Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РЕЦЕПТ ЗА КИЈЕВСКУ ПРОПАСТ! Шаљу Норвежанима стотине милиона за оружје које Руси с лакоћом уништавају (ФОТО/ВИДЕО)

10.02.2024. 16:06
Пише:
Србија Данас/Оружјеонлине
NASAMS
НАСАМС / Извор: Профимедиа

Озбиљан новац за систем који се није најсјајније показао.

Норвешко министарство одбране саопштило је да планира да Кијеву пренесе нове системе противваздушне одбране НАСАМС за укупан износ већи од 300 милиона долара. Пакет ће укључивати 10 лансера и четири центра за управљање ватром, саопштило је министарство одбране.

- Влада предлаже норвешком парламенту да наручи још десет лансирних јединица и четири центра за контролу лансирања за систем НАСАМС од Конгсберг Дефенце анд Аероспаце (КДА). Вредност поруџбине је 3,45 милијарди норвешких круна (326 милиона долара). Овај трансфер је додатак налогу за замену (норвешке) опреме која је већ донирана Украјини - наводи се у саопштењу Владе Норвешке.

СИТУАЦИЈА СВЕ НАПЕТИЈА! Руси пробили одбрану код Часив Јара, Украјинци ПОКЛЕКНУЛИ па нестали са фронта брзином светлостиRat u Ukrajini

СИТУАЦИЈА СВЕ НАПЕТИЈА! Руси пробили одбрану код Часив Јара, Украјинци ПОКЛЕКНУЛИ па нестали са фронта брзином светлости

ОФИЦИРИ СЛАВИЛИ УНАПРЕЂЕЊЕ СИРСКОГ ПА ДОЧЕКАЛИ ПАКАО! Ево како је нападнут кафић у Харкову, ГОРЕЛА црна земља у Украјини (ВИДЕО)napad na Harkov

ОФИЦИРИ СЛАВИЛИ УНАПРЕЂЕЊЕ СИРСКОГ ПА ДОЧЕКАЛИ ПАКАО! Ево како је нападнут кафић у Харкову, ГОРЕЛА црна земља у Украјини (ВИДЕО)

КИЈЕВ НАПАО ЦИВИЛНЕ БРОДОВЕ: Руска морнарица вешто ОДБИЛА напад, остала НЕОШТЕЋЕНА Vladimir Putin

КИЈЕВ НАПАО ЦИВИЛНЕ БРОДОВЕ: Руска морнарица вешто ОДБИЛА напад, остала НЕОШТЕЋЕНА

- Норвешки НАСАМС систем спашава животе Украјинаца и спречава уништавање зграда и инфраструктуре. Напади руских ракета и беспилотних летелица су масовни и брутални, и као резултат тога противваздушна одбрана је апсолутно неопходна за Украјину. Истовремено, забринут сам за што скорије обнављање националне противваздушне одбране - рекао је норвешки министар одбране Бјорн Арилд Грам.

Подсећамо да је у децембру 2023. године норвешка влада одобрила трансфер Украјини још једне серије НАСАМС система у вредности од 30 милиона долара.

Тада је саопштено да ће део наведене опреме одмах бити послат из резерви Оружаних снага Норвешке како би се обезбедила брза испорука Украјини, а преосталих осам лансера и четири центра за контролу лансирања требало би да буду накнадно наручени и испоручени.

Према проценама, од почетка ескалације сукоба у Украјини, скандинавска земља је у Кијев послала до 9 комплекса НАСАМС. За то време већина ових система је уништена. Према извештајима руског Министарства одбране, само ове године погођена су четири ракетна система ПВО НАСАМС, према бројним тврдњама.

Тако је овом последњом партијом из фебруара 2024. Норвешка предала Украјини 26 НАСАМС лансера и 12 центара за контролу лансирања, којима су додати системи испоручени у децембру 2023. године директно из складишта Оружаних снага Норвешке.

Пољски лист Мисл Полска је почетком јануара писао о потпуном уништењу још два комплекса. Према писању публикације, позиционе области ових система ПВО у близини Кијева су успешно погођене хиперсоничним ракетама Х-47М Кинџал.

НАСАМС укратко

НАСАМС је развила норвешка одбрамбена компанија Конгсберг Дефенсе & Аероспаце и Raytheon. Систем користи и нове ракете, као што су AIM-9X, АМРААМ и АМРААМ-ЕР. Систем ПВО је систем кратког до средњег домета, тј. може да гађа ваздушне циљеве удаљене до 50 км, а радар систем их детектује на удаљености од 120 км.

Тренутно девет земаља користи овај противваздушни ракетни систем, а још пет је у реду чекајући одговор на његову набавку. НАСАМС има просечан домет: између 25 и 30 км, у зависности од ракете која се користи. Максимална висина на којој лети ракета је 21 км.

НАСАМС се може интегрисати у теренска возила и тако са земље постаје мобилни систем погодан за тешко приступачне терене. НАСАМС се често може видети на камионима вуче 6×6, али његова практичност је у томе што се након брзе модификације може лако интегрисати и у мања возила са 4×4 погоном.

НАСАМС 1 систем ради са америчким МПК-64 Сентинел ПВО X банд 3Д радаром. Међутим, НАСАМС 2, поред споменутог Линк 16, има побољшано ажурирање радарског система. Треба напоменути да НАСАМС има секундарно наоружање које служи посади система за блиску борбу.

Секундарна интегрисана оружја су МАНПАДС систем РБС 70 уз помоћ ласерског снопа и Оерликон Цонтравес ФЦС2000 моно-пулсни доплер радар за праћење који контролише топ Бофорс 40 mm Л70.

Комплекс НАСАМС се представља као успешна замена за застарели систем противваздушне одбране Advanced Hawk. Важно достигнуће било је увођење принципа модуларности, отворене архитектуре „електронског” комплекса и могућности оперативног интерфејса са различитим типовима система и средстава.

Према речима произвођача, НАСАМС системи различитих модификација су успешно тестирани на ефикасност у заједничким операцијама са другим системима противваздушне и противракетне одбране, као што је породица ПВО система Патриот.

Један од недостатака НАСАМС-а је обим система. Као још један проблем који се може решити у будућности, је ограничена покретљивост земаљске верзије. Употреба вучене приколице није практична у борбеном окружењу где се не очекује да ће систем бити распоређен на једној локацији.

Као што је јасно, извиђачки авиони и дронови на Западу пружају украјинским оружаним снагама виталне информације о кретању руских јединица, укључујући позиције руских авиона, дронова и бомбардера. Борбени рад ових система ПВО одбране може бити још ефикаснији када се користе екстерни извори циљања, као што су авиони за рано упозоравање и контролу [AWACS], итд.

Употреба AWACS-a повећава домет НАСАМС-овог радарског система МПК-64Ф1. Овај радар тренутно има домет од 120 км. Повећање домета радара неће захтевати испоруку снажнијег радара на локацију на бојном пољу ако се ослони на AWACS да усмери ракету до њеног коначног циља, који је можда већ на удаљености од 150-180 км.

Тренутно, Кијев користи земаљску верзију АИМ-120, односно НАСАМС 2. Да би повећали домет, САД и њихови савезници су вероватно обезбедили исту верзију, али и модификацију НАСАМС-ЕР. Тако би се оперативни борбени домет украјинског ПВО система НАСАМС повећао са 30 на 50 км.

Извор: Србија Данас/Оружјеонлине