Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ОВК И ДАЉЕ ПОСТОЈИ И ТРГУЈЕ ОРГАНИМА У УКРАЈИНИ" Захарова најновијим открићима шокирала свет: "Најчешће су то срце, јетра, рожњаче ока..."

08.08.2023. 07:39
Пише:
Србија Данас
OVK
ОВК / Извор: Профимедиа

Шокантна открића Марије Захарове

Русија има податке да бизнисом продаје делова људског тела у тој земљи владају или су у најмању руку у умешани лидери терористичке организације, од којих се једном суди у Хагу.

"ОГРОМАН УДАРАЦ" РУСИЈИ Шеф кабинета Зеленског о мировном решењу за Украјину - о овоме и даље ни речи

"ОГРОМАН УДАРАЦ" РУСИЈИ Шеф кабинета Зеленског о мировном решењу за Украјину - о овоме и даље ни речи

"И ДЕЦУ СУ УЧИНИЛИ МЕТОМ" Украјинци се тотално погубили - кренули у напад на дечје игралиште у Херсонској области

"И ДЕЦУ СУ УЧИНИЛИ МЕТОМ" Украјинци се тотално погубили - кренули у напад на дечје игралиште у Херсонској области

ИВЕР НЕ ПАДА ДАЛЕКО: Милер без коментара о помињању "наследника ОВК" и рањених Срба, позива ОБЕ стране на деескалацију

ИВЕР НЕ ПАДА ДАЛЕКО: Милер без коментара о помињању "наследника ОВК" и рањених Срба, позива ОБЕ стране на деескалацију

Терористичка ОВК још увек је активна, али под другим именом, и постоји могућност да делује у Украјини као плаћеничка организација и да се тамо бави трговином људским органима! Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова у ауторском тексту за Росијску газету навела је да Русија има податке да трговином органима владају, или да су, у најмању руку, у то умешани лидери ОВК, од којих се једном суди у Хагу.

Она наводи да су се органи погинулих војника Оружаних снага Украјине појавили у асортиману једне од највећих продавница на дарк-вебу и да се они нуде по цени од 5.000 до 25.000 евра.

- Није лако поверовати у то, али како тврде они који продају, срце може да буде испоручено брзо за 25.000 евра, а бубрег за 12.000 - истакла је, и додала да власници или сарадници ове „продавнице“ могу да буду људи из ОВК.

Постоје докази да су у јуну 2023. године представници Министарства здравља једне од земаља НАТО договорили с украјинском страном набавку хладњаче с људским органима и деловима тела, који се најчешће користе за трансплантацију.

- То су рожњаче ока, неке кости, везивна ткива, срце и јетра. Оне који сада урлају да све ово не може бити и да није истина желим да подсетим да је у Украјини легализована постхумна донација и продаја органа у иностранству - истакла је, и додала да је заправо чудно то што чланови тима Зеленског нису заинтересовани да ове информације објаве, иако су сами донели ову одлуку.

Захарова наводи да је одавно познато да је Украјина постала један од светских лидера у „црној трансплантацији“ и да ову земљу од касних 1990. година прате скандали везани за илегално вађење органа из тела мртвих. Оцењује да су додатни подстицај овом илегалном процесу дали оружани државни удар у Кијеву у фебруару 2014. и сукоб у Донбасу који је уследио након тога.

Према њеним речима, ОЕБС је 2014. године саопштио да су у масовним гробницама на борбеним подручјима пронађена тела људи с одстрањеним унутрашњим органима, и да су то највероватније жртве илегалних трансплантација.

- Након почетка Специјалне војне операције, црно тржиште органа се захуктава, а цео процес је постао лакши након што је кијевски режим усвојио закон који максимално поједностављује активности трансплантолога у земљи - додала је Захарова.

Контраобавештајац Љубан Каран за Ало! каже да није изненађен информацијама о могућој умешаности ОВК у илегалну трговину људским органима у Украјини.

- ОВК је то радила на тзв. Косову и имају искуства у тим пословима који су најодвратнија врста криминала на глобалном нивоу. Велике су шансе да то исто раде и у Украјини и да сарађују с нацистичким покретима у тој земљи. Мафија која се бави илегалном трговином људским органима тражи искусне и проверене сараднике у тој области, а такви су управо терористи из ОВК. Они траже нова тржишта, а тамо где има рата, то се и дешава. На тзв. Косову од тог новца финансирала се ОВК, али су се богатили и њени лидери - рекао је Каран.

Помаже им закон

Крајем 2021. године у Украјини је усвојен Закон о регулисању питања трансплантације по којем више није потребно оверавање писмене сагласности живог даваоца или његових рођака за трансплантацију. Сада било ко, ко је преузео обавезу да сахрани тело преминулог, може дати сагласност да се узму његови органи.

СРБИМА ВАДИЛИ ОРГАНЕ У ЖУТОЈ КУЋИ

Вође ОВК Хашим Тачи и Кадри Весељи сада су у притвору, а један од најтежих злочина који се везује за њих је случај трговине људским органима, познат као „жута кућа” где су касапили Србе. Управо наводи о овом хорору, на који је још 2010. године указао швајцарски сенатор Дик Марти, били су разлог за оснивање специјализованих косовских правосудних институција измештених у Хаг.

Припадници терористичке организације су више од 300 заробљеника, углавном Срба, после 1999. године одвукли у Кукеш и Тропоју у Албанији и тамо их затворили, а затим најмлађе и најснажније пребацили у село Рибе, код Буреља, где су им у „жутој кући“ вађени органи, које су затим слали у клинике широм Турске. Органи Срба отетих на Косову и Метохији крајем деведесетих година продавали су се на црном тржишту по следећим ценама: 300.000 марака за срце, 60.000 марака за бубрег, а 10.000 марака је било пет литара крви.