Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДВАДЕСЕТ ХИЉАДА КЊИГА СТИГЛО У Београд, поклон аустријских донатора "Адлигату"

05.04.2023. 22:00
Пише:
Србија Данас
Adligat
Адлигат / Извор: Фото: Адлигат

Чак 20.000 наслова ће бити придружено фонду који броји већ више од два милиона наслова Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат!

Веома значајна књижевна, историјска, етнографска, уметничка и преводилачка литература коју је у Бечу сакупио амбасадор Адлигата, знаменити аустријски издавач и новинар Херберт Штармулер, стигла је у престоницу.

- Један део пристиглих наслова представља велике реткости, међу којима се нарочито истичу прва издања значајних модерних немачких и аустријских аутора. У претходним донацијама господин Штармулер је послао још 50.000 књига, тако да је до сада чак 70.000 публикација нашло своје место у музејима и огранцима Адлигата, али је и поклањано другим библиотекама широм Србије. Магацин за смештај књига у Београду обезбедила је сликарка Ивана Букурецки - саопштио је Адлигат.

Ивана Жигон отпевала песму краља Николе као вид подршке својој браћи у Црној Гори

Ивана Жигон отпевала песму краља Николе као вид подршке својој браћи у Црној Гори

По роману преминуле Дубравке Угљешић настао је овај револуционарни филм, обележио је генерације Југословена

По роману преминуле Дубравке Угљешић настао је овај револуционарни филм, обележио је генерације Југословена

"ИДИОТОМ" БДП ПРОСЛАВЉА РОЂЕНДАН: Међу овогодишњим добитницима Бранка Катић, Гверо, Радојичић...

"ИДИОТОМ" БДП ПРОСЛАВЉА РОЂЕНДАН: Међу овогодишњим добитницима Бранка Катић, Гверо, Радојичић...

Једну од најактивнијих подружница Адлигата у Аустрији, у Бечу, води управо Херберт Штармулер. О пројектима Адлигата сазнао је тако што је читао у немачким медијима. Толико га је надахнула идеја да постоји група залуђеника који о својој муци и круху спашавају књиге, организују догађаје у култури и боре се, свакодневно, за уважавање писање речи, за унапређење културе, уметности и међународне сарадње, да је одлучио да седне у свој електрични аутомобил и дође у Београд да се лично увери да је то све о чему је читао заиста истина, да је рад овог удружења тако квалитетан, као што су о томе извештавали Немци.

Adligat
Адлигат / Извор: Фото: Адлигат

- Отворили смо му наша врата и показали не само све добре ствари које смо урадили, већ и многобројне проблеме са којима се суочавамо. Тако је настала серија текстова у аустријским медијима чији је аутор био господин Штармулер - каже Виктор Лазић, председник Адлигата.

Процена је да је његове текстове прочитало више од милион читалаца у Аустрији, Немачкој, Швајцарској, али и широм света. Само је репортажа објављена у викенд - издању дневног листа "Рхеинпфалз ам Sonntag" u невероватном тиражу од 250.000 примерака! Поред изузетно важне грађе о српској култури, Адлигат поседује више од пола милиона књига западно - европске књижевности и историје, као и оригиналне потписе Наполеона, Луја XIV, па велико интересовање европских интелектуалаца и људи од културе за музеје и пројекте овог српског удружења, не чуди.

Adligat
Адлигат / Извор: Фото: Адлигат

То што је послао чак толико хиљада књига у Србију господину Штармулеру није било довољно: пожелео је да оснује огранак Адлигата у Аустрији. Организовао је серију предавања о спашавању књига у модерном добу, о пројекту Адлигата као круни заједништва у култури и успео да одушеви већи број својих колега - издавача, писаца, али и комшија и пријатеља, страствених читалаца који су у својим домовима деценијама пажљиво и промишљено сакупљали своје библиотеке. Убрзо су донатори обезбедили магацин и започето је са сакупљањем књига, са циљем да фонд стране књиге у Адлигату постане један од најреспектабилнијих у југоисточној Европи.

Већ крајем 2018. године у Београд је стигао шлепер са двадесет хиљада књига, да би 2019. године било сакупљено рекордних тридесет хиљада! Читаву мрежу комбија и сакупљачких станица по Бечу и околини организовао је Штармулер, док су у једном бечком ресторану учестала предавања и представљања нових Адлигатових успеха.

Adligat
Адлигат / Извор: Фото: Адлигат

Српски филантропски форум и Коалиција за доброчинство уручили су на "Коларцу" поводом петог Националног дана давања, 9. октобра прошле године, признања појединцима који су формирањем легата значајно обогатили културу Србије - Херберт Штармулер постао је један од лауреата овог значајног признања.

Господин Штармулер и активности Адлигата у Аустрији само су пример далеко ширег пројекта. Претходних година Адлигат је допремио за Београд важне библиотеке из Немачке, Швајцарске, САД, Велике Британије, Словеније и Француске, а у току је слање више хиљада књига из Јапана и Индонезије. Музеј књиге и путовања и Музеј српске књижевности, као и Дом легата - делови Адлигата који су отворени за јавност, посећује велики број странаца, пошто је Адлигат још увек познатији у свету него у Србији. Није реткост да људи из далеких предела долазе у нашу земљу управо због Адлигата. Херберт Штармулер био је један од таквих путника, али су да би видели експонате у Адлигату у Београд долазиле и читаве породице из Уједињених арапских емирата, Данске, Енглеске, Холандије, из далеке Индонезије и Кине. У овој години Адлигат очекује принца султаната од Тернатеа и групу Инуита (Ескима) са Гренланда, који су Адлигатову заставу развили у вечном снегу и леду далеког севера.

Adligat
Адлигат / Извор: Фото: Адлигат

Адлигат је једино српско удружење, и једно од ретких светских удружења, које у четрдесет земаља света има своје чланове или огранке. У чак петнаест земаља Адлигат је именовао своје званичне представнике - амбасадоре. Они имају право да заступају Адлигат и у име удружења потписују уговоре, представљају Адлигат у медијима, организују књижевне вечери, научне конференције, уметничке изложбе...