Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ЗНАМ МНОГЕ ЉУДЕ КОЈИ СУ ИЗГУБИЛИ ЧИТАВЕ ПОРОДИЦЕ" Потресна исповест Марка Јевтовића о свему што се догодило у Турској

13.02.2023. 18:51
Пише:
Србија Danas/Mozzart спорт
Marko Jevtović
Марко Јевтовић / Извор: МН Press

Ужасавајући земљотрес погодио је ову земљу.

Последице трагедије проузроковане земљотресом у Турској и недељу дана касније немогуће је сагледати у потпуности. Отказани су и спортски догађаји, па је наставак фудбалског шампионата пролонгиран за први мартовски викенд, без Газијантепа и Хатаја, клубова из погођене регије који су иступили из такмичења.

ПОЧИЊЕ ПРОЦЕС ПРОДАЈЕ ЈУНАЈТЕДА: Купац из Катара шаље понуду

ПОЧИЊЕ ПРОЦЕС ПРОДАЈЕ ЈУНАЈТЕДА: Купац из Катара шаље понуду

ГАЛТИЈЕ: Разумем бес навијача

ГАЛТИЈЕ: Разумем бес навијача

ХАЈДУК СЛАВИ СВОЈ 112. РОЂЕНДАН: Клуб су основали СРБИ, у Сплиту покушавају то да сакрију

ХАЈДУК СЛАВИ СВОЈ 112. РОЂЕНДАН: Клуб су основали СРБИ, у Сплиту покушавају то да сакрију

Сведоци целокупне трагедије, између осталих, били су и српски фудбалери, чланови Газијантепа Марко Јевтовић и Лазар Марковић који су, срећом, са саиграчима у критичном периоду боравили у Анталији.

Недељу дана после немилих сцена, а непосредно пошто је клуб званично иступио из такмичења, Марко Јевтовић се у разговору за Mozzart Спорт осврнуо на дешавања у Турској.

- Последице су несагледиве. Трагедија је велика и сви смо у шоку. Невероватно ми је да се десило то што се десило, 11 градова је погођено, зграде су се рушиле као куле од карата. Гледајући те снимке пролази језа свакога, а камоли нас који смо живели у том крају. Знам многе људе који су изгубили читаве породице. Још смо у шоку. После неколико дана, када сам схватио шта се десило, тек онда ме је максимално погодила туга - рекао је Јевтовић и додао:

- Газијантеп као град је доста богат за разлику од осталих погођених градова где су последице још веће. Хатај је вероватно најсиромашнији град у том региону и тамо су уз Кахраманмараш највеће последице. Ти градови су највише страдали. Турска је огромна земља, снажна и опоравиће се колико је то могуће, уколико је икако могуће заиста се опоравити од овакве трагедије. Надам се само да је жртава што мање и да се све што пре заврши.

Marko Jevtović
Марко Јевтовић / Извор: МН Press

Читав свет показао је солидарност, а међу земљама које су послале помоћ била је и Србија.

- Стиже помоћ са свих страна. У овим околностима најмање је битна финансијска помоћ, више је важна била помоћ у виду хране, воде, ћебади, јакни... Тамо је минус и снег, земљотрес се десио неколико дана после првог снега. Нико не сме да се врати кући, сви живе напољу. Првих неколико дана није било бензина, воде, хране, а људи су спавали у колима или напољу. Слика која је виђена у медијима и коју сам стекао кроз разговор са људима тамо је стварно језива. Србија је послала помоћ и драго ми је због тога. Знам да су први дан послати спасиоци и видео сам да су били успешни. Хвала им. Њима и осталим тимовима желим да успеју да помогну колико је год могуће у овој ситуацији.

Два дана пре трагичних догађаја Газијантеп је гостовао у Анталији, те је већина играча пуком срећом избегла да се нађе у подручју погођеном земљотресом.

- Клуб је доста настрадао, наш тренинг центар такође има оштећења иако није срушена зграда. Неки играчи и особље спавали су у теретани, сви су били заједно у прва два дана и на крају су изашли из града и сачекали завршетак свега овога ван Газијантепа. Имали смо срећу да играмо у Анталији у суботу, а после тога смо по плану имали утакмицу у понедељак те смо имали слободан дан, те је самим тим већина нас остала у Анталији. Срећом и породице су нам дошле са нама. Неки саиграчи су отишли у Истанбул, неки се вратили у Газијантеп. Ти момци који су остали у Газијантепу имају велике трауме, два дана су били на улици и спавали у теретани. Било је јако тешко. Ми смо сада у Београду и чекамо даљи расплет. Јуче смо сазнали да је клуб иступио из лиге и сада имамо опцију да идемо на позајмице до краја године, међутим није свуда отворен прелазни рок и не знам где ћемо моћи да одемо изузев Турске. Такође, одлучено је да ми, играчи Газијантепа и Хатаја, нећемо имати статус странаца тако да је то олакшавајућа околност нама јер су све турске екипе већ биле попуњене странцима. Нисам сигуран међутим колико било ко у овом моменту мисли о фудбалу сада када је још све свеже.

Читава ситуација спорт оставља у другом плану.

- Мало ко мисли о фудбалу тренутно у Турској, све су очи упрте у ове градове и у вести. Примарна мисао је како се опоравити од свега овога. По првом плану је било предвиђено да се настави сезона следећег викенда, али је убрзо постало јасно да се од последица неће моћи тек тако опоравити и померено је такмичење за почетак марта. Хатаји, Газијантеп и екипе из тог региона које учествују у нижим лигама су иступиле из такмичења док остале очекује наставак првенства - казао је Јевтовић.