Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Украјинци у страховитом налету, свакодневни удари на Крим, Русију и Москву, Кијев надире, жесток јуриш у правцу Берђанска!

28.08.2023. 19:29
Пише:
Србија Данас
Vladimir Putin, Vladimir Zelenski, Ukrajina
Владимир Путин, Владимир Зеленски, Украјина / Извор: Shutterstock

Пресек стања у Украјини за претходну недељу, од 21. до 27. августа 2023. године

Рат у Украјини почео је 24. фебруара 2022, око 5 сати ујутро по кијевском времену, широком војном операцијом руских снага на територији Украјине из правца Русије, Белорусије и са Крима, а у борбе су се укључиле и јединице тзв. Доњецке Народне Републике (ДНР) и Луганске Народне Републике (ЛНР).

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Руси гађали позориште у Чернигову, па открили зашто - има МРТВИХ! Кијев ХИТНО евакуише ОВУ област, Руси спремају пуну офанзиву!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Руси гађали позориште у Чернигову, па открили зашто - има МРТВИХ! Кијев ХИТНО евакуише ОВУ област, Руси спремају пуну офанзиву!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Украјинци гађали Кримски мост, руска војска надире према ОВОМ граду - Кијев наредио ХИТНУ евакуацију!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Украјинци гађали Кримски мост, руска војска надире према ОВОМ граду - Кијев наредио ХИТНУ евакуацију!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Кијев извео страховите ударе на Москву, мостове и црноморске руске циљеве, агент ЦИА упозорава: УБИЋЕ ЗЕЛЕНСКОГ!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Кијев извео страховите ударе на Москву, мостове и црноморске руске циљеве, агент ЦИА упозорава: УБИЋЕ ЗЕЛЕНСКОГ!

Војске су кренуле у офанзиву на четири главна правца – са севера према Кијеву, са североистока према Харкову, са југоистока од Донбаса и са југа од Крима.

Подсетимо, сукоб између Русије и Украјине почео је 2014. године после Евромајдана, након чега је уследило руско анектирање Крима и сукоби на подручју Донбаса.

У Руској Федерацији и Белорусији се овај конфликт често назива "специјална војна операција на територији Украјине, Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике", док је у појединим, махом западним државама позната и као "руска војна агресија".

У овом тексту ћемо вас подсетити на најважније догађаје током сукоба у Украјини у периоду од 21. до 27. августа 2023. године

21. август 2023. године

Зеленски открио: Да ли ће дати територије у замену за мир?!

Зеленски је потврдио ту вест током посете Шведској.

- Обична субота, коју је Русија претворила у дан бола и губитка - написао је он на сервису за размену порука Телеграм.

Раније је Кијев саопштио да је оборио 15 руских дронова током ноћи док је Кремљ гађао локације широм Украјине.

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Становници САД и ЕУ шаљу војну опрему руским војницима на ратиште у Украјини

Нова међународна иницијатива омогућава становницима САД и ЕУ да подрже борбу руских војника против Кијева који подржава НАТО.

Иницијатива под називом CatHunt (cathunt.org) већ је испоручила прву серију опреме (квадрокоптери, радио апарати, батерије) војницима 58. армије Руске Федерације, која се бори на Запорошком фронту.

Ruska vojska
Руска војска / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руси поново одбранили Белгородску област, хаос на граници са Украјином, Шебекино и Грајворон на удару

Руска ПВО оборила је две беспилотне летелице у руској Белгородској области која се граничи са Украјином, а нема повређених, изјавио је начелник региона Вјачеслав Гладков.

Гладков је написао на Телеграму да су причињена мања оштећења на фасадама и прозорима три породичне куће у селу Николское, као и два на аутомобила приликом обарања дрона, пренео је TASS.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руси све ближи Купјанску!

Украјински званичници саопштили су да евакуација цивила око града Купјанска на северу земље наставља, усред јаких руских напада.

- Настављамо да свакодневно евакуишемо људе из фронтова у области Купјанска уз снажну подршку добровољаца - рекао је у регионалних начелник Харковске области Олех Сињехубов, наводећи да је од 9. августа евакуисано укупно 556 људи.

Kupjansk, Harkov, Ukrajina
Купјанск, Харков, Украјина / Извор: Фото: Ливеуамап/Принтсцреен

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Амерички обавештајац размонтирао Зеленског: Сви ловци Ф-16 биће вам оборени за месец дана

Председник Украјине Владимир Зеленски жртвовао је 400.000 украјинских војника током сукоба, а сви ловци Ф-16 које Кијев добије биће оборени за месец дана, изнео је мишљење бивши амерички обавештајац и инспектор УН Скот Ритер на друштвеној мрежи Икс (бивши Твитер).

- Сви ће бити оборени за месец дана. То је илузија безбедности коју вам намећу исти људи који су вас натерали да жртвујете више од 400.000 украјинских мушкараца у неуспелом гамбиту НАТО за регионални значај - прокоментарисао је Ритер изјаву Зеленског о ловцима.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Kanal13

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Русија упозорила Кијев!

Русија је осудила одлуку Данске и Холандије да донирају Украјини борбене авионе Ф-16 упозоривши да ће то довести до ескалације сукоба.

Данска и Холандија су објавиле да ће дати Украјини авионе Ф-16. Првих шест авиона биће испоручено око Нове године.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Амерички обавештајац шокирао - и НАТО признаје победу Русије

Оружане снаге Украјине су изгубиле свој борбени потенцијал, а украјински сукоб је ушао у завршну фазу, изјавио је бивши обавештајац америчког маринског корпуса Скот Ритер у интервјуу за "Дејли Планет".

- Украјинци неће моћи да прикупе довољну борбену снагу, да се некако докажу и крену напред. Сведоци смо завршне фазе овог сукоба, а ја настављам да тврдим да ће Украјина изгубити своју борбену ефикасност крајем лета – почетком јесени - рекао је обавештајац.

NATO
НАТО / Извор: Shutterstock

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Још један неуспех Украјинаца: Два дрона уништена изнад Москве - Руси предузели драстичну меру

Министарство одбране Русије саопштило је да су два украјинска дрона уништена изнад Московске области.

Један украјински дрон оборила је руска ПВО, а други је потиснут средствима електронске борбе, преноси агенција РИА Новости.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

22. август 2023. године

Украјинци кренули поново дроновима на Москву: Затворена три највећа аеродрома, летелице срушене

Снаге руске ПВО обориле су две украјинске беспилотне летелице изнад Москвске области, а још две су елиминсане средствима електронске борбе изнад Брјанске области, саопштило је Министарство одбране Русије додајући да нема жртава.

- Две беспилотне летелице које су открили системи ПВО и које су елиминисане системима за електронску борбу срушиле су се изнад територије Брјанске области. Две беспилотне летелице открили су и уништили системи ПВО изнад Московске области - наведено је у саопштењу.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Медведев послао бруталну поруку: "Дечице, не играјте се авионима"

Заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев позвао је Европљане да се "не играју авионима", коментаришући изјаву немачке министарке спољних послова Аналене Бербок, која је одлуку Холандије и Данске да пребаце борбене авионе Ф-16 у Украјину, назвала "добрим даном за Украјину и Европу".

Медведев је поручио да би један од таквих "добрих дана" могао да буде последњи за Европу, преноси портал Ведомости.

Dmitrij Medvedev
Дмитриј Медведев / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски потврдио: Грци ће обучавати украјинске пилоте на авионима Ф-16

Украјински председник Владимир Зеленски саопштио је да ће Грчка учествовати у обуци украјинских пилота за управљање борбеним авионима Ф-16.

- Грчка ће учествовати у обуци наших пилота за Ф-16. Захвалан сам на овоме - рекао је Зеленски на заједничкој конференцији за медије са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом у Атини, преноси Ројтерс.

F-16, MiG-29
Ф-16, МиГ-29 / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци потпуно уништили два руска поноса

У нападима дроновима на руске аеродроме "Солци" и "Шајковка" потпуно су уништена два стратешка бомбардера Ту-22М3, а још два авиона су претрпела мања оштећења, пише Украјинска правда позивајући се на извор у обавештајним службама Украјине.

- Два стратешка бомбардера Ту-22М3 су потпуно уништена. Још два авиона су лакше оштећена - рекао је тај извор.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Хрватска даје своје луке на коришћење Украјини

Хрватска ће осигурати нови пакет војне помоћи Украјини вредан око 30 милиона евра, рекао је премијер Андреј Пленковић након састанка с украјинским председником Владимиром Зеленским у Атини.

Новим пакетом војне помоћи, укупна помоћ Загреба Кијеву приближиће се износу од 200 милиона евра. Хрватска влада ће у четвртак открити шта садржи тај пакет, најавио је Пленковић. 

Andrej Plenković
Андреј Пленковић / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Какво "изненађење" Украјинци припремају Русима? Данилов открио план

Секретар Савета за националну безбедност (НСДЦ) Алексиј Данилов изјавио је да ће Украјина вероватно војним путем ослободити Крим, упркос томе што добија анонимне поруке да Крим не треба ослобађати.

- Крим је део територије који се мора ослободити и ми ћемо то учинити. Највероватније ће се то десити војним путем, ако земља агресор до сада не схвати да треба да напусти нашу територију. У овом случају наша држава ће имати одређене безбедносне гаранције. Немамо другу опцију - рекао је секретар НСДЦ-а уочи самита Међународне кримске платформе преноси украјинска агенција ТСН.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Поново се пуца код Змијског острва

Ујутро, око 11 часова по локалном времену, авионом Ваздушно-космичких снага Русије уништена је брза група "Willard Сеа Форце" са јуришном групом украјинских снага. Инцидент се догодио источно од Змијског острва. Тврдње су потврђене снимком.

Још један извиђачки чамац украјинских снага уништила је посада руског авиона Су-30СМ Црноморске флоте. Чамац је изводио операције у зони руских постројења за производњу гаса у Црном мору. 

Zmijsko ostrvo, Ukrajina
Змијско острво, Украјина / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Резников: "Имамо подмуклог непријатеља, имаћемо болне губитке"

Украјински министар одбране Олексиј Резников изјавио је да рат са Русијом може дуго да траје и уз болне губитке за украјинску страну, али да ће Украјина свакако победити. 

- Имамо јако подмуклог непријатеља. Рат може да буде дуг, јер је то прави маратон. И даље ћемо имати болне губитке. Да бисмо победили Русе, а не пренели овај проблем на будуће генерације, морамо схватити да је главна ствар набавка оружја - нагласио је министар говорећи на ВИ међународном форуму ветерана, преноси агенција ТСН.

Oleksij Reznikov
Олексиј Резников / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Американци открили где греши украјинска војска и која су им два највећа промашаја у рату са Русима

Украјинска војска се мучи да пробије руску одбрану јер превише трупа, укључујући неке од својих најбољих борбених јединица, има на погрешним местима, објавио је Њујорк тајмс, позивајући се на неименоване америчке званичнике.

Један од њих наводи да би главни циљ контраофанзиве требало да буде пресецање руских линија снабдевања на југу Украјине, али уместо тога, према речима званичника, украјински команданти су поделили трупе подједнако између истока и југа.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Узбуна изнад Крима! Руси дигли ловце, примећени амерички и турски дронови!

Руске снаге регистровале су изнад Црног мора летове два дрона - MQ-9 "Рипер" и ТБ2 "Бајрактар" док су прикупљали обавештајне податке код Крима, саопштило је руско Министарство одбране. Због тога су подигнута два дежурна ловца руских ваздушних снага.

- Изнад Црног мора 22. августа средства контроле ваздушног простора ваздушно-космичких снага Русије су регистровала лет две беспилотне летелице - MQ-9 "Рипер" и ТБ2 "Бајрактар" које су изводиле шпијунске активности око Крима. Како би се спречило нарушавање државне границе Русије и у циљу супротстављања дроновима подигнута су два ловца из састава дежурних снага ПВО - наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

23. август 2023. године

Експлозија у центру Москве: Нови напад Украјинаца, руска ПВО уништила непријатељске дронове

Руска противваздушна одбрана срушила је два дрона у Москви и у околини, подручју које је већ шести дан заредом на мети напада, рекао је градоначелник руског главног града.

- Ноћас је противваздушна одбрана срушила дрон у Можајском округу, у Московској области. Други дрон је погодио зграду у изградњи у средишту Москве - објавио је Сергеј Собјањин на Телеграму.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Путин по први пут о украјинским потезима у контраофанзиви

Руски председник Владимир Путин оценио је да се украјинске власти, бацајући своје људе у "офанзиву", понашају као да то нису њихови грађани.

- Понекад гледам шта ради друга страна - имам утисак да људи које гурају напред у минска поља уопште нису њихови... Понашају се као да уопште нису њихови грађани. Невероватно. Али то су њихове ствари, њихови проблеми - рекао је Путин на састанку са вршиоцем дужности шефа самопроглашене Луганске Народне Републике Леонидом Пасечником.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Džambić/Shutterstock

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Познато ко ће заменити Суровикина на челу Ваздушно-космичких снага

За привременог вршиоца дужности главног команданта Ваздушно-космичких снага Русије је уместо Сергеја Суровикина именован начелник Главног штаба Ваздушно-космичких снага генерал Виктор Афзалов, саопштио је добро информисани извор.

Како је раније изјавио извор за РБК, генерал армије Сергеј Суровикин је ослобођен дужности јер прелази на друго радно место. Тренутно се налази на одмору.

Sergej Surovikin
Сергеј Суровикин / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Кулеба: Украјина неће потписати споразум о одрицању од својих територија

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба одбацио је могућност потписивања мировног споразума са Москвом у замену за одустајање од дела украјинске територије.

Он је рекао да услови мира за Украјину не могу личити на Московски мировни уговор потписан 1940. године са Финском.

Dmitro Kuleba
Дмитро Кулеба / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјина се мучи са задовољавањем потражње за војницима

Волонтери нису довољни. Земља стално мора да надомести десетине хиљада војника који су убијени или повређени. Још их је и више једноставно уморно. Већ се 18 месеци боре против Руса и плаћеничке војске Вагнер

Има и оних који не желе да се боре. На хиљаде њих су напустили Украјину. Неки након што су подмитили разне званичнике, а неки након што су на креативне или мање креативне начине избегли војна лица задужења за регрутиовање нових снага. Иста су се та војна лица због тактика које примењују приликом процеса регрутације нашла на удару критика.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Медведев: Украјина може нестати са политичке карте света

Заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев поновио је да би Украјина могла да "нестане са политичке мапе света" као последица актуелног сукоба.

- Како ће се све завршити јасно је и сада: неславни пораз Кијева, као у своје време грузијских агресора. А у будућности – сасвим вероватно – нестанак државе Украјине, вештачки створене на рушевинама СССР-а, са политичке карте света - написао је политичар у чланку за часопис "Аргументи и факти".

Dmitri Medvedev
Дмитри Медведев / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјински дрон убио је три особе у руској Белгородској области

Украјински дрон убио је три особе у руској Белгородској области након што је бацио експлозивну направу на цивилни објекат, објавио је гувернер Вјачеслав Гладков на друштвеним мрежама.

Напад се догодио у ујутру у селу удаљеном око 20 километара од украјинске границе, рекао је званичник. Двојица мушкараца су погинула на лицу места, док је трећа жртва недуго затим подлегла повредама, рекао је Гладков.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Холандија устукнула пред претњама Русије? Ф-16 можда неће бити испоручени Украјини

Холандски авиони Ф-16 можда неће бити испоручени Украјини пре краја 2024, пошто је потребно да холандско ваздухопловство у потпуности пређе на употребу нових авиона Ф-35, саопштио је портпарол холандског Минситарства одбране.

Претходно су холандски премијер Марк Руте и украјински председник Владимир Зеленски најавили да ће Холандија, заједно са Данском, обезбедити Ф-16 за украјинске ратне напоре у сукобу са Русијом, а сам Зеленски је истакао да је реч о 42 борбена авиона, пренео је холандски Тајмс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

На помолу распад украјинске војске?

Председник Украјине Владимир Зеленски оптужио је главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног за неуспех офанзивне операције Оружаних снага Украјине, изјавио је бивши аналитичар ЦИА Лари Џонсон на Јутјуб каналу Јудгинг Фреедом.

- Иако Залужни и даље командује трупама, Зеленски га је критиковао и оптужио за неуспех украјинске војске у овој контраофанзиви - рекао је експерт.

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Медведев: "Уништавамо нацизам који се поново активирао, као и 1943. године, ми ћемо победити"

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев је на годишњицу победе у Курској битки навео да ће као и 1943. године – Русија победити.

- Данас је посебан, веома важан датум у историји наше земље. Један од највећих сукоба у Другом светском рату се одиграо 23. августа 1943. године, а за нас је то био Велики отаџбински рат. Курска битка која је трајала 50 тешких дана и ноћи и постала је пример изузетне храбрости и упорности, као и највишег патриотизма оних који су тада бранили слободу наше отаџбине - написао је Медведев.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски страхује због Ф-16

Руски ловци са модернијим радарима представљаће опасност за америчке ловце Ф-16 који лансирају ракете малог домета, пише британски лист "Економист".

- Није јасно да ли ће Ф-16 помоћи Украјини на бојном пољу на коме њихова контраофанзива полако напредује. Лансирање контролисаних бомби малог домета, које већ користе украјински авиони МиГ-29, угрозиће руски ловци са модернијим радарима - наводи лист.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски тврди да ће Крим опет бити под контролом Украјине

Председник Украјине Владимир Зеленски обећао је да ће Кијев повратити контролу над полуострвом Крим и свим другим областима које су тренутно у рукама руских трупа.

Зеленски је рекао да ће "Крим, када буде поново под контролом Украјине, бити део украјинске економије, а самим тим и глобалне економије".

Jevgenij Prigožin
Јевгениј Пригожин / Извор: Фото: Телеграм/Принтсцреен

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Погинуо Јевгениј Пригожин

У паду авиона у Русији погинуо је Јевгениј Пригожин, објавио је BBC. С њим је погинуло још девет особа, пише BBC.

Авион се, како пише Tass, срушио у регији Твер. Погинули су сви који су били у њему. Авион је, пише Tass, летео из Шереметјеова у Ст. Петерсбург. У авиону су била три пилота и седам чланова посаде.

Све вести о смрти шефа Вагнера можете прочитати ОВДЕ.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

24. август 2023. године

Једна ствар за Украјинце је неприхватљива

Посланици Доњег дома украјинског парламента усвојили су резолуцију према којој се искључују било какви територијални уступци за прекид сукоба у Украјини.

- Законом се указује да су неприхватљиви било какви територијални уступци за окончање сукоба - наводи се у саопштењу украјинског парламента објављеног на друштвеној мрежи Телеграм.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинске снаге на резерви, озбиљни проблеми већ од септембра

Амерички војни стратези упозоравају да би разлог лимитираног напредовања украјинске контраофанзиве могао да се крије у чињеници да је Кијев подједнако распоредио своје трупе на исток и на југ, због чега је превише војника на погрешним позицијама, чиме, у финалу, слабо пробијају руске линије одбране.

NYT пише да амерички генерали тврде да ће до преокрета доћи у оном тренутку када Кијев своје трупе првенствено концентрише на југ, јер би најважнији циљ у овој фази ратовања требало да буде прекинути линију снадбевања на југу како би почеле да се исцрпљују трупе и на истоку. Једино коренитом тактичком променом, наводе, моћи ће да се убрза темпо контраофанзиве која траје готово 3 месеца, без очекиваних резултата.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Прва реакција Зеленског на смрт шефа Вагнера

Председник Украјине Владимир Зеленски рекао је да Украјина нема никакве везе са наводном смрћу шефа Вагнероваца Јевгенија Пригожина, преноси Sky news.

- Немамо никакве везе са тим. Свима је јасно ко има везе са тим - рекао је Зеленски.

Све о смрти шефа Вагнера Јевгенија Пригожина читајте кликом ОВДЕ.

Jevgenij Prigožin
Јевгениј Пригожин / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/BBC News

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Колинда у Украјини: Обукла се као Зеленски

Бивша председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић, у објави на свом Фејсбук профилу открила је да се тренутно налази у Украјини.

"С вама, пријатељи!", написала је Грабар Китаровић уз фотографију са прелепим пејзажом у позадини, док је на себи имала маскиране панталоне и мајицу на којој пише "Фреедом", односно – слобода.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

25. август 2023. године

Јермак открио детаље контраофанзиве: Украјинска војска може да изненади

Шеф кабинета украјинског председника Андриј Јермак изјавио је да нико не може да предвиди дешавања на фронту, посебно она у вези са контраофанзивом, али да је уверен да украјинска војска може да изненади свет.

- Верујем да се контраофанзива наставља. Сваки дан има бар неког помака, а свакако неке ствари се мењају, јер сваки дан се нешто дешава. И надам се да ћемо овог пута изненадити свет - рекао је Јермак у интервјуу за Дојче веле.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци поново напали Крим

Градоначелник Севастопоља Михаил Развожајев написао је на Телеграму да је више дронова уништено изнад Херсонског рта који се налази на периферији Севастопоља.

Руска ПВО уништила је јутрос 42 украјинска дрона изнад Крима и једну ракету изнад Калушке области у Русији, саопштило је руско Министарство одбране.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Кијев стрепи од "ватреног катапулта" који руши све пред собом

Руси су од првог дана рата у Украјини користе оружје које има психолошки ефекат. Москва је с том намером убацила чак 50 својих самоходних гигантских минобацача, 2С4 Тулипана. Реч је о опсадном мутант оружју чији је приближни еквивалент средњовековни катапулт с ватреним куглама. Технички је заправо прилично налик и на оријашки немачки топ из Првог светског рата, Дебелу Берту.

Дебела Берта је с калибром од 420 mm стремила бити најразорнија хаубица у светској историји те с 15 километара домета најмоћније и најдалекометније оружје немачке војске. "Крштена" је по дебелој супрузи власника фабрике која је произвела, Густава Крупа. У борби се, међутим, ова хаубица показала нескладном због своје велике масе која је диктирала њене фатално споре транспорте с положаја на положај. Слична болест, чини се, коштала је с временом и многе руске "Тулипане" у Украјини, ако је веровати подацима да је уништено чак 18 од 50 ових машина.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Откривено када ће украјински пилоти започети обуку на Ф-16 авионима

Данска и Холандија су крајем прошле недеље обећале да ће поклонити Ф-16 Украјини, а онда је исто учинио и норвешки премијер Јонас Гар Стјоре.

САД ће у октобру започети летачку обуку за борбене авионе Ф-16 за украјинске пилоте, саопштено је из Пентагона.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Плесале на гробовима украјинских војника па објављивале на мрежама

Кијевска полиција привела је више особа због плесања на гробовима војника, објавило је украјинско Министарство унутрашњих послова. Ухапшени су снимке и фотографије објављивали на друштвеним мрежама. Прети им до пет година затвора.

Кијевска полиција објавила је слике с привођења две жене.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Дански режисер: "И руски животи су важни"

Једна од највећих звезда данске кинематографије, Фон Трир је режирао више од 14 дугометражних филмова, често узнемирујућих и насилних.

Дански режисер Ларс фон Трир суочио се са бројним критикама након што је на Инстаграму објавио пост у којем се критикује данска донација борбених авиона Ф-16 Украјини.

- И руски животи су важни! - написао је он на Инстаграму након посете украјинског председника Владимира Зеленског Данској, где су он и данска премијерка Мете Фредериксен обишли авионе Ф-16 који ће бити испоручени Кијеву, преноси Гардијан.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинска војска напредовала дуж смера Мале Токмачке, заузели још једно место

Украјински борци из 47. бригаде украјинске војске окачили су заставу своје земље на врх зграде у средишту Роботина.

Већ неколико дана говори се о освајању ток упоришта, а у четвртак је то и потврђено видеом који показује како се жуто-плави украјински барјак вијори с крова потпуно разрушене школске зграде.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Контраофанзива Украјине достиже критичну тачку

Контраофанзива Украјине могла би ускоро да досегне своју "критичну тачку", тврди британски војни аналитичар. Професор Мајкл Кларк, аналитичар за безбедност и одбрану, каже да се операција "убрзава" и да би тај тренутак могао да дође "у следеће две или три недеље".

Раније је Русија објавила да је Украјина напала Крим десетинама дронова у ономе што би био један од највећих познатих координисаних украјинских ваздушних напада на територију који контролише Русија. Тај потез је, тврди Кларк, "покушај да се Крим одсече као извор појачања и подршке док украјинске трупе иду према стратешки важном граду Токмаку".

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Амерички обавештајац изнео поражавајуће вести за Украјину - без сумње остају без овог дела територије

Руска војска ће ослободити Одесу након повлачења Оружаних снага Украјине, рекао је бивши амерички обавештајац Скот Ритер, у интервјуу новинару Гарланду Никсону.

- Мислим да је то правац у коме се све креће. Чим се Оружане снаге Украјине сакрију иза Дњепра и Руси схвате да је фронт сређен, отићи ће у Одесу - тврди експерт.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

26. август 2023. године

Оборен украјински дрон изнад Москве

Руска противваздушна одбрана уништила је украјински дрон изнад Москве, саопштило је руско Министарство одбране.

Како се прецизира у саопштењу, дрон је оборен изнад московске четврти Истра, пренела је агенција Tass.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјина напала Крим!

Украјинска војнообавештајна агенција (ГРУ) саопштила је да је украјински дрон погодио руску војну базу на Криму, док локално становништво тврди да има жртава.

Званичници ГРУ навели су да је у нападу погођена 126. бригада обалске одбране са седиштем у граду Переваљноје, удаљеном више од 200 километара од територије коју је под контролом Кијева.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Њујорк тајмс: Откривени могући мотиви напада украјинских дронова на Русију

Амерички званичници повезују нападе дроновима на Русију са жељом Кијева да демонстрира украјинској јавности да Кијев и даље може да нанесе неку штету противнику у тренутку када контраофанзива иде тако споро, пише Њујорк тајмс. 

Ако ова тактика и има стратешки циљ, онда је то, према речима саговорника, подизање морала становништва и војске.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

У тешком судару авиона погинула три пилота, међу њима и легенда украјинске авијације! 

Украјински Државни истражни биро саопштио је да је покренута истрага због ваздухопловне несреће која се догодила јуче изнад Житомирске области.

У паду су погинула три пилота украјинског ваздухопловства, укључујући пилота познатог по надимку "Ђус". Био је припадник 40. бригаде тактичке авијације.

Ukrajina
Украјина / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци немају веру у преговоре, уверени су да ће силом повратити Крим

Начелник Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине Кирило Буданов изјавио је да ће Крим бити враћен комбинованим средствима, али да је то немогуће без војних операција.

- Да ли сте икада чули од мене да је могуће вратити било коју територију без проливања крви? Највероватније, не. Ако неко зна како је могуће, убеђивањем или неком другом варијантом дипломатије, натерати руску војску да се помери макар и за милиметар, не фигуративно, већ у било ком правцу, па нека то уради - рекао је Буданов.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Испливали први снимци са места пада украјинских авиона који су се сударили у лету 

У судару два тренажна авиона Л-39 Албатрос украјинског ратног ваздухопловства погинула су три пилота, међу којима је и Андреј Пилшиков, са позивним именом "Ђус".

На месту пада остале су олупине авиона забијене у земљу, а према снимцима које је објавила Некста виде се камиони пуни спржених делова летелице.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Кадиров прегазио украјинску елитну јединицу

Председник Чеченије Рамзан Кадиров објавио је на свом Телеграм каналу да је остало само 20-25 одсто састава 4. јуришне бригаде Националне гарде Украјине, која се бори у правцу Клишчејевке.

- Јуче Апти Алаудинов, командант специјалне јединице "Ахмат", разговарао је са заробљеницима који су се борили у правцу Клишчејевке у саставу 4. јуришне бригаде Националне гарде Украјине. Њихова јединица је, према речима затвореника, изгубила огромну количину људства у борбама и сада има само 20-25% људства. Ова ситуација тера многе од њих да размисле и направе једини прави избор - да положе своје оружје - тврди он.

Ramzan Kadirov
Рамзан Кадиров / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Огласио се Зеленски први пут после судара два украјинска авиона у ком су погинула три пилота

Украјински председник Владимир Зеленски је у видео обраћању најавио како ће се утврдити све околности судара борбено-тренажних авиона Л-39 изнад Житомирске области, јавља Украјинска Правда.

- Јуче се догодила катастрофа на небу изнад Житомирске регије. Три пилота су погинула. Међу њима је био Андриј Пилшчиков, позивни знак Ђус. Он је био украјински официр, један од оних који су пуно помогли нашој земљи. Пуно! Моје саучешће породицама и пријатељима, свима који су познавали момке - казао је. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

И Канада прискаче у помоћ Украјини

Украјина и Канада почеле су преговоре о безбедносним гаранцијама, изјавио је украјински председник Владимир Зеленски.

- Почели смо преговоре са Канадом о билатералном документу о безбедносним гаранцијама. Раније смо почели са Сједињеним Америчким Државама и Великом Британијом. То ће Украјини дати много више могућности - рекао је Зеленски у видео обраћању.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Кијев у бомбардовању Крима користио средство огромне разорне моћи! Тврде да су њиме уништили руски С-400!

У удару на руски противваздушни систем на Криму у среду 23. августа, коришћена је "нова, потпуно модерна" украјинска ракета, изјавио је секретар украјинског Савета за националну безбедност и одбрану Алексиј Данилов.

- Ракета украјинске производње радила је беспрекорно - рекао је он за Украјински радио, говорећи о нападу на противракетни одбрамбени систем у Оленивки на северозападном делу Крима.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

27. август 2023. године

Узбуна у Русији, Украјинци ударили дроновима!

Кијев је поново покушао да изведе терористичке нападе на територији Руске Федерације уз помоћ дронова, овога пута у Брјанској и Курској области, саопштило је руско Министарство одбране.

Напади су се, према информацијама Министарства, десили 27. августа "у ноћним и јутарњим часовима". Међутим, и ова два напада су била неуспешна, а руске снаге су се успешно одбраниле.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Ваздушна опасност у целој Украјини

Русија је током ноћи извршила ваздушни напад на Кијев и друге делове Украјине, саопштила је украјинска војска, додајући да је читава територија земље била око три сата под упозорењем за ваздушну опасност. 

Шеф кијевске војне администрације Серхиј Попко написао је на Телеграму да је украјинска противваздушна одбрана уништила руске пројектиле који су се кретали у правцу Кијева, пренео је Ројтерс.

Kijev, Ukrajina
Кијев, Украјина / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

За руског генерала постоји само један "Бог рата"

Руске Оружане снаге су у условима савремених војних сукоба зацртале 3 главна правца развоја, рекао је генерал Александар Осадчук, начелник Главне управе за иновативни развој Министарства одбране РФ.

То су дронови свих врста, системи којима управља вештачка интелигенција и артиљерија, и према његовим речима, значај ових система показао се у рату у Украјини.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Бивши амерички обавештајац: После Русије, Пољска и Мађарска крећу у комадање Украјине

Пољска и Мађарска би после Специјалне војне операције могле да узму већи део територије данашње Украјине, рекао је бивши амерички обавештајац Скот Ритер. Он је говорио у уживо програму на "Дајалог воркс".

- Шта спречава Будимпешту да нападне и заузме Закарпатје где живи мађарско становништво? Шта ће спречити интервенцију Пољске у Волинској области? Ништа - рекао је он.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руси сурово изгранатирали аеродром у Кијеву

"Украјинска правда" извештава о руским нападима у кијевској области, али не и о ударима на аеродром. Руска војска напала је аеродром у Кијевској области, наводи Министарство одбране Русије.

- Оружане снаге Руске Федерације су вечерас извеле удар далекометним прецизним ваздухопловним оружјем на аеродром у Кијевској области. Сврха удара је постигнута - наводи се у саопштењу.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски враћа комунизам у Украјину?!

Председник Украјине Владимир Зеленски најавио је намеру да имовину коју су раније приватизовали олигарси, посебно енергетске објекте, врати у власништво државе.

- Тамо где је то по закону могуће, да. Где је немогуће, питање је времена - одговорио је Зеленски током Свеукрајинског телетона, на питање да ли ће вратити држави оно што су олигарси раније приватизовали.

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Фото: YouTube/Printscreen/The Sun/Shutterstock

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци напали руски град Курск!

Украјинске снаге су обориле четири авиона Су-30, један МиГ-29 и три ПВО система, наводе из Службе безбедности Украјине за украјинску правду. Наглашавају да су међу уништеним противваздушним системима два Панцира и један С-300.

Украјински обавештајци кажу да су напали аеродром у граду Курску, на западу Русије, са 16 дронова. Тврде да су скоро сви дронови погодили своје мете, односно да су Руси забележили најмање 13 експлозија. Додају да ће "ускоро" бити познате све последице напада.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.