Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КАРДИНАЛНА ГРЕШКА УКРАЈИНЕ! У црним временима им понуђена рука спаса, КИјев срамотно одреаговао: "Не треба нам то ђубре"

03.02.2024. 17:18
F/A-18
Ф/А-18 / Извор: Фото: Профимедиа

Данас би им ова набавка била од велике користи.

Прошле године, високи представник украјинског ваздухопловства рекао је двојици Аустралијанаца у Кијеву да није заинтересован за пребацивање 41 отпуштеног ловца Ф/А-18 Хорнет из Аустралије, известио је Аустралиан Финанциал Review.

- Не треба нам летеће ђубре - била би изјава која је ставила тачку на могући споразум између Аустралије и Украјине о трансферу 41 авиона Ф/А-18 Хорнет које су Аустралијанци повукли из употребе још у 2021. години, тврде аустралијски медији.

БУГАРСКА ШКАРТИРАНА ВОЗИЛА ПУТУЈУ У УКРАЈИНУ! Кијев и Софија договорили трансфер 100 оклопњака БТР-60 (ФОТО)Foto: X Printscreen/@ssysfakb

БУГАРСКА ШКАРТИРАНА ВОЗИЛА ПУТУЈУ У УКРАЈИНУ! Кијев и Софија договорили трансфер 100 оклопњака БТР-60 (ФОТО)

НИШТА СЕ НЕ БАЦА! Украјинци решили да се наоружају пројектилима СУМЊИВОГ КВАЛИТЕТА, земља која их донира их се одрекла, а Кијев их оберучке прихвата (ВИДЕО)CRV7

НИШТА СЕ НЕ БАЦА! Украјинци решили да се наоружају пројектилима СУМЊИВОГ КВАЛИТЕТА, земља која их донира их се одрекла, а Кијев их оберучке прихвата (ВИДЕО)

НЕМАЧКИ ОКЛОПЊАК РАСКОМАДАН НА УКРАЈИНСКОМ ФРОНТУ! Од Динга 2 "остали само дугмићи", Руси га избушили као швајцарски сир (ФОТО/ВИДЕО)Foto: X Printscreen/@WarVehicle

НЕМАЧКИ ОКЛОПЊАК РАСКОМАДАН НА УКРАЈИНСКОМ ФРОНТУ! Од Динга 2 "остали само дугмићи", Руси га избушили као швајцарски сир (ФОТО/ВИДЕО)

Саговорник издања је рекао да је тиме практично уништен споразум о Ф/А-18, напомињући да би, да званичник то није учинио, авиони управо сада служили Кијеву.

Тачније, према изворима аустралијског издања, украјински званичник је двојици аустралијских представника рекао да донација није од интереса за Кијев. 

Чему овакав бруталан одговор на понуђени Ф-18 Хорнет?

Веома је упитна истинитост изјављеног у аустрајинским медијима. Украјина је тада била и још увек је страна која губи сукоб, те би им свака војна помоћ била више него добродошла.

Према аустралијским новинама, украјинско ваздухопловство се “плашило да ће бити преплављено са два типа западних борбених авиона, од којих сваки захтева сопствену инфраструктуру за одржавање, муницију и обуку”.

Идеја о трансферу аустралијских Ф-18, као што смо тада писали, постоји од прошлог марта. Два месеца касније појавиле су се вести да је америчка влада „одобрава” пребацивање летелице, која је почела да лети за Краљевско аустралијско ваздухопловство давне 1984. године, а изашла из борбене службе 2021. године. О могућем трасферу смо писали у неколико наврата.

Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Фото: Профимедиа

Дизајнирана за носаче авиона, робусна шасија Хорнета била би добро прилагођена украјинским пистама разореним ратом. Овај авион може да слети и полети са малих растојања.

Међутим, тада је Украјина почела преговоре са владама Сједињених Држава и Европе о добијању мање моћног Ф-16 Fighting Фалцон. Сага идаље траје.

Међусобни сукоб између Аустралије и Украјине?

Иако Аустралија нема значајан дипломатски утицај на Русију или Украјину, она је на седмом месту у свету по војној потрошњи мерено куповном моћи, према истраживачком центру Института Луи.

Премијер Ентони Албанез истакао је да је Аустралија један од највећих донатора војне помоћи Украјини међу земљама које нису чланице НАТО-а. Иначе, Аустралијанци нерадо предају војну опрему која је у поседу аустралијске војске.

За разлику од многих других земаља, Аустралија је одбила да поново отвори своју амбасаду у Кијеву, што је вероватно довело до смањења директних контаката између земаља.

У јуну је објављена информација да Аустралија и САД разговарају о могућности пребацивања у Украјину 41 авиона Ф/А-18 Хорнет, који ће бити замењен ловцима Ф-35.

Чувено западно гласило Политико је писало да ће, „десетине старих, али функционалних Ф-18 вероватно бити доступне за извоз“ када Аустралија, Канада, Швајцарска и Финска пређу на ловце Ф-35.

Ф/А-18 Хорнет

Ф/А-18 Хорнет је амерички вишенаменски борбени авион развијен 1970-их и примарни је ловац америчке морнарице. Коришћен је у војним операцијама против Либије, Ирака и Југославије. Хорнети су уведени у службу у јануару 1983. Учествовали су у својим првим борбеним мисијама 1986.

Авион је у употреби од 1983. године и има борбени домет од око 1000 км. Касније, док су учествовали у операцији ваздух-земља током рата у Персијском заливу 1991. године, Хорнет је прешао на борбени режим и ангажовао двојицу ирачких МиГ-21 у борби ваздух-ваздух.

Затим су се вратили у режим напада и успешно завршили своју мисију ваздух-земља. У Авганистану 2001. године, Хорнетс је нудио непрекидну покривеност са бојног поља.

Ф/А-18Е/Ф Супер Хорнет је извео свој први лет у новембру 1995. Ф/А-18Е/Ф има више маневарске способности, домета и носивости од оригиналног Хорнета и 25% је већи. Његови мотори су такође снажнији. Америчка морнарица га је пустила у употребу 1999. године.

Супер Хорнет је 2002 године учествовао у нападу на непријатељске циљеве изнад Ирака након што је полетео са брода Абрахам Линколн.

Први Блоцк II Супер Хорнет, ажурирани са првим АЕСА радаром на свету, испоручен је 2005 године. Ф/А-18Е/Ф Супер Хорнет је био главни ударни авиони морнарице САД.

Боинг је испоручио први Блоцк III Ф/А-18 Супер Хорнет америчкој морнарици у септембру 2021. Произвођач описује овај авион као најнапреднију верзију Супер Хорнета који малте не премашује могућности ловца четврте генерације.

Ф/А-18 Хорнет може да користи широк спектар оружја, укључујући Хидра 70 и Зуни невођене ракете, АИМ-120 ракете ваздух-ваздух, АМРААМ, АИМ-9 Sidewinter, АГМ-88 ракете ваздух-земља, ХАРМ, Таурус, АГМ-84 Харпоон, невођене бомбе Марк-80, ЦБУ-87, као и вођене бомбе опремљене системом ЈДАМ. 

Извор: Србија Данас/Oruzjeonline.com