Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЧЕТИРИ КЉУЧНЕ ТАЧКЕ РУСКЕ ОДБРАНЕ: Како се Москва спрема за наступајућу украјинску контраофанзиву

22.05.2023. 22:56
Пише:
Србија Данас
Rat u Ukrajini
Рат у Украјини / Извор: Shutterstock

У јеку очекивања овог напада, BBC је објавио сателитске снимке који показују четири кључне тачке одбране, које је Русија изградила, припремајући се за напад.

Аналитичари Војног-истраживачког центра у Лондону спровели су велико истраживање руске војске и закључили да је у питању координисана и организована оружана снага, она која је посебно јака у дефанзиви.

СИМБОЛ ОТПОРА ПРЕТВОРЕН У ПЕПЕО: Заузимањем "тврђаве Бахмут" Русима се отвара пут ка важним градовима (МАПА)

СИМБОЛ ОТПОРА ПРЕТВОРЕН У ПЕПЕО: Заузимањем "тврђаве Бахмут" Русима се отвара пут ка важним градовима (МАПА)

УВЕДЕН РЕЖИМ ПРОТИВТЕРОРИСТИЧКИХ АКТИВНОСТИ: Гувернер Белгородске области објавио листу строгих мера током трајања операције

УВЕДЕН РЕЖИМ ПРОТИВТЕРОРИСТИЧКИХ АКТИВНОСТИ: Гувернер Белгородске области објавио листу строгих мера током трајања операције

УКРАЈИНСКА ДИВЕРЗИЈА ИЛИ УСТАНАК У РУСИЈИ?! Огласио се Кремљ поводом драме у Белгороду (ВИДЕО)

УКРАЈИНСКА ДИВЕРЗИЈА ИЛИ УСТАНАК У РУСИЈИ?! Огласио се Кремљ поводом драме у Белгороду (ВИДЕО)

Као таква, руска војска сада представља много озбиљнијег противника за Украјину која се спрема да покрене своју дугоочекивану контраофназиву, и то уз помоћ оружја које је добила од Запада.

У јеку очекивања овог напада, BBC је објавио сателитске снимке који показују четири кључне тачке одбране, које је Русија изградила, припремајући се за напад. Снимци су пружили увид у то шта Русија очекује од контраофанзиве и какву одбрану украјинске трупе могу да очекују.

Крим

Русија је Крим, некада познат као одмаралиште, заузела 2014. године. Сада је, уместо сунцобрана и лежаљки, обала, дуга 25 километара, поприште одбрамбрених структура које је поставила руска војска.

Дуж обале постављени су "змајеви зуби", бетонски блокови у облику пирамиде, дизајнирани тако да могу да блокирају тенкове и друга војна возила. Иза тих блокова постављени су ровови са бункерима који обезбеђују заштиту од надолазећих напада.

Неки војни аналитичари су оценили да су ова обалска "утврђења", вероватно само мера предострожности, а не знак да Русија очекује да ће бити нападнута са мора, пошто Украјина има мало поморских капацитета. Аналитичарка Лејла Гест оценила је да су обалска утврђења формирана како би одвратила Украјину да нападне Крим преко мора.

BBC је успео да идентификује још три кључна места – два града и ауто-пут.

Токмак

Мали град Токмак лежи на кључној рути на југоистоку земље коју украјинске снаге вероватно желе да искористе како би одсекле Крим од других територија које су под руском контролом.

Било је извештаја да су украјински цивили исељени како би се град претворио у војну тврђаву. То би војницима омогућило приступ залихама и бази.

Сателитски снимак је показао да је мрежа ровова у две линије ископана северно од Токмака, правца из којег би Украјина морала да нападне. Иза ових ровова изграђена су утврђења око града, са три нивоа, јасно видљива на сателитском снимку.

Изграђен је и противтенковски јарак. Они су обично дубоки најмање 2,5 метара и дизајнирани као замка за непријатељске тенкове. Иза рова је неколико редова бетонских блокова и још један ред ровова. Ипак, украјинске снаге ће вероватно да се суоче са новим замкама.

Велика је вероватноћа да су на том месту постављене и мине, што је потврдио и Марк Канцијан из Центра за стратешке и међународне студије.

- Минска поља су стандардни део сваке одбране и Руси су их интензивно користили током рата с тим да ће сада бити боље сакривене и тако успорити украјинске нападе - казао је он.

Ауто-пут Е105

Линија тих противтенковских ровова сада пролази дуж 35 километара дуге деонице главног ауто-пута Е105, западно од Токмака.

Овај пут је стратешки важан, јер повезује Мелитопољ који држи Русија на југу са северним градом Харковом, који држи Украјина. Страна која контролише овај аутопут може лако да се креће том регијом без страха од изненадног непријатељског напада.

Ако украјинске снаге покушају да искористе овај пут, Русија ће вероватно да употреби тешку артиљерију.

- Циљ руске одбране је да потисне непријатеља са путева и тако га успори - каже Канцијан.

Следећа "станица" је село северно од Маријупоља.

Ривнопољ

Лука Маријупољ има стратешки положај између руских окупираних територија на истоку и Крима на југу. Такође је постао симбол отпора руској инвазији, јер је украјинска војска успела да издржи месеце док је град био опкољен.

С обзиром на то да Русија очекује да ће Украјина поново да покуша да преузме град, BBC је обратио пажњу на територију која окружује град и тад су откривени кружни ровови.

Смештен у близини овог малог села, око 55 километара северно од Маријупоља, сваки кружни ров има хумке у средини, вероватно за складиштење оружја и заштиту војника.

Кружни ровови омогућавају војницима да се заклоне од напада из било ког правца, јер нема других видова заштите, као што су брда и реке.

Аналитичар Александар Лорд сматра да ће Руси вероватно покушати да усмере украјинске снаге на одређене руте које су миниране и унапред припремљене за напад.

Ови снимци су показали очигледну одбрану, али, можда је све ово ипак само део руског плана.