Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ОБЈАВЉЕНИ НАЈНОВИЈИ САТЕЛИТСКИ СНИМЦИ: Крим је неосвојива руска тврђава, изграђена је ОГРОМНА мрежа РОВОВА, Путин спреман да га брани! (ФОТО/ВИДЕО)

18.09.2023. 09:37
Пише:
Србија Данас/В.М.
Ruski vojnik
Руски војник / Извор: Профимедиа

На сваком кораку су фортификације

С обзиром да су украјински лидери обећали да ће поново преузети сву своју територију коју је окупирала Русија, Москва је припремила разрађену одбрану, посебно на Криму, полуострву које је анектирала 2014. године, а које је сада једно од најутврђенијих у ратној зони.

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Кијев ниже успехе, добијене ДВЕ ВАЖНЕ БИТКЕ, али Путин спрема БРУТАЛАН одговор, шаље ОГРОМНУ ВОЈНУ СИЛУ!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Кијев ниже успехе, добијене ДВЕ ВАЖНЕ БИТКЕ, али Путин спрема БРУТАЛАН одговор, шаље ОГРОМНУ ВОЈНУ СИЛУ!

ХОЋЕ ЛИ УКРАЈИНА УСПЕТИ ДА ПОВРАТИ КРИМ? У току су страховити удари на "руску тврђаву", Кијев има два кључна циља! Ипак, ту је и ЗАБРИНУТОСТ (ВИДЕО)

ХОЋЕ ЛИ УКРАЈИНА УСПЕТИ ДА ПОВРАТИ КРИМ? У току су страховити удари на "руску тврђаву", Кијев има два кључна циља! Ипак, ту је и ЗАБРИНУТОСТ (ВИДЕО)

"АКО СЕ ТО ДЕСИ, ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ ЈЕ РЕАЛНОСТ" Зеленски упоредио Путина са Хитлером - "Ми буквално умиремо" (ВИДЕО)

"АКО СЕ ТО ДЕСИ, ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ ЈЕ РЕАЛНОСТ" Зеленски упоредио Путина са Хитлером - "Ми буквално умиремо" (ВИДЕО)

После недеља копања, област око малог града Медведивка, у близини прелаза за копнену Украјину, прекривена је сложеним системом ровова који се протеже неколико километара. Пролази су урезани у земљу под угловима како би војници имали шири домет ватре. У близини су и друга утврђења, укључујући дубоке ровове дизајниране да заробе тенкове и тешка возила.

Сателитски снимци које је Вашингтон посту доставила компанија Максар, комерцијална компанија за свемирску технологију, показују да је Русија изградила десетине сличних одбрамбених система.

- Руска војска, очигледно, схвата да ће Крим морати да се брани у блиској будућности - рекао је Ијан Матвејев, руски војни аналитичар.

Одбрана се брзо подигла, уочи очекиване пролећне офанзиве Украјине. За само неколико недеља, Русија је изградила километарска утврђења у близини Витина, града на западној обали Крима - иако аналитичари кажу да је мало вероватан амфибијски напад.

БТМ-3, машина за копање ровова из совјетског доба, копа брзином од пола миље на сат, чак и када је земља замрзнута. Америчка војска се једном зачудила овим машинама, написавши у интерном извештају из 1980. да ништа слично не постоји у Сједињеним Државама, Европи или Јапану.

Русија такође користи сирову радну снагу. Интернетски огласи за посао у Русији траже грађевинске раднике да уграде ровове на Криму са дрветом и бетоном, за плату већу од 90 долара дневно - завидне плате.

Сателитски снимци показују да су неке препреке на Криму изграђене за неколико дана. Будућност Крима је тешка тема. Украјински председник Володимир Зеленски обећао је да ће га вратити под контролу своје земље, али руски председник Владимир Путин обећао је да га никада неће препустити.

Географија региона представља велике потешкоће и за Украјину и за Русију. Крим је повезан са Украјином копненим, уским, мочварним пролазом који би могао да заустави офанзиву. Али његова близина фронту такође би се могла показати опасном за руску војску, изолујући њене снаге и стављајући их на лак домет украјинског оружја.

Иако је Русија изградила одбрану и на другим местима, размере на Криму се истичу.

- За Путина је Крим само света крава. Ако се нешто деси, трупе ће одмах бити послате на ову линију одбране - рекао је Матвејев.  Сателитски снимци откривају да су многе руске одбрамбене линије изграђене дуж водених површина, додајући додатну препреку потенцијалној украјинској копненој офанзиви.

Никола Бјелисков, научни сарадник украјинског Националног института за стратешке студије, истраживачког института у Кијеву који финансира влада, рекао је да је обим утврђења "најбољи показатељ страхова Русије".

Али неки западни званичници брину да би директна борба око Крима могла довести до опасне ескалације. Високи руски званичници, укључујући бившег председника Дмитрија Медведева, наговестили су да ће Москва користити нуклеарно оружје за одбрану Крима.

Ровови, тенковске замке и змајеви зуби

За Крим се боре вековима због његовог стратешког положаја. За Русију, он обезбеђује целогодишњу базу за руску Црномоску флоту. Његове плаже га такође чине популарном дестинацијом за одмор, иако је рат почео одавно.

Током Кримског рата 1850-их, Русија се борила против савеза европских сила. Историчари описују тај сукоб, који је широко користио рововско ратовање, као претечу Првог светског рата. Такође је доказао да је Крим, који се некада сматрао природном тврђавом, био рањив на модерне нападе са мора. Али украјинска морнарица је слаба. Такође им недостаје ваздушна снага да доминирају полуострвом одозго. Традиционални копнени напад морао би да дође далеко тежим путем.

Препреке су постављене дуж кључних путева који повезују Крим са копном Украјине.

Руске снаге су месецима градиле утврђења дуж кључних приступних тачака у Херсонској области. Такође су изградили утврђења у близини Мелитопоља, преко онога што је познато као "копнени мост" који повезује Крим са Русијом преко окупиране украјинске територије.

У скорије време, Русија је снажно ојачала своју одбрану на полуострву, које је повезано са украјинским копном Перекопском превлаком, уским појасом земље чија је најшира ширина 4,3 миље.

Географија је можда најбоља одбрана Крима. Само два главна пута воде на полуострво са севера. М17 на западу је сада снажно утврђен, а М18 на истоку прелази мост који би могао бити срушен. Сивашке лагуне, познате и као Путридно море, ограничавају војна кретања великих размера, а Арабатски рт на истоку има углавном неасфалтиране путеве.

Русија је такође изградила ровове дуж 20 миља обале на западном Криму, у близини Витина. Сателитски снимци од 31. марта показују да је тегљена артиљерија додата у истој области. Неки аналитичари кажу да је постављање оружја далеко од активног бојног поља збуњујуће.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Битка за Крим

Било би потребно доста времена, труда и опреме да се фронтално пробију северна утврђења Крима, каже Стив Денер, бивши инжењер америчке војске који је служио у рату у Персијском заливу, рату у Ираку и Авганистану.

- Руси раде веома добар посао у припреми одбрамбених положаја - написао је Данер у поруци, упоређујући садашња утврђења око Крима са онима које је Совјетски Савез користио око Курска у Другом светском рату, бици која се показала одлучујућом у одбијању нацистичких трупа.

Мајкл Кофман, војни аналитичар у ЦНА у Вирџинији, рекао је да је мало вероватно да ће Украјина заузети Крим у "класичном смислу", али да би Кијев могао да следи стратегију исцрпљивања успостављањем ватрене контроле над приступом Криму.

- То би временом могло да учини ситуацију на Криму неодрживом, тако да би Русија можда морала да преговара о свом статусу - рекао је Кофман.

Украјина већ тестира ову стратегију. Од августа, у више од 70 напада украјинских снага или њихових сарадника гађане су руске локације на Криму или близу њега, према подацима Пројекта података о локацији и догађајима оружаних сукоба.

Многи су били ваздушни напади, укључујући нападе дроновима. Чини се да су неки били дело саботера. Иако је Русија пресрела неке ударе, други су успели, понекад са разорним резултатима.

У августу је најмање шест експлозија потресло ваздушну базу Саки у близини западне обале Крима. Званичници су касније рекли да су украјинске специјалне снаге извеле напад, у којем је оштећено или уништено најмање осам војних авиона.

Удари су такође усмерени на Џанкој, град на северу Крима који је важно логистичко чвориште за руске снаге на југу Украјине. Експлозије су потресле град 20. марта. Оне су касније повезане са нападом дроном усмереним на руске крстареће ракете које су транспортоване железницом.

Можда најспектакуларнији напад догодио се 8. октобра, када је у експлозији оштећен Кримски мост преко Керчког мореуза. Мост дужине 12 миља изграђен је након руске анексије Крима и обезбеђује друмске и железничке везе са Русијом.

Будућност

Бен Хоџис, бивши командант америчке војске у Европи, а сада саветник организације Хуман Rights Фирст, рекао је да ће њена економија остати рањива уколико Украјина не преузме Крим. Русија би могла да користи луке на Криму да блокира украјинску трговину, на пример, или као терен за будући сукоб.

- Украјина никада неће бити безбедна или способна да обнови своју економију све док Русија држи Крим, јер блокира приступ Азовском мору и зато што је Црноморска флота у стању да доминира црноморском обалом и лукама Украјине - рекао је Хоџис.

Хоџис је позвао Сједињене Државе да испоруче ракете већег домета како би помогле да се истера Русија, укључујући Армијски тактички ракетни систем (АТАЦМС), који може да погоди циљеве удаљене до 186 миља, потенцијално стављајући цео Крим у домет.

Утврђења на Криму значе да би Русија била спремна за дугу борбу. Обраћајући се руским државним медијима прошлог месеца, Сергеј Аксјонов, шеф Крима којег је именовала Русија, рекао је да рад на "одбрамбеној линији" Крима иде по плану.

- Остајем при ставу: "Ако желите мир, припремите се за рат" - рекао је Аксјонов.

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.