Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"НЕПРИЈАТЕЉ ЈЕ БЛОКИРАН, ВАТРЕНИ ПАКАО ЈЕ ОКО ЊИХ" Зима стиже, Украјинци тврде да напредују на југу, а Руси кажу супротно

18.11.2023. 20:39
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Окончање сукоба није ни на видику

Украјина је земља којој је потребан морални подстицај. Последњих недеља, отпор земље против руске инвазије повукао се са насловних страна медија због рата Израела и Хамаса.

АМЕРИЧКИ ОБАВЕШТАЈАЦ ТВРДИ: "Одеса ће постати део Русије, одличан посао момци!"Odesa, Ukrajina

АМЕРИЧКИ ОБАВЕШТАЈАЦ ТВРДИ: "Одеса ће постати део Русије, одличан посао момци!"

ВЕЛИКИ РУСКИ НАПАД ДРОНОВИМА! Хитно се огласили Украјинци - "гађали су југ и север"Ukrajina

ВЕЛИКИ РУСКИ НАПАД ДРОНОВИМА! Хитно се огласили Украјинци - "гађали су југ и север"

ЗЕЛЕНСКИ ПОТПИСАО ДВЕ ИЗВРШНЕ НАРЕДБЕ: Украјина донела одлуку која ће РАЗБЕСНЕТИ Путина!Vladimir Zelenski

ЗЕЛЕНСКИ ПОТПИСАО ДВЕ ИЗВРШНЕ НАРЕДБЕ: Украјина донела одлуку која ће РАЗБЕСНЕТИ Путина!

Чини се да је толико најављивана контраофанзива није донела напредак какав су очекивали, а због сукоба на другом фронту, изгледа да се и подршка коју им даје САД на климавим ногама.

Међутим, појавила се вест ове недеље, када је шеф кабинета председника Володимира Зеленског Андриј Јермак рекао да су украјинске снаге "добиле упориште на левој обали реке Дњепар у јужној Украјини", истичући потенцијално значајан напредак Украјине.

Прошлог месеца први пут су се појавили извештаји да су украјинске трупе прешле Дњепар у област Херсона коју је заузела Русија, а прокремљски војни блогери су пренели да украјинске снаге успостављају положаје око села Кринкија, упозоравајући да Украјина намерава да успостави чврст мост преко река.

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/PBS News Hour/Shutterstock

Украјина је раније вршила препаде преко река у региону, али је током посете Вашингтону Јермак ставио до знања да су украјинске снаге успоставиле стално присуство на источној обали Дњепра "упркос свим изгледима", наводи се у саопштењу кабинета украјинског председника.

Била је то добра вест за Украјину после неколико недеља стагнације и песимистичних наслова у медијима. У недавном интервјуу за Економист, генерал Валериј Залужни је признао да украјинске снаге нису успеле да остваре велики пробој руских одбрамбених линија.

Залужни је тада ситуацију на фронту упоредио са биткама у Првом светском рату.

- Баш као и тада, ниво нашег технолошког развоја данас је довео и нас и наше непријатеље у укоченост - рекао је он. Украјина је раније овог лета покренула широку контраофанзиву дуж линија фронта на истоку и југу земље, али је остварила само постепени напредак и поново заузела релативно мала насеља.

valerij zalužni
валериј залужни / Извор: Профимедиа

Напредовање Украјине успорила су минска поља и утврђења која је Русија припремила месецима унапред, док је Украјина гађала руске ратне бродове базиране у Црном мору.

Избачена очекивања око украјинске контраофанзиве била су у супротности са драматичним напретком у области Херсон пре само годину дана, када је Русија била принуђена да се повуче преко Дњепра. Ослобођење Херсона је био сигнални тренутак за Украјину, јер су град Херсон и околина током протекле године били под бомбардовањем руских снага преко реке.

Украјинска влада је у четвртак саопштила да су руске снаге у протекла 24 сата испалиле укупно 531 гранату на регион, од којих је 45 било усмерено на град Херсон. Ова ситуација постала је свакодневица за локално становништво. Једна особа је погинула, а друга је повређена у гранатирању у граду Херсону у четвртак ујутро.

Herson
Херсон / Извор: Профимедиа

"Ватрени пакао"

У првом руском извештају о ситуацији на фронту, проруски гувернер Владимир Салдо рекао је да постоји бојазан од значајнијег присуства украјинских војника у селу Кринки које се налази на левој обали реке Дњепар.

- Непријатељ је блокиран у Кринки, ватрени пакао је око њих. Бомбе, ракете и друго јако наоружање их окружује - рекао је он. Међутим, руски војни блогери су на друштвеним мрежама пренели да ситуација на фронту није лака за Русе.

- Руске снаге покушавају да елиминишу украјинске снаге у Кринки. Они имају помоћ свих врста, али у овом тренутку немају успех - рекао је један блогер.

Ukrajina
Украјина / Извор: Профимедиа

CNN није могао да провери веродостојност инфпормација које су Руси изнели о ситуацији на фронту. Ова ситуација долази у тренутку када Украјина треба да покаже својим западним партнерима да је способна да одржи замах на фронту.

То се и догодило јуче када је новоизабрани британски министар спољних послова Дејвид Камерон дошао у Кијев. То је било његово прво званично путовање откако је именован на нову функцију.

Велика Британија је од почетка рата била један од највећих савезника Кијеву. Посета тадашњег премијера Велике Британије у априлу прошле године, само неколико месеци након што је рат почео, дала је велики ветар у леђа Украјинцима.

Ruska vojska
Руска војска / Извор: Профимедиа

- Имао сам неких несугласица са мојим пријатељем Борисом Џонсном, али нас двојица се знамо 40 година. Његова подршка коју вам је дао је најбоља ствар коју је његова влада урадила - рекао је јуче Камерон.

Кијев све време има на уму да уколико жели да победи Русију мора да одржи снабдевање својих трупа на фронту, посебно када је у питању муниција. Ово је врло важна ствар а фронт на југу, у источном региону Донбаса.

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба рекао је у понедељак да је потребно да ЕУ пошаље још оружја украјинској војсци. Са друге стране немачки министар одбране признао је да његова земља неће испунити договор о слању милион метака Украјини.

Dmitro Kuleba
Дмитро Кулеба / Извор: Профимедиа

- Треба нам више и треба нам што пре - рекао је тада Кулеба.

Међутим, питање да ли савезници могу довољно брзо да пошаљу помоћ Украјини остаје отворено. Ускоро долази зима, а чини се да окончање сукоба није ни на видику.

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.