Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Кад умре глумац, умре стотине ликова... Како је Небојша Глоговац од најталентованијег глумца отишао у ЛЕГЕНДУ

11.02.2018. 13:02
Пише:
Србија Данас/Новости
Nebojša Glogovac
Небојша Глоговац / Извор: Србија Данас

Учио нас је вредностима које су можда веће и од саме уметности, а то су људскост, честитост, снага и храброст.

"Кад умире глумац, умиру све могуће поделе улога у којима је још могао заиграти, гасе се чак и они рефлектори који никада нису били упаљени, отказују се представе које никада нису биле заказане... Кад умире глумац, умире стотине ликова, а живот се указује попут лоше представе у којој расплет и завршетак нису вешто припремљени. Кад плачемо због смрти глумца, ми не плачемо само за њим, него за свим данима и свим представама које смо заједно с њим проживели у театру...".

Небојша Глоговац (1969-2018) напустио је овај свет у петак, баш као јунак драме "Кад умире глумац" Мира Гаврана - неочекивано, у тишини, у изненадној трагичној животној представи коју нико није могао да наслути. О његовој тешкој болести, канцеру на плућима, јавност је сазнала тек пре десетак дана, и док су сви веровали да му борба за живот тек предстоји, и да ће из ње сигурно изаћи као победник, она је већ била завршена. Сада плачемо за његовим Ником Ђуровим у "Лажном цару Шћепану Малом", за Владимиром у "У потпалубљу", Димом у "Полонези Огињског", Троилом у "Троилу и Кресиди", Андрејом у "Бурету барута", Даном у "Ближе", Лагранжом у "Молијеру, још један живот", пуковником Весовићем у "Пијаној ноћи 1918.", Иваном у "Хадерсфилду"... Иза Глоговца, како каже критичар Иван Меденица, остаће огромна празнина, како у ЈДП-у и српском позоришту, тако и на сценама у региону, на којима је често играо сарађујући са најзначајнијим редитељима.

Посебан део његове биографије чине филмски ликови, од којих су многи, захваљујући фантастичном таленту Глоговца, ушли у урбани речник млађе генерације. Репликом, "Мук, је*оте", коју изговара београдски пандур описујући гол "Црвене звезде" против "Арсенала" у Лондону, кога Глоговац игра у "Муњама" Радивоја Раше Андрића, годинама су га поздрављали фанови широм региона.

Nebojša Glogovac
Небојша Глоговац / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Последњу велику филмску улогу, професора Вјеку Краља, хомосексуалца - трансвестита, маестрално је одиграо у "Уставу Републике Хрватске" Рајка Грлића. Филм је 2016. освојио награде за најбоље остварење на више од десет светских фестивала, а Глоговцу је донео награде за најбољег глумца у Лондону, Италији, где је проглашен Европским глумцем године, у Пули, Филмским сусретима у Нишу...

Са каквим је ставовима Глоговац ишао кроз живот најбоље сведоче његови блиски пријатељи. Највећа жеља великог глумца у последњих годину и по дана била је да његови синови Гаврило (20) и Милош (17), које има из првог брака са супругом Мином Глоговац, буду права браћа његовој ћерки Сунчици, коју је са Милицом Шћепановић добио октобра 2016.

Читуље које КИДАЈУ ДУШУ: Породица и пријатељи се ПОТРЕСНИМ РЕЧИМА опростили од Глоговца

- Глоговац је био диван отац, имао је неку посебну, дирљиву емотивност према својим синовима, а онда и према ћерки. Од првог тренутка њеног рођења чинио је све да их зближи, и гледао је да сваки слободан тренутак проведе са својом децом - каже један од његових блиских пријатеља.

- У холивудској продукцији је некакав тренд да смо само ми у овим ратовима убијали, клали, силовали, док су остали не знам шта радили, и то без икакве филмске естетике која једино оправдава постојање неког филма. Никако не бих волео да играм у причи у којој је само један народ крив, и луд, и крволочан, а сви други су дивни и мале маце, без обзира на то о ком народу је реч - објаснио је тада Глоговац.

Nebojša Glogovac
Небојша Глоговац / Извор: Фото: Youtube printscreen/Isidora Смиљковиц

Оно чему нас је он учио биле су и вредности које су можда веће и од саме уметности, а то су људскост, честитост, снага и храброст да се увек бране истина и сопствена уверења.

Паскаљевић: Једноставан и скроман

Прву оцену светских критичара Глоговац је добио у часопису "Верајети", после филма "Буре барута" Горана Паскаљевића, који је 1998. освојио награду критике у Венецији у главном такмичарском програму, награду Европске филмске академије за најбољи филм и који је "Парамаунт" приказивао у више од 200 биоскопа у Америци. За лик таксисте у овом филму, критичари су Глоговца назвали глумцем светског формата, какав је потребан Холивуду. Сјајне критике добио је и из пера чувеног Џона Дејвиса у Торонту, за лик Мила Петровића у филму "Оптимисти", такође у Паскаљевићевој режији.

- Не могу да верујем у ужасну вест о Небојшином одласку! Био је најталентованији глумац који се у последње три деценије појавио на балканским просторима. Диван човек, једноставан, скроман, као што су и сви уметнички великани. Нека ти је вечна слава, драги Глоги - изјавио је Паскаљевић.

"Он је оставио огроман траг у мом животу": Ово је ЧОВЕК кога је Глоговац сматрао својим ИДОЛОМ

Антонијевић: Огроман дар.

У филму "Спаситељ" Предрага Гаге Антонијевића, који је 1998. обишао светске фестивале и добио бројне награде, Глоговац је играо брата главне јунакиње. У његовој хит серији "Убице мог оца" наш легендарни глумац одушевљавао нас је ликом Јована, који му је и једна од последњих ТВ улога, а ове године Глоговца ћемо премијерно гледати и у Антонијевићевом филму "Заспанка за војнике".

- Био је посебан, велики, оставио нам је свој огромни дар, и огромну тугу да за њим жалимо - изјавио је Антонијевић.