Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Град Ужице постаје НАЦИОНАЛНА ПРЕСТОНИЦА културе - Програм посвећен великанима

07.03.2024. 10:56
Пише:
Србија Данас
Užice
Ужице / Извор: Shutterstock

Програмски садржај у оквиру ког ће бити приказано више од 200 културних догађаја, подељен је у четири тематске области.

Град Ужице постаје нова престоница културе Србије, а програмски садржај који је овај град припремио подељен је у четири тематске целине.

Оне обухватају културно историјско наслеђе и савремене уметничке праксе и перспективе у духу стратегије развоја културе града Ужица - истакла је синоћ на церемонији представљања програмских активности градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић.

Снима се први српски филм у којем су ангажовани КООРДИНАТОРИ ИНТИМНОСТИ - огласили се и психолозиMilan Marić

Снима се први српски филм у којем су ангажовани КООРДИНАТОРИ ИНТИМНОСТИ - огласили се и психолози

Трагично: Наша чувена глумица УМРЛА КАО БЕСКУЋНИЦА, а рођена као богаташица - страшан усуд богате каријереLjubav na seoski način

Трагично: Наша чувена глумица УМРЛА КАО БЕСКУЋНИЦА, а рођена као богаташица - страшан усуд богате каријере

"Никада у животу нисам тако плакао" - Доситеј Обрадовић због туге према овој жени написао своја највећа делаDositej Obradović

"Никада у животу нисам тако плакао" - Доситеј Обрадовић због туге према овој жени написао своја највећа дела

Užice
Ужице / Извор: Shutterstock

Тесла и Теодосије јесу лучоное и водеће личности са којима смо започели писање апликације која нам је донела ову престижну титулу престоница културе Србије, али пишући ту апликацију и трагајући кроз богату историју и наслеђе нисмо могли изоставити ни Марију Магу Магазиновић, прву модерну балерину која се изборила на добијање права на редовно универзитетско образовање девојака, Милутина Ускоковића, утемељивача грађанског романа и доктора правних наука, Михаила Миловановића првог академског сликара из наших крајхева нити Стива Тешића, режисера и оскаровца - истакла је градоначелница Ужица.

РЕКОНСТРУКЦИЈА КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА

Она је нагласила да су њихово дело и заоставштина били темељ на који су надограђене друге личности и њихов рад, посвећене су им одређене програмске целине и у складу са њиховим деловањем креирани догађаји који ће бити реализовани у години престонице културе, али је програмом предвиђено и много инфраструктурних пројеката.

Реконструкција велике сале Градског културног центра, симбол једног времена и посебног духа Ужица приводи се крају па ћемо након више од 50 година имати модеран и мултифункционалан простор са новом бином, столаријом, изолацијом и глувом собом, а у истој установи завршен је лифт за особе са инвалидитетом - додала је градоначелница и подвукла да ће на месту некадашње стрељане бити саграђен вишеспратни објекат у којем ће бити салон уметничке керамике и Дечји културни центар.

Вила сликара Михаила МИловановића у његовој родној Рибашевини биће реконструисана и добиће свој легат.

Стална поставка Ужице кроз векове биће у згради Народног музеја, у Мокрој Гори ће се градити динарско рибарско насељо сачињено од два дела - са музејском поставком традиционалног живота са краја 19. и почетка 20 века, док ће други део бити посвећен савременим туристичким потребама.

Све установе културе у Ужицу биће спремне да реализују пажљиво осмишљене догађаје - почев од представа, изложби, концерата, фестивала, промоција књига.

СВЕЧАНА ЦЕРЕМОНИЈА

Церемонија свечаног отварања планирана је за 21. март у 20.00 часова на градском тргу где ће наступити Симфонијски оркестар и хор Радио телевизије Србије, КУД Ере и оркестар Дејана Петровића.

Током године светлости у граду на Ђетињи наступиће и хор Колибри, Иван Босиљчић и оркестар Станислав Бинички, ту је и фестивал Кустендорф, Лицидерско срце, Југословенски позоришни фестивал "Без превода", Колонија уметничке керамике "Ужице је град велике стваралчке енергије, огромног културног потенцијала, град слободарског духа, вредних и мудрих људи који отвара једну нову еру у својој историји - еру културе - рекао је Бранислав Митровић, менаџер пројекта и координатор и додао да у времену када се модерни свет колеба и посрће, када вапај за миром подрхтава, када се стари обилици руже, а нови још увек нису настали у епохи у којој је материјално гласније од духовног, град Ужице уз подршку Министарства културе на пиједестал ставља управо културу.

Ivan Bosiljčić
Иван Босиљчић / Извор: Србија Данас

У години престонице културе Град Ужице се одужује својим академским вајарима И поставља скулптуру Милуна Видића и Милана Миша Верговића. Ужице планира и попрсја Љубе Стојановића, Малише Астанацковића као и Пауна Петронијевића у Рибашевини, али и скулптуру посвећену Рујанском четворојеванђељу - нагласио је Митровић.

Ужице ће титулу престонице од града Чачка преузети 21. марта када ће и званично почети обележавање године културе у граду на Ђетињи. Програмске целине у оквиру којих ће бити приказано више од 200 кутурних догађаја су Лучоноше, Племените бакље, шарена светла фолклора и Сајбер Ера.

Užice
Ужице / Извор: Shutterstock

Србија Данас/А.Н.