због свог лажног жара за "објективност", тврди Тарли.

Ово је можда посебно проблематично с обзиром на то да се ChatGPT користи у свим секторима, од здравства до академске заједнице, па чак и у судници.

Прошлог месеца, судија у Индији је запалио правни свет након што је питао машину да ли оптужени на суђењу за убиство и напад треба да буде пуштен уз кауцију, пише Пост.

 

 

}