few clouds
22°C
11.05.2024.
Beograd
eur
117.1305
usd
108.6856
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

OBJAVLJENI NAJNOVIJI SATELITSKI SNIMCI: Krim je neosvojiva ruska tvrđava, izgrađena je OGROMNA mreža ROVOVA, Putin spreman da ga brani! (FOTO/VIDEO)

18.09.2023. 09:37
Piše:
Srbija Danas/V.M.
Ruski vojnik
Ruski vojnik / Izvor: Profimedia

Na svakom koraku su fortifikacije

S obzirom da su ukrajinski lideri obećali da će ponovo preuzeti svu svoju teritoriju koju je okupirala Rusija, Moskva je pripremila razrađenu odbranu, posebno na Krimu, poluostrvu koje je anektirala 2014. godine, a koje je sada jedno od najutvrđenijih u ratnoj zoni.

PRESEK STANJA U UKRAJINI: Kijev niže uspehe, dobijene DVE VAŽNE BITKE, ali Putin sprema BRUTALAN odgovor, šalje OGROMNU VOJNU SILU!

PRESEK STANJA U UKRAJINI: Kijev niže uspehe, dobijene DVE VAŽNE BITKE, ali Putin sprema BRUTALAN odgovor, šalje OGROMNU VOJNU SILU!

HOĆE LI UKRAJINA USPETI DA POVRATI KRIM? U toku su strahoviti udari na "rusku tvrđavu", Kijev ima dva ključna cilja! Ipak, tu je i ZABRINUTOST (VIDEO)

HOĆE LI UKRAJINA USPETI DA POVRATI KRIM? U toku su strahoviti udari na "rusku tvrđavu", Kijev ima dva ključna cilja! Ipak, tu je i ZABRINUTOST (VIDEO)

"AKO SE TO DESI, TREĆI SVETSKI RAT JE REALNOST" Zelenski uporedio Putina sa Hitlerom - "Mi bukvalno umiremo" (VIDEO)

"AKO SE TO DESI, TREĆI SVETSKI RAT JE REALNOST" Zelenski uporedio Putina sa Hitlerom - "Mi bukvalno umiremo" (VIDEO)

Posle nedelja kopanja, oblast oko malog grada Medvedivka, u blizini prelaza za kopnenu Ukrajinu, prekrivena je složenim sistemom rovova koji se proteže nekoliko kilometara. Prolazi su urezani u zemlju pod uglovima kako bi vojnici imali širi domet vatre. U blizini su i druga utvrđenja, uključujući duboke rovove dizajnirane da zarobe tenkove i teška vozila.

Satelitski snimci koje je Vašington postu dostavila kompanija Maksar, komercijalna kompanija za svemirsku tehnologiju, pokazuju da je Rusija izgradila desetine sličnih odbrambenih sistema.

- Ruska vojska, očigledno, shvata da će Krim morati da se brani u bliskoj budućnosti - rekao je Ijan Matvejev, ruski vojni analitičar.

Odbrana se brzo podigla, uoči očekivane prolećne ofanzive Ukrajine. Za samo nekoliko nedelja, Rusija je izgradila kilometarska utvrđenja u blizini Vitina, grada na zapadnoj obali Krima - iako analitičari kažu da je malo verovatan amfibijski napad.

BTM-3, mašina za kopanje rovova iz sovjetskog doba, kopa brzinom od pola milje na sat, čak i kada je zemlja zamrznuta. Američka vojska se jednom začudila ovim mašinama, napisavši u internom izveštaju iz 1980. da ništa slično ne postoji u Sjedinjenim Državama, Evropi ili Japanu.

Rusija takođe koristi sirovu radnu snagu. Internetski oglasi za posao u Rusiji traže građevinske radnike da ugrade rovove na Krimu sa drvetom i betonom, za platu veću od 90 dolara dnevno - zavidne plate.

Satelitski snimci pokazuju da su neke prepreke na Krimu izgrađene za nekoliko dana. Budućnost Krima je teška tema. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obećao je da će ga vratiti pod kontrolu svoje zemlje, ali ruski predsednik Vladimir Putin obećao je da ga nikada neće prepustiti.

Geografija regiona predstavlja velike poteškoće i za Ukrajinu i za Rusiju. Krim je povezan sa Ukrajinom kopnenim, uskim, močvarnim prolazom koji bi mogao da zaustavi ofanzivu. Ali njegova blizina frontu takođe bi se mogla pokazati opasnom za rusku vojsku, izolujući njene snage i stavljajući ih na lak domet ukrajinskog oružja.

Iako je Rusija izgradila odbranu i na drugim mestima, razmere na Krimu se ističu.

- Za Putina je Krim samo sveta krava. Ako se nešto desi, trupe će odmah biti poslate na ovu liniju odbrane - rekao je Matvejev.  Satelitski snimci otkrivaju da su mnoge ruske odbrambene linije izgrađene duž vodenih površina, dodajući dodatnu prepreku potencijalnoj ukrajinskoj kopnenoj ofanzivi.

Nikola Bjeliskov, naučni saradnik ukrajinskog Nacionalnog instituta za strateške studije, istraživačkog instituta u Kijevu koji finansira vlada, rekao je da je obim utvrđenja "najbolji pokazatelj strahova Rusije".

Ali neki zapadni zvaničnici brinu da bi direktna borba oko Krima mogla dovesti do opasne eskalacije. Visoki ruski zvaničnici, uključujući bivšeg predsednika Dmitrija Medvedeva, nagovestili su da će Moskva koristiti nuklearno oružje za odbranu Krima.

Rovovi, tenkovske zamke i zmajevi zubi

Za Krim se bore vekovima zbog njegovog strateškog položaja. Za Rusiju, on obezbeđuje celogodišnju bazu za rusku Crnomosku flotu. Njegove plaže ga takođe čine popularnom destinacijom za odmor, iako je rat počeo odavno.

Tokom Krimskog rata 1850-ih, Rusija se borila protiv saveza evropskih sila. Istoričari opisuju taj sukob, koji je široko koristio rovovsko ratovanje, kao preteču Prvog svetskog rata. Takođe je dokazao da je Krim, koji se nekada smatrao prirodnom tvrđavom, bio ranjiv na moderne napade sa mora. Ali ukrajinska mornarica je slaba. Takođe im nedostaje vazdušna snaga da dominiraju poluostrvom odozgo. Tradicionalni kopneni napad morao bi da dođe daleko težim putem.

Prepreke su postavljene duž ključnih puteva koji povezuju Krim sa kopnom Ukrajine.

Ruske snage su mesecima gradile utvrđenja duž ključnih pristupnih tačaka u Hersonskoj oblasti. Takođe su izgradili utvrđenja u blizini Melitopolja, preko onoga što je poznato kao "kopneni most" koji povezuje Krim sa Rusijom preko okupirane ukrajinske teritorije.

U skorije vreme, Rusija je snažno ojačala svoju odbranu na poluostrvu, koje je povezano sa ukrajinskim kopnom Perekopskom prevlakom, uskim pojasom zemlje čija je najšira širina 4,3 milje.

Geografija je možda najbolja odbrana Krima. Samo dva glavna puta vode na poluostrvo sa severa. M17 na zapadu je sada snažno utvrđen, a M18 na istoku prelazi most koji bi mogao biti srušen. Sivaške lagune, poznate i kao Putridno more, ograničavaju vojna kretanja velikih razmera, a Arabatski rt na istoku ima uglavnom neasfaltirane puteve.

Rusija je takođe izgradila rovove duž 20 milja obale na zapadnom Krimu, u blizini Vitina. Satelitski snimci od 31. marta pokazuju da je tegljena artiljerija dodata u istoj oblasti. Neki analitičari kažu da je postavljanje oružja daleko od aktivnog bojnog polja zbunjujuće.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Bitka za Krim

Bilo bi potrebno dosta vremena, truda i opreme da se frontalno probiju severna utvrđenja Krima, kaže Stiv Dener, bivši inženjer američke vojske koji je služio u ratu u Persijskom zalivu, ratu u Iraku i Avganistanu.

- Rusi rade veoma dobar posao u pripremi odbrambenih položaja - napisao je Daner u poruci, upoređujući sadašnja utvrđenja oko Krima sa onima koje je Sovjetski Savez koristio oko Kurska u Drugom svetskom ratu, bici koja se pokazala odlučujućom u odbijanju nacističkih trupa.

Majkl Kofman, vojni analitičar u CNA u Virdžiniji, rekao je da je malo verovatno da će Ukrajina zauzeti Krim u "klasičnom smislu", ali da bi Kijev mogao da sledi strategiju iscrpljivanja uspostavljanjem vatrene kontrole nad pristupom Krimu.

- To bi vremenom moglo da učini situaciju na Krimu neodrživom, tako da bi Rusija možda morala da pregovara o svom statusu - rekao je Kofman.

Ukrajina već testira ovu strategiju. Od avgusta, u više od 70 napada ukrajinskih snaga ili njihovih saradnika gađane su ruske lokacije na Krimu ili blizu njega, prema podacima Projekta podataka o lokaciji i događajima oružanih sukoba.

Mnogi su bili vazdušni napadi, uključujući napade dronovima. Čini se da su neki bili delo sabotera. Iako je Rusija presrela neke udare, drugi su uspeli, ponekad sa razornim rezultatima.

U avgustu je najmanje šest eksplozija potreslo vazdušnu bazu Saki u blizini zapadne obale Krima. Zvaničnici su kasnije rekli da su ukrajinske specijalne snage izvele napad, u kojem je oštećeno ili uništeno najmanje osam vojnih aviona.

Udari su takođe usmereni na Džankoj, grad na severu Krima koji je važno logističko čvorište za ruske snage na jugu Ukrajine. Eksplozije su potresle grad 20. marta. One su kasnije povezane sa napadom dronom usmerenim na ruske krstareće rakete koje su transportovane železnicom.

Možda najspektakularniji napad dogodio se 8. oktobra, kada je u eksploziji oštećen Krimski most preko Kerčkog moreuza. Most dužine 12 milja izgrađen je nakon ruske aneksije Krima i obezbeđuje drumske i železničke veze sa Rusijom.

Budućnost

Ben Hodžis, bivši komandant američke vojske u Evropi, a sada savetnik organizacije Human Rights First, rekao je da će njena ekonomija ostati ranjiva ukoliko Ukrajina ne preuzme Krim. Rusija bi mogla da koristi luke na Krimu da blokira ukrajinsku trgovinu, na primer, ili kao teren za budući sukob.

- Ukrajina nikada neće biti bezbedna ili sposobna da obnovi svoju ekonomiju sve dok Rusija drži Krim, jer blokira pristup Azovskom moru i zato što je Crnomorska flota u stanju da dominira crnomorskom obalom i lukama Ukrajine - rekao je Hodžis.

Hodžis je pozvao Sjedinjene Države da isporuče rakete većeg dometa kako bi pomogle da se istera Rusija, uključujući Armijski taktički raketni sistem (ATACMS), koji može da pogodi ciljeve udaljene do 186 milja, potencijalno stavljajući ceo Krim u domet.

Utvrđenja na Krimu znače da bi Rusija bila spremna za dugu borbu. Obraćajući se ruskim državnim medijima prošlog meseca, Sergej Aksjonov, šef Krima kojeg je imenovala Rusija, rekao je da rad na "odbrambenoj liniji" Krima ide po planu.

- Ostajem pri stavu: "Ako želite mir, pripremite se za rat" - rekao je Aksjonov.

Vesti iz Ukrajine čitajte OVDE.