Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВАШИНГТОН ПОДВУКАО "ЦРВЕНУ ЛИНИЈУ" ПО ПИТАЊУ Ф-16! Планови Кијева озбиљно пољуљани, Пентагон СТАВИО ТАЧКУ НА ОВО ПИТАЊЕ (ВИДЕО)

21.03.2024. 14:08
Пише:
Србија Danas/Oružjeonline.com
Volodimir Zelenski
Володимир Зеленски / Извор: Youtube Printscreen/Times Радио

Наде Кијева поново срушене.

Пентагон је зацртао "црвене линије" у вези са употребом украјинских Ф-16 током руско-украјинског рата, а изјаве на ову тему дао је Патрик Рајдер, портпарола америчког Министарства одбране, у интервјуу за њихов РСЕ.

РУСИ КРЕМИРАЛИ "НЕПРИКОСНОВЕНЕ" АМЕРИЧКЕ ПАТРИОТЕ! Украјинска ПВО избушена као Ементалер, Вашингтон разматра РАДИКАЛАН ПОТЕЗFoto: Shutterstock, X Printscreen/@Christophe_Tymo, @olivenews

РУСИ КРЕМИРАЛИ "НЕПРИКОСНОВЕНЕ" АМЕРИЧКЕ ПАТРИОТЕ! Украјинска ПВО избушена као Ементалер, Вашингтон разматра РАДИКАЛАН ПОТЕЗ

МОСКВА НЕ ВЕРУЈЕ ЛАЖНИМ ОБЕЋАЊИМА ВАШИНГТОНА: "Праву неутралност Кијева може да обезбеди само распоређивање руских трупа на западној граници Украјине"Krim

МОСКВА НЕ ВЕРУЈЕ ЛАЖНИМ ОБЕЋАЊИМА ВАШИНГТОНА: "Праву неутралност Кијева може да обезбеди само распоређивање руских трупа на западној граници Украјине"

НАТО ТРУПЕ СТВАРАЈУ ТАМПОН ЗОНУ ОКО КИЈЕВА?! Руси натерали Алијансу на радикалне мере - чека се одобрење британског предлогаNATO vojska

НАТО ТРУПЕ СТВАРАЈУ ТАМПОН ЗОНУ ОКО КИЈЕВА?! Руси натерали Алијансу на радикалне мере - чека се одобрење британског предлога

Одговарајући на питање о ограничењима употребе Ф-16, Рајдер је одговорио да западне земље виде употребу ових ловаца "само на сувереној територији Украјине".

У интервјуу за Радио Слободну Европу, генерал-мајор Патрик Рајдер, портпарол америчког Министарства одбране, рекао је, одговарајући на питање новинара о "црвеним линијама" у украјинској употреби авиона Ф-16, да "Запад верује да Украјина може користи ове авионе само на својој сувереној територији".

Према речима званичника, након што добије борбене авионе, Украјина ће имати "јединствену ваздухопловну способност која је намењена да се фокусира на одбрану суверене територије Украјине и унутар суверених граница Украјине".

Њујорк Тајмс је 11. марта известио да ће првих шест борбених авиона Ф-16 бити испоручено Украјини до лета ове године. Лист наводи да се до сада очекује да ће чак дванаест пилота бити спремно да управља Ф-16 у борбеним условима до овог лета, након 10 месеци обуке у Данској, Британији и Сједињеним Државама.

Истовремено, аутори чланка истичу да ће до повратка пилота у Украјину бити испоручено само шест Ф-16 од око 45 авиона које су обећали европски савезници. Занимљив податак уколико узмемо у обзир да је до сада, у већини западних медија констатно спомињано 60 ловаца.

За исте медије, РСЕ, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је крајем фебруара да када постане украјински, Ф-16 могу да гађају војне циљеве у Русији у складу са међународним правом, али је напоменуо да ће о томе одлучити земље које испоручују авионе.

- Свака савезничка држава има мало другачију политику у овом погледу. Али генерално… ово је оружана агресија Русије на Украјину, уз флагрантно кршење међународног права. А према међународном праву, Украјина има право на самоодбрану. А то укључује и гађање легитимних војних циљева – руских војних циљева ван Украјине. Ово је међународно право - рекао је тада Столтенберг.

F-16
Ф-16 / Извор: Профимедиа

Недавно је председник Румуније Клаус Јоханис одобрио обуку украјинских пилота на авионима Ф-16 у центру за обуку у Румунији. Такође је пристао на транспорт међународне војне помоћи Украјини преко територије ове земље.

Осим тога, издање тврди да украјински пилоти још нису стигли у центар за обуку у ваздухопловној бази Фетести, 150 километара источно од Букурешта, где би требало да прођу обуку за летење на ловцима Ф-16. Издање пише да су авиони Ф-16 спремни, а инструктори чекају у новом центру за обуку у Румунији.

И док се Украјина се спрема да коначно прими Ф-16 Fighting Фалцон, најаву коју слушамо већ више од годину дана, интеграција ових суперсоничних ловаца у свој арсенал захтева више од обуке пилота. Бивши амерички пилот шаље поруку Украјинцима и наглашава да је Ф-16 примадона, веома је осетљив и треба му посебна нега.

Очекује се пребацивање више од 60 авиона Ф-16 у Кијев

Западна авијациона коалиција, која укључује Холандију, Данску, Норвешку и Белгију, спремна је да Кијеву да више од 60 исправних ловаца Ф-16, преноси Политико. Међутим, публикација изражава сумњу у њихову ефикасност у украјинској зони сукоба.

Како наводи Политико, "да Ф-16 лети у борбеним условима биће изузетно тешко", јер ће они постати рањиве мете како за ПВО Оружаних снага Русије, тако и за руске Ваздушно-космичке снаге и њихове ловце као што су Су-35С и Су-30СМ. Могућност одржавања америчких авиона у украјинским реалностима поставља питања.

Публикација сматра да би се Ф-16 могао "испоставити као превише напредан" за украјинско летачко и копнено особље у поређењу са постојећим Су-27 и МиГ-29. Истовремено, западни савезници наводно не планирају да пружају помоћ директно Украјини.

Напомињемо да је ово други такав чланак у главним западним медијима. Нешто раније, Њујорк Тајмс је сумњао да ће ракете Таурус и ловци Ф-16 бити одлучујући у украјинском сукобу. У чланку се такође наводи број од 45 обећаних ловаца за Украјину, као и разочарење да ће само шест пилота иницијално бити спремно.

Новинари листа подсећају да су се раније велике наде полагале на немачке тенкове Леопард 2, али њихово присуство у арсеналу Оружаних снага Украјине није могло да обезбеди успех контраофанзиве. Публикација додаје да Ф-16 такође неће донети велику корист.

Извор: Србија Данас/Oružjeonline.com