Skip to main content
Marakana

IZ ZVEZDE NAJAVILI TUŽBE: Izvršitelji stavili klub u BLOKADU!

Foto: MN Press
Nižu se problemi...

Celokupna sportska javnost pomno prati dešavanja u fudbalskom i košarkaškom prvenstvu, međutim, stvari vredne pažnje dešavaju se i na području atletike. 

PARTIZAN NEPREPOZNATLJIV: Zvezda slavila u večitom derbiju

PARTIZAN NEPREPOZNATLJIV: Zvezda slavila u večitom derbiju

SUNOVRAT HRVATSKOG VATERPOLA: U Zagrebu nisu uspeli da izbore plasman na finalni turnir Svetskog kupa

SUNOVRAT HRVATSKOG VATERPOLA: U Zagrebu nisu uspeli da izbore plasman na finalni turnir Svetskog kupa

BLOKADA ZA TAKOZVANO KOSOVO: Osvajačica svetske i evropske bronze ne može da učestvuje na planetarnom šampionatu

BLOKADA ZA TAKOZVANO KOSOVO: Osvajačica svetske i evropske bronze ne može da učestvuje na planetarnom šampionatu

Naime, datuma 10. oktobra 2013, za predsednika Crvene zvezde došao je Srđan Rašković. Nedavno je klupski parlament odlučio da mu, kao i 2017, produži mandat.

Njegov predlog sastava Upravnog odbora jednoglasno je usvojen. To, pored ostalog, znači da će Raškovićev prvi saradnik Neven Ranić ostati potpredsednik, Mladen Gajić generalni sekretar, a Stevan Grujić prvi čovek struke.

-Prošla je, eto, već cela decenija od kad smo na čelu kluba. Okolnosti su tad bile izuzetno nepovoljne – seća se Neven Ranić i dodaje.

- Klub se nalazio pod velikim teretom sudskih presuda usled nesavesnog i nedomaćinskog poslovanja prethodnika. Nezadovoljstvo se najviše osetilo među sportistima i trenerima, čija ugovorna prava mesecima, pa i godinama nisu poštovana. Čuveni atletski tunel bio je devastiran u potpunosti. Neophodna je bila potpuna sanacija. Arhitektura funkcionisanja kluba na svim nivoima bila je nestabilna. Uradili smo detaljnu reviziju i krenuli da ojačavamo konstrukciju kako u menadžmentu, tako i na tartanu.

Rezultati su bili uočljivi prilično brzo?

-U prvom planu svakako su Strahinja Jovančević u skoku udalj i Armin Sinančevića u bacanju kugle, osvajači evropskih medalja, bronze u dvorani u Glazgovu 2017, odnosno srebra na otvorenom u Minhenu 2022. Tatjana Jelača nas je prva obradovala srebrom sa Evropskog prvenstva iz Ciriha 2014. u bacanju koplja. Ona i Strahinja su do podviga došli nacionalnim rekordima, a rekorder je i Armin i u dvorani i napolju. Milana Tirnanić je posle 18 godina osvojila titulu najbrže devojke Balkana na 100 metara, polufinalista je prvenstva Evrope u istoj disciplini u Minhenu prošle godine. Jasmin Halili je peti na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore u skoku uvis. Bogdan Vidojković je sedmim mestom na Prvenstvu sveta za juniore u kolumbijskom Kaliju potvrdio izuzetan talenat na visokim preponama. U penziji su olimpijci, Tamara Salaški na 400 i Milan Ristić na 110 metara preko prepona.

Na pitanje ”koga pored Vidojkovića izdvajate od mladih snaga?”Ranić odgovara:

-Bacače Veljka Nedeljkovića, Stefana Jovanova i Ivanu Đurić, preponaše Mariju Bukvić i Mateju Sandića, sprintere Stefana Kaljuša, Tamaru Vuletić i Kseniju Zoranović... U kvalitetne takmičare sazrevaju mlade: Lena Milinković, Tara Vučković, Natalija Grujić i Mihajlo Kiš. Protekle četiri godine samo Zvezdini atletičari i atletičarke osvojili su preko 20 titula u svim uzrasnim kategorijama. To pokazuje kvalitetan rad naših trenera i da zvezda i Srbija imaju jasnu atletsku budućnost.

Ranić je takoše istakao da su staze u atletskom tunelu i na stadionu u lošem su stanju.

-Staza u tunelu obnovljena je 2013. godine i usled velike eksploatacije već je odavno zrela za zamenu. Ona na stadionu zamenjena je za univerzitetske atletske igre 2009. godine, međutim najvećim delom zbog atmosferskog uticaja postala je porozna i gotovo neupotrebljiva za bilo kakav vid trenažne aktivnosti čak i one rekreativne. Gotovo svake godine podnošene su molbe i peticije nadležnim gradskim i državnim institucijama za njenu rekonstrukciju, ali nismo dobili čak ni negativan odgovor. U međuvremenu, nekada najbrža i najkvalitetnija staza u jugoistočnom delu Evrope izgubila je sertifikat, što podrazumeva da u slučaju ostvarenja bilo kojeg rezultata, ne bi došlo do verifikacije.

Kakvi su vam planovi za rešenje infrastrukturnih problema?

-U ovom trenutku vrlo je teško bilo šta reći oko infrastrukture, koja zavisi isključivo od momenta rekonstrukcije samog stadiona „Rajko Mitić“. Prema poslednjem razgovoru između predsednika Srđana Raškovića i genseka Fudbalskog kluba Crvena zvezda Zvezdana Terzića, stoji da će rekonstrukcija podrazumevati i zadržavanje atletske staze i njenu obnovu. Međutim, postoje i nezvanične informacije da će sam stadion biti u potpunosti srušen i pomeren nekih 300 do 400 metara niže. U toj opciji ne stoji da će biti stadion sa stazom.

Ništa konkretnije po ovom pitanju?

-Ovo zaslužuje jedan od novinarima omiljenih naslova u ovakvim situacijama „Staze (ne)će biti“. S druge strane tu je i zgrada sportskog društva u kojoj je ne samo atletski tunel, već i sala za rukomet, odbojku, tek izgrađen objekat za džudo. To bi bio ozbiljan zahvat i onemogućilo bi normalno funkcionisanje svih sportova u okviru Zvezdine porodice. Kako je Terzić, novoizabrani predsednik Skupštine Sportskog društva Crvena zvezda, pretpostavka je da će biti ponuđeno neko kompromisno rešenje.

A na stazi koje će možda biti, a možda ne, šta planirate?

-Bez nje će biti praktično nemoguće doći do uspeha bilo kakvog, a ne ponovnog osvajanja ekipnih evropskih titula, ili pojedinačnih medalja i rekorda s evropskih i svetskih prvenstava. Izgubili bismo osnovno, a kriterijumi za učešće na svetskim atletskim smotrama se pojačavaju stalno do te mere da je sada sve teže ostvariti i rezultatski standard za učešće. Slobodan sam da kažem da je ravno ulasku u nokaut fazu Lige šampiona u fudbalu.

Račun je opet zatvoren, ali ste dobili puno poverenje Skupštine, glasalo je naredno pitanje medija.

- Javni izvršitelji stavili su klub u višemilionsku blokadu februara 2022. Izgubljen je sudski spor iz 2005. godine, s kojim današnje rukovodstvo apsolutno nema dodirnih tačaka. Napravljena je strategija kako da klub vratimo da bude solventan, a epilog će biti takav da spremamo tužbu protiv tadašnjeg menadžmenta kluba. Mišljenja smo da članovi skupštine kluba dobro razumeju situaciju u kojoj se nalazimo i da je naš dosadašnji rad u najmanju ruku potvrda poverenja - zaključio je Ranić.

 

BONUS GALERIJA: 

Pogledajte kako izgleda srpska teniserka Nina Stojanović

 

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
19 Beograd