Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Човек који је померио границе музике и сценског наступа - Дејвид Боуви био је оличење рокенрол живота, а један догађај заувек га је променио

18.02.2024. 11:08
Пише:
Србија Данас
Dejvid Bouvi
Дејвид Боуви / Извор: Профимедиа

Постао је породични човек, оставио пороке и живео мирно далеко од очију јавности!

Дејвид Боуви, био је посебан међу певачима, како по сценском наступу, једнаком таленту за глуму, певање, плес и било коју врсту уметничке експресије. Због овога је, слободно можемо рећи, као уметник проживео неколико живота. 

Дејвид Боуви рођен је у Лондону, 1947. године као Дејвид Џоунс, а презиме је касније променио у Боуви. Још као тинејџера, брат га је упознао са ноћним животом Лондона и тако рећи "извукао" из досаде предграђа, где чини се никада није било ничега за младог Дејвида. Често је имао обичај да каже да је одрастао у тешком сивилу и да му се чинило да не постоји излаз из истог. 

Dejvid Bouvi
Дејвид Боуви / Извор: Профимедиа

Његови породични односи увек у били прилично драматични и замршени. Са оцем је био изузетно близак, док је Боувијев однос са мајком био испуњен тензијом. Имао је старијег брата, коме је касније дијагностикована шизофренија, која је била честа у певачевој породици, па је цео живот провео у страху да ће се и код њега манифестовати. 

Сви мужеви су је варали, два пута је побацила јер ју је супруг тукао, а и после смрти важи за најлепшу глумицу свих временаOdri Hepbern

Сви мужеви су је варали, два пута је побацила јер ју је супруг тукао, а и после смрти важи за најлепшу глумицу свих времена

Љубиша Самарџић никада није преболео ГУБИТАК СИНА, а његова животна прича заслужује филм "Мислио сам да нећу издржати" LjubiÅ¡a Samardžić

Љубиша Самарџић никада није преболео ГУБИТАК СИНА, а његова животна прича заслужује филм "Мислио сам да нећу издржати"

Због овога се врло често одавао алкохолу и опијатима, који су му како је често говорио, донекле помогли да изрази оно што је осећао. 

Мало ко зна да није волео свој глас и неколико пута је истакао да мрзи како његов глас звучи, као и да никада не би певао, када би нашао некога да боље изводио његове песме. 

Каријеру Боувија слободно можемо поделити у неколико етапа.

Прву, прилично углађену, небоувијевску, у стилу шездесетих, која му и како он каже "није легла", а није имао ни успеха. Неколико пута је рекао да му Битлси, који су у то време били планетарно популарни, нису никада били инспирација и да у њиховој музици није пронашао ништа што би га покренуло, већ да су то били амерички рокенрол певачи попут Литл Ричарда. 

Затим, другу фазу, када су дошле седамдесете, а Боуви је своју креативну енергију пустио на слободу и тако је насто Зиги Стардаст. 

Dejvid Bouvi
Дејвид Боуви / Извор: Профимедиа

Зиги Стардаст је измишљен лик, веома живописног изгледа. Боуви је скоро две године наступао под овим именом, обучен малтене као жена, са јарком црвеном косом и јаком шминком. 

Боуви је затим осетио да мора да се опрости са Зигијем, јер је преузео све његове заслуге и више нико није помињао Боувија,  и настави даље своју каријеру као Дејвид Боуви. 

У то време Боуви је ишао и на часове плеса, код познатог плесача Линдсија Кемпа, баш као и певачица Кејт Буш, нешто касније, а од њега је научио доста о шминкању, позирању пред камерама, као и покрету на сцени, што ће му у даљој каријери у којој се неколико пута остварио као глумац и то веома успешно, доста помогло.

Dejvid Bouvi
Дејвид Боуви / Извор: Профимедиа

Када је реч о његовом приватном животу, познато је да је живео распусно, са пуно алкохола, дроге и жена које су се смењивале. Био је ожењен са својом дугогодишњом девојком Енџи, имали су сина Зоија, који је касније одабрао да се зове Џо. Међутим и Дејвид и његова супруга имали су безброј афера док су били у браку и како кажу њихови пријатељи, нису имали проблем да овим.

Међутим, у једном моменту су се удаљили и када се Боуви због посла преселио у Њујорк, брак се завршио, а старатељство је припало Дејвиду, јер његова супруга према процени суда, није била способна да се стара о детету, због своје психичке нестабилности. 

Суочен са каријером која је већ губила неки смисао и ток, далеко од Енглеске где је одрастао и са малолетним дететом о којем је морао да се стара, Дејвид Боуви био је присиљен да мења стил живота. Дрога, алкохол и дотадашњи стил живота, за њега су сада били луксуз за који више није имао кредит. 

Овај прелаз могао би се сматрати трећом фазом у његовој каријери. Уследили су финансијски проблеми, због малверзација које су направили његови сарадници, изгубио је све што је имао. 

У овом случају морао је да покрене каријеру са мртве тачке и поврати изгубљено. 

Његов сингл "Young Americans" убрзо је постао један од најпродаванијих, а добио је и понуду да игра у филму "The ман who fell to earth". За време снимања, према уговору, забрањено му је да користи дроге. 

У филму је глумио ванземаљца, а изабран је управо зато што је тако и изгледао. У то време био је веома крхког изгледа, мршав, са изузетно белом кожом и косом у две боје, риђом и плавом које су се преливале. 

Боуви је у тучи још као дечак добио повреду ока, због чега је оперисан и готово да није видео на то око, али му се зеница прошилиа од ударца, због чега је деловало као да су му очи различитих боја, једно зелено и једно браон. То је знато допринело његовом имиџу, што је и сам неколико пута истицао.

Dejvid Bouvi
Дејвид Боуви / Извор: Профимедиа

Чини се да шта год да је радио, имао је успех, међутим није било тако, поред бродолома које је прошао на приватном често се сусретао са проблемима и промашајима на професионалном нивоу.

У јесен 1984 године изашао је албум "Tonight", који је добро прошао на благајнама, али су критичари овај албум описали као "креативни банкрот". 

- Сваки пут када сам желео да удовољим публици, није се добро завршило. Ја сам навикао да будем тврдоглав и опскуран и само тако могу добро да се забавим и уживам, али и да урадим праву ствар у професионалном смислу - рекао је једном приликом. 

Међутим, ово Боувију није била највећа брига у том мометну, јер му је јављено да му је брат, Тери Бернс, који се годинама лечио од шизофреније, извршио самоубиство. Никада није говороио о овој породичној трагедији, а они који га познају, кажу, да је ово за њега био највећи ударац у животу. 

Затим су током осамдесетих уследила још два филма, која нису имала успех на благајнама "Абсолуте beginners" и "Labyrinth" где је Боуви играо краља гоблина, а многе генерације памте га управо по овој улози. 

Након овога уследила је турнеја по Америци 1986. године, која је личила на неку врсту представе у Лас Вегасу, што је наишло на критку публике која је очекивалан рокенрол концерт, а Боуви је једном приликом изјавио да га је ово потпуно исцрпело и да више никада није покушавао да удовољи укусу шире публике. 

Нови албум 1988. године "Теен machine" означио је Боувијев успешан повратак на сцену. 

Dejvid Bouvi
Дејвид Боуви / Извор: Профимедиа

Прватни живот Боувија у току осамдесетих као да је мировао и ништа специјално се није дешавало, сем неколико пролазних веза. Оно што је уздрмало јавност су тврдње да је Боуви бисексуалан, што је увек негирао. 

Гајио је велике симпатије према певачици Тини Тарнер, али су након кратке афере, остали добри пријатељи до краја. Баш у том периоду када је трагао за емотивном стабилношћу, указала му се добра прилика коју је искористио. 

Боуви је 1990. године упознао манекенку Иман, са којом је остао до краја живота, а у овом браку добио је ћерку.

- Он је тврдио да је одмах знао да сам права, мени је требало можда седам дана. После шест месеци ме запросио у Паризу уз романтичну вечеру и свеће. Људи не очекују овакве ствари од њега, али он је заиста један прави господин. Успео је да учини да ми заигра срце, тако да је он прави за мене заувек - изјавила је Иман једном приликом.

Године које су након овога уследиле биле су испуњене тако рећи породичном хармонијом који је имао са Иман, а и професионална каријера протекла је без великих трзавица и чини се да му је зрелост донела стабилност која је утицала на сваки аспект његовог живота, па и професионални. 

- Једна кап алкохола за мене сада би била кобна, не смем ни чашу вина, за мене би то био "пољубац смрти". Толико сам срећан у породичном животу и са пријатељима, никада не бих урадио нешто да то угрозим. Поносан сам на себе јер сам успео да живот поново од нуле изградим, безброј пута - рекао је у једном интервјуу 1999. године.

- Са годинама сам научио да што мање себи постављам питање "Ко сам ја?", много сам срећнији. Више себи никада не постављам то питање, тако да апсолутно немам представу о томе. Не креирам више комплексе и конфликте у глави. Сваки такав образац понашања, код мене води у зависност, а затим у комплетни хаос. Да је сада исти пут испред мене, да треба да се борим на музичкој сцени, не бих поново пролазио кроз све, нема шансе - рекао је Боуви том приликом. 

Iman, Dejvid Bouvi
Иман, Дејвид Боуви / Извор: Профимедиа

Свако ко је погледао неки његов интервју из младости и касније када је већ био зрео у професионалном смислу, али и по животном искуству, приметиће огромну разлику и еволуцију у његовом јавном наступу, комуникацији са представницима медија, али и погледима на живот и људе. 

Боуви је преминуо 2016. године у 69. години, боловао је од рака јетре. Предпоставка лекара је да је Боувијева болест уследила због прилично распусног живота у младости. Певач је седамдесетих практично живео на кокаину, који је био његова храна, а имао је проблем са алкохолом док није упознао Иман. Поред свега наведеног био је и активан пушач.