Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИЗ ЗВЕЗДЕ НАЈАВИЛИ ТУЖБЕ: Извршитељи ставили клуб у БЛОКАДУ!

16.03.2023. 16:00
Пише:
Србија Данас
Marakana
Маракана / Извор: МН Press

Нижу се проблеми...

Целокупна спортска јавност помно прати дешавања у фудбалском и кошаркашком првенству, међутим, ствари вредне пажње дешавају се и на подручју атлетике. 

ПАРТИЗАН НЕПРЕПОЗНАТЉИВ: Звезда славила у вечитом дербију

ПАРТИЗАН НЕПРЕПОЗНАТЉИВ: Звезда славила у вечитом дербију

СУНОВРАТ ХРВАТСКОГ ВАТЕРПОЛА: У Загребу нису успели да изборе пласман на финални турнир Светског купа

СУНОВРАТ ХРВАТСКОГ ВАТЕРПОЛА: У Загребу нису успели да изборе пласман на финални турнир Светског купа

БЛОКАДА ЗА ТАКОЗВАНО КОСОВО: Освајачица светске и европске бронзе не може да учествује на планетарном шампионату

БЛОКАДА ЗА ТАКОЗВАНО КОСОВО: Освајачица светске и европске бронзе не може да учествује на планетарном шампионату

Наиме, датума 10. октобра 2013, за председника Црвене звезде дошао је Срђан Рашковић. Недавно је клупски парламент одлучио да му, као и 2017, продужи мандат.

Његов предлог састава Управног одбора једногласно је усвојен. То, поред осталог, значи да ће Рашковићев први сарадник Невен Ранић остати потпредседник, Младен Гајић генерални секретар, а Стеван Грујић први човек струке.

-Прошла је, ето, већ цела деценија од кад смо на челу клуба. Околности су тад биле изузетно неповољне – сећа се Невен Ранић и додаје.

- Клуб се налазио под великим теретом судских пресуда услед несавесног и недомаћинског пословања претходника. Незадовољство се највише осетило међу спортистима и тренерима, чија уговорна права месецима, па и годинама нису поштована. Чувени атлетски тунел био је девастиран у потпуности. Неопходна је била потпуна санација. Архитектура функционисања клуба на свим нивоима била је нестабилна. Урадили смо детаљну ревизију и кренули да ојачавамо конструкцију како у менаџменту, тако и на тартану.

Резултати су били уочљиви прилично брзо?

-У првом плану свакако су Страхиња Јованчевић у скоку удаљ и Армин Синанчевића у бацању кугле, освајачи европских медаља, бронзе у дворани у Глазгову 2017, односно сребра на отвореном у Минхену 2022. Татјана Јелача нас је прва обрадовала сребром са Европског првенства из Цириха 2014. у бацању копља. Она и Страхиња су до подвига дошли националним рекордима, а рекордер је и Армин и у дворани и напољу. Милана Тирнанић је после 18 година освојила титулу најбрже девојке Балкана на 100 метара, полуфиналиста је првенства Европе у истој дисциплини у Минхену прошле године. Јасмин Халили је пети на Европском првенству за млађе сениоре у скоку увис. Богдан Видојковић је седмим местом на Првенству света за јуниоре у колумбијском Калију потврдио изузетан таленат на високим препонама. У пензији су олимпијци, Тамара Салашки на 400 и Милан Ристић на 110 метара преко препона.

На питање ”кога поред Видојковића издвајате од младих снага?”Ранић одговара:

-Бацаче Вељка Недељковића, Стефана Јованова и Ивану Ђурић, препонаше Марију Буквић и Матеју Сандића, спринтере Стефана Каљуша, Тамару Вулетић и Ксенију Зорановић... У квалитетне такмичаре сазревају младе: Лена Милинковић, Тара Вучковић, Наталија Грујић и Михајло Киш. Протекле четири године само Звездини атлетичари и атлетичарке освојили су преко 20 титула у свим узрасним категоријама. То показује квалитетан рад наших тренера и да звезда и Србија имају јасну атлетску будућност.

Ранић је такоше истакао да су стазе у атлетском тунелу и на стадиону у лошем су стању.

-Стаза у тунелу обновљена је 2013. године и услед велике експлоатације већ је одавно зрела за замену. Она на стадиону замењена је за универзитетске атлетске игре 2009. године, међутим највећим делом због атмосферског утицаја постала је порозна и готово неупотребљива за било какав вид тренажне активности чак и оне рекреативне. Готово сваке године подношене су молбе и петиције надлежним градским и државним институцијама за њену реконструкцију, али нисмо добили чак ни негативан одговор. У међувремену, некада најбржа и најквалитетнија стаза у југоисточном делу Европе изгубила је сертификат, што подразумева да у случају остварења било којег резултата, не би дошло до верификације.

Какви су вам планови за решење инфраструктурних проблема?

-У овом тренутку врло је тешко било шта рећи око инфраструктуре, која зависи искључиво од момента реконструкције самог стадиона „Рајко Митић“. Према последњем разговору између председника Срђана Рашковића и генсека Фудбалског клуба Црвена звезда Звездана Терзића, стоји да ће реконструкција подразумевати и задржавање атлетске стазе и њену обнову. Међутим, постоје и незваничне информације да ће сам стадион бити у потпуности срушен и померен неких 300 до 400 метара ниже. У тој опцији не стоји да ће бити стадион са стазом.

Ништа конкретније по овом питању?

-Ово заслужује један од новинарима омиљених наслова у оваквим ситуацијама „Стазе (не)ће бити“. С друге стране ту је и зграда спортског друштва у којој је не само атлетски тунел, већ и сала за рукомет, одбојку, тек изграђен објекат за џудо. То би био озбиљан захват и онемогућило би нормално функционисање свих спортова у оквиру Звездине породице. Како је Терзић, новоизабрани председник Скупштине Спортског друштва Црвена звезда, претпоставка је да ће бити понуђено неко компромисно решење.

А на стази које ће можда бити, а можда не, шта планирате?

-Без ње ће бити практично немогуће доћи до успеха било каквог, а не поновног освајања екипних европских титула, или појединачних медаља и рекорда с европских и светских првенстава. Изгубили бисмо основно, а критеријуми за учешће на светским атлетским смотрама се појачавају стално до те мере да је сада све теже остварити и резултатски стандард за учешће. Слободан сам да кажем да је равно уласку у нокаут фазу Лиге шампиона у фудбалу.

Рачун је опет затворен, али сте добили пуно поверење Скупштине, гласало је наредно питање медија.

- Јавни извршитељи ставили су клуб у вишемилионску блокаду фебруара 2022. Изгубљен је судски спор из 2005. године, с којим данашње руководство апсолутно нема додирних тачака. Направљена је стратегија како да клуб вратимо да буде солвентан, а епилог ће бити такав да спремамо тужбу против тадашњег менаџмента клуба. Мишљења смо да чланови скупштине клуба добро разумеју ситуацију у којој се налазимо и да је наш досадашњи рад у најмању руку потврда поверења - закључио је Ранић.

 

БОНУС ГАЛЕРИЈА: 

Погледајте како изгледа српска тенисерка Нина Стојановић

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.