Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НА ОВОМ МЕСТУ ЋЕ СЕ ЗАВРШИТИ СУКОБ? Откривена 3 сценарија за крај рата, ево где Москва чека Кијев

21.07.2022. 21:14
Пише:
Србија Данас
Rusija i Ukrajina
Русија и Украјина / Извор: Фото: Србија Danas/Shutterstock

Стручњаци са престижних универзитета у Сједињеним државама изнели су предлоге за окончање рата у Украјини. Ово су три сценарија за које објективни аналитичари кажу да их Москва никад не би прихватила.

Како рат у Украјини одмиче, све чешће се у медијима говори о потенцијалном мировном споразуму. Свет је сложан у ставу да сукоб мора што пре да се оконча, једино не могу да се договоре под којим условима би то могло да се догоди.

Оно што је за сада очигледно, је то да НАТО нема намеру да се директно укључи у овај сукоб, не желећи да ризикује евентуални нуклеарни одговор из Москве, а то значи да неће бити ништа од обећаног чланства Украјине у овој Алијанси. Уместо тога, чланице НАТО-а, на челу са Сједињеним државам, отворено достављају све веће количине моћног наоружања украјинској страни, укључујући и ракетне системе који су већ успели да нанесу велику штету руској војсци на окупираним украјинским територијама.

ШАМАРЧИНА ЗА ЗЕЛЕНСКОГ - ЗАБРАНИЛИ МУ ДА ГОВОРИ НА САМИТУ! Молио да му дају да учествује - Путинови савезници блокирали

ШАМАРЧИНА ЗА ЗЕЛЕНСКОГ - ЗАБРАНИЛИ МУ ДА ГОВОРИ НА САМИТУ! Молио да му дају да учествује - Путинови савезници блокирали

ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ СРБИНА КОЈИ СЕ БОРИО У РАТУ У УКРАЈИНИ: Влада (31) ит Титела био у паравојној формацији "Хусарски пук"

ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ СРБИНА КОЈИ СЕ БОРИО У РАТУ У УКРАЈИНИ: Влада (31) ит Титела био у паравојној формацији "Хусарски пук"

"ЗАУСТАВИМО СЕ ДОК НИЈЕ КАСНО" Лукашенко се обратио Украјинцима - Ево шта треба да ураде како би избегли нуклеарни рат

"ЗАУСТАВИМО СЕ ДОК НИЈЕ КАСНО" Лукашенко се обратио Украјинцима - Ево шта треба да ураде како би избегли нуклеарни рат

Оснажени том чињеницом, као и паузом коју праве руске снаге да би се реорганизовале и регенерисале, Украјинци најављују офанзиву на Херсон и враћање овог града, иначе битне стратешке тачке, у свој посед. Како ствари стоје, делује да је украјинска страна више заинтересована за наставак сукоба, верујући да га, на неки начин, може добити, или да може да поврати одређене територије које је изгубила у почетку сукоба, како би за преговарачки сто села са "јачим картама", пише портал Анти War.

Што се тиче руске стране, аналитичари тврде да је Путин спреман да отпочне мировне преговоре, с обзиром да под контролом држи довољно украјинске територије (неки процењују да се ради о двадесет одсто), што му омогућава добру позицију за евентуално преговарање око услова за окончање сукоба или барем његово замрзавање. Мада, ни Путин не делује као неко ко одустаје од рата, јер је недавно у Ирану покушао да обезбеди испоруку иранских дронова, пошто је током готово четири месеца рата Русија остала без приличне количине ових ефикасних и корисних летелица.

Из обе перспективе делује да је наставак рата вероватнији од евентуалног мировног договора. Ипак, разни стручњаци понудли су евентуалне мировне споразуме, за које верују да би могли да помогну да се дође до, макар привременог, договора Москве и Кијева. Ево неких предлога мировног споразума који су понудили угледни стручњаци из западних земаља, мада се више ради о некој врсти ултиматума или претње Москви, а не мировном решењу, јер као да сви полазе од претпоставке да Украјина побеђује у рату.

Ruska vojska
Руска војска / Извор: Профимедиа

Први сценарио

Петро Бурковски из Фондације за демократске иницијативе и Алексеј Харан са универзитета у Кијеву тврде да ће Русија пристати на евентуални договор тек када се украјинске снаге примакну административној граници окупираног Крима. Тада би то постао проблем за Украјину, сматрају они, јер би морала да бира између ослобађања Крима и прекида сукоба. То би, по њима, значило да руски злочини неће бити кажњени. Украјина би, тврде они, могла да пристане на овакав компромис само ако добије чврсте гаранције западних земаља да ће реаговати у случају новог напада Русије, што би значило да пошаљу своје трупе као помоћ украјинској војсци.

Други сценарио

Марија Попова са Универзитета Мек Гил и Оксана Шевел са Универзитета Тафтс имају другу опцију мировног споразума. Оне тврде да дугорочна безбедност Украјине почива на три стуба: пуном војном поразу Русије у рату, разумевању Запада да не може више да сарађује с аутократским режимом у Русији и интеграцији Украјине у ЕУ, а потом у НАТО.

По многима, ово би био идеалан сценарио, али и тешко изводљив, што су и оне саме признале, објаснивши да највероватније западне земље нису заинтересоване да Украјини помогну директније од слања тешког наоружања, што, тврде, није довољно за победу над Русијом. Такође кажу да је очигледно да је рат далеко важнији Москви него Западу. Неки аналитичари чак сматрају да би овакав исход био погубан, јер би Русију претворио у џиновску Северну Кореју, што би је усмерило ка Кини и остатку Азије, тако да би се у свету успоставио сасвим другачији глобални поредак с неизвесном будућношћу.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Трећи сценарио

Пол Данијери, с Калифорнијског универзитета, у свом сценарију за решење украјинског рата тврди да Запад мора да буде максимално посвећен спровођењу евентуалног мировног споразума, што значи да помогне даљу изградњу украјинске војске и одбијање евентуалног руског напада у будућности, ако треба и слањем трупа на терен. Он такође истиче да је јако битно да Украјина постане чланица НАТО-а, мада такође сумња да је ово оствариво, али, по њему, то је предуслов да се украјински проблем реши на дуге стазе, јер би све остало значило замрзнути конфликт који би омогућио Русији да поново нападне.

Дакле, сви они желе да Русија призна пораз, да Украјина уђе у ЕУ и НАТО, те да Сједињене државе, својом војском, гарантују да Украјина неће опет бити нападнута, али нико од њих не узима у разматрање шта жели Москва, односно зашто би пристала на ове услове који су, како тврди портал Анти War, практично гори од наставка рата. Управо због тога, понавља овај портал, већина политичких аналитичара сматра да ће се рат наставити и да ће трајати још дуго, до коначног пораза једне стране.

БОНУС ВИДЕО: Букти пожар у Словенији, ситуација се погоршала