clear sky
15°C
06.05.2024.
Beograd
eur
117.1117
usd
109.3684
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PRESEK STANJA U UKRAJINI: Ukrajinci gađali Krimski most, ruska vojska nadire prema OVOM gradu - Kijev naredio HITNU evakuaciju!

14.08.2023. 19:24
Piše:
Srbija Danas
Vladimir Putin, Vladimir Zelenski, Krimski most, Ukrajina
Vladimir Putin, Vladimir Zelenski, Krimski most, Ukrajina / Izvor: Shutterstock

Presek stanja u Ukrajini za prethodnu nedelju, od 7. do 13. avgusta 2023. godine

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara 2022, oko 5 sati ujutro po kijevskom vremenu, širokom vojnom operacijom ruskih snaga na teritoriji Ukrajine iz pravca Rusije, Belorusije i sa Krima, a u borbe su se uključile i jedinice tzv. Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR).

PRESEK STANJA U UKRAJINI: Kijev izveo strahovite udare na Moskvu, mostove i crnomorske ruske ciljeve, agent CIA upozorava: UBIĆE ZELENSKOG!

PRESEK STANJA U UKRAJINI: Kijev izveo strahovite udare na Moskvu, mostove i crnomorske ruske ciljeve, agent CIA upozorava: UBIĆE ZELENSKOG!

PRESEK STANJA U UKRAJINI: Napadnuti ruski gradovi, Kijev sprema juriš na Krim, a američki oficiri upozoravaju - Harkov je sledeći

PRESEK STANJA U UKRAJINI: Napadnuti ruski gradovi, Kijev sprema juriš na Krim, a američki oficiri upozoravaju - Harkov je sledeći

PRESEK STANJA U UKRAJINI: Napadnut Krimski most, Putin izdao naređenje, 100.000 ruskih vojnika i 900 tenkova spremni za JURIŠ!

PRESEK STANJA U UKRAJINI: Napadnut Krimski most, Putin izdao naređenje, 100.000 ruskih vojnika i 900 tenkova spremni za JURIŠ!

Vojske su krenule u ofanzivu na četiri glavna pravca – sa severa prema Kijevu, sa severoistoka prema Harkovu, sa jugoistoka od Donbasa i sa juga od Krima.

Podsetimo, sukob između Rusije i Ukrajine počeo je 2014. godine posle Evromajdana, nakon čega je usledilo rusko anektiranje Krima i sukobi na području Donbasa.

U Ruskoj Federaciji i Belorusiji se ovaj konflikt često naziva "specijalna vojna operacija na teritoriji Ukrajine, Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike", dok je u pojedinim, mahom zapadnim državama poznata i kao "ruska vojna agresija".

U ovom tekstu ćemo vas podsetiti na najvažnije događaje tokom sukoba u Ukrajini u periodu od 7. do 13. avgusta 2023. godine

7. avgust 2023. godine

Ukrajinska vojska preuzela odgovornost za napad na strateške mostove

Oružane snage Ukrajine preuzele su odgovornost za raketne udare na mostove preko Čongarskog i Tonkijevog moreuza u Hersonskoj oblasti i na Krimu.

- Oko 15 časova, ukrajinske odbrambene snage su pogodile dva ključna komunikaciona pravca - mostove Čongarski i Genijski - navodi se u saopštenju Odeljenja za strateške komunikacije Oružanih snaga na Telegram kanalu, prenose RIA Novosti.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusija kreće u ofanzivu epskih razmera, Ukrajina trpi žestoke gubitke

Ruska vojska će pokrenuti snažnu ofanzivu u Ukrajini kda se za to stvore uslovi, izjavio senator Dmitri Perminov.

- Trenutno meljemo oružane snage Ukrajine. Kada za nas bude povoljan trenutak, naša vojska će krenuti u ofanzivu - rekao je član komiteta za odbranu Veća ruske federacije ruskom listu Ura.ru u intervjuu.

Senator je takođe izrazio sumnju da će do pregovora između Moskve i Kijeva doći u skorije vreme, ponovivši stav koji su više puta iznosili najviši ruski zvaničnici.

Više o tome pročitajte OVDE.

Planirano ubistvo Zelenskog? Uhapšen ruski obaveštajac

Navodni doušnik "uoči nedavnog putovanja predsednika Ukrajine u Mikolajevsku oblast, prikupljao je obaveštajne podatke o planiranoj poseti", saopštila je SBU. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski boravio je u regionu krajem jula.

SBU je u saopštenju navela da je navodni zaverenik "pokušao da utvrdi vreme i listu lokacija približne rute šefa države na teritoriji regiona".

Više o tome pročitajte OVDE.

Ova žena je pripremala atentat na Zelenskog?!

Ukrajinska bezbedonosna služba (SBU) saopštila je da je uhapsila doušnicu optuženu za pomaganje Rusima u planiranju napada na predsednika Vladimira Zelenskog dok je bio u poseti poplavljenom području. SBU tvrdi da je uhapšena žena prikupljala obaveštajne podatke kako bi pokušala da sazna plan puta Zelenskog pre njegove posete Mikolajivskoj oblasti na jugu zemlje.

Žena koja se sumnjiči za pokušaj atentata na Zelenskog
Žena koja se sumnjiči za pokušaj atentata na Zelenskog / Izvor: Foto: SBU

Objavljena je zamućena slika žene koju su pritvorili maskirani oficiri u kuhinji, kao i neke telefonske poruke i rukom pisane beleške o vojnim aktivnostima.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajini stižu krstareće rakete Taurus

Šef ukrajinske delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Jehor Černjev, izjavio je da su ključne parlamentarne frakcije u Nemačkoj postigle konsenzus o snabdevanju Ukrajine krstarećim raketama "Taurus", dometa 500 kilometara, ali da formalno odobrenje tek treba da bude objavljeno.

- Moji prijatelji u Bundestagu su mi upravo rekli da su ključne parlamentarne frakcije postigle konsenzus u vezi sa transferom raketa "Taurus" dugog dometa u Ukrajinu - naveo je Černjev, prenosi Rojters.

Više o tome pročitajte OVDE.

Šef kabineta Zelenskog o mirovnom rešenju za Ukrajinu

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak izjavio je da su razgovori o mirovnom rešenju za Ukrajinu održani proteklog vikenda u Saudijskoj Arabiji zadali "ogroman udarac" Rusiji.

Jermak je na brifingu za novinare u Kijevu rekao da su sve zemlje koje su bile prisutne na pregovorima u Džedi u potpunosti podržale ukrajinsku nezavisnost i teritorijalni integritet.

Više o tome pročitajte OVDE.

Kad čujete koliko Putin troši na vojsku neće vam biti dobro, još manje ruskim neprijateljima

Više od trećine ruskog budžeta troši se na odbranu, dok troškovi rata sa Ukrajinom nastavljaju da rastu. Vladin dokument otkrio je da je Moskva udvostručila budžet za odbrambene troškove pa sad, nakon što su podigli maksimalnu starosnu granicu za regrutaciju s 27 na 30 godina, budžet iznosi više od 100 milijardi dolara, prenosi Newsweek.

Vladimir Putin
Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

Ruski ekonomista za Newsweek je rekao da su izdaci Moskve bili čak i veći od toga. Pojedinosti o rashodima po privrednim sektorima više se ne objavljuju, ali brojke koje je objavio Rojters ukazuju na to da je potrošnja za odbranu u prvih šest meseci 2023. godine iznosila 5,59 biliona rubalja (58 milijardi dolara) odnosno 37,3 posto ukupnih troškova za to razdoblje.

Više o tome pročitajte OVDE.

Skandalozna izjava savetnika u kabinetu Zelenskog: Prekid vatre znači pobedu Rusije i Putina

Savetnik u kabinetu ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak poručio je da bi u aktuelnoj situaciji prekid vatre i zamrzavanje rata u Ukrajini bili pobeda Rusije i njenog predsednika Vladimira Putina.

- Svaki scenario prekida vatre i zamrzavanja rata u Ukrajini u ovom trenutku značiće samo jedno – pobedu Rusije i Putinov lični trijumf - napisao je Podoljak na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Tviter.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinci mole za rakete dugog dometa

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba saopštio je da je tokom telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom zatražio da SAD pošalju Ukrajini rakete dugog dometa ATACMS.

- Sekretar Blinken i ja smo razgovarali o daljim koracima za proširenje globalne podrške Formuli mira i rešenjima za proširenje izvoza žitarica - napisao je Kuleba na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Tviter.

Više o tome pročitajte OVDE.

8. avgust 2023. godine

Zaharova: "OVK i dalje postoji i trguje organima u Ukrajini"

Rusija ima podatke da biznisom prodaje delova ljudskog tela u toj zemlji vladaju ili su u najmanju ruku u umešani lideri terorističke organizacije, od kojih se jednom sudi u Hagu.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Teroristička OVK još uvek je aktivna, ali pod drugim imenom, i postoji mogućnost da deluje u Ukrajini kao plaćenička organizacija i da se tamo bavi trgovinom ljudskim organima!

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u autorskom tekstu za Rosijsku gazetu navela je da Rusija ima podatke da trgovinom organima vladaju, ili da su, u najmanju ruku, u to umešani lideri OVK, od kojih se jednom sudi u Hagu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Na pomolu potpuna eskalacija?!

Rusija će ostati bez brodova ako nastavi da blokira pomorski koridor na Crnom moru nakon povlačenja iz prehrambenog sporazuma, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

- Nakon blokiranja prehrambenog koridora... Ukrajina mora da traži obilazne puteve (za izvoz proizvoda). Ako Rusija nastavi da dominira Crnim morem, ispaljujući rakete... Ukrajina će se braniti... Rusija mora da shvati da... ako nastavi u istom duhu, neće joj ostati nijedan brod do kraja sukoba - rekao je Zelenski u intervjuu za argentinski "Nasion".

Više o tome pročitajte OVDE.

Odbijen ruski predlog, oglasio se Blinken

Ruske besplatne isporuke žita odabranim afričkim zemljama neće ublažiti rastuću vrednost žitarica niti promeniti situaciju na tržištu hrane, izjavio je državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Antoni Blinken, prenosi Teletrejder.

U intervjuu za francusku radio stanicu RFI, Blinken je istakao da predlog Rusije da pošalje 50.000 tona žitarica bledi u poređenju sa 20 miliona tona izvezenih kao deo Crnomorske inicijative za žito u zemlje u razvoju, napominjući da to ne rešava veće pitanje – smanjenje dostupnosti žitarica.

Više o tome pročitajte OVDE.

Kadirov: Reakcija će biti brza, stvari se bitno menjaju

Lider Čečenije je to napisao nakon sastanka sa komandirima čečenskih jedinica.

Prema rečima Kadirova, ako je na samom početku oružanog sukoba "postojala potreba za teškom vojnom opremom, sada je situacija suprotna", a to je zbog promene taktike, rekao je on, ne navodeći detalje.

Ramzan Kadirov
Ramzan Kadirov / Izvor: Profimedia

- Brzo reagujemo na zahteve naših jedinica - dodao je on.

Više o tome pročitajte OVDE.

Predsednik ruske Dume otkrio kakva sudbina čeka Zelenskog

Sudbina američkih i evropskih marioneta se uvek završava na siti način, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski će ponoviti sudbinu bišeg predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija koji je uhapšen, napisao je na Telegramu predsednik Dume Vjačeslav Volodin.

Prema njegovim rečima, sudbina vašingtonskih i briselskih marioneta je uvek ista – njih se oslobađaju.

- Sakašvilija su zapamtili samo po ižvakanoj kravati. On je odbačen i uhapšen. Zelenski je sledeći - napisao je Volodin.

Više o tome pročitajte OVDE.

CIA analitičar udario na Zelenskog: "Izmišlja basne"

- Svakog dana gine stotine ukrajinskih vojnika. Pa šta radi Zelenski? On nastavlja da izmišlja basne. Pitanje je vremena kada će postati toliko zabluda da će ga ljudi u ukrajinskoj vojsci skloniti sa vlasti - predviđa ekspert.

Stručnjak je skrenuo pažnju na činjenicu da je ukrajinski lider počeo češće da govori u video-porukama svetu i svom narodu o "nebeskom štitu" Oružanih snaga Ukrajine, koji se sastoji od zapadnih sistema protivvazdušne odbrane i avijacije, koji ne dozvoliti ruskoj vojsci da udara po ciljevima na teritoriji Ukrajine.

Više o tome pročitajte OVDE.

Amerikanci postali svesni da Ukrajina nema šanse

Nekoliko nedelja nakon početka dugoočekivane ukrajinske kontraofanzive, zapadni zvaničnici dobijaju sve trezvenije procene o sposobnosti ukrajinskih snaga da zauzmu značajnu teritoriju, izjavila su za CNN četiri visoka američka i zapadna zvaničnika upoznata s najnovijim obaveštajnim podacima.

- Još će se videti u sledećih nekoliko nedelja postoji li šansa za neki napredak. Ali da Ukrajinci zaista ostvare napredak koji bi promenio ravnotežu ovog sukoba, mislim da je to vrlo malo verovatno - rekao je viši zapadni diplomata za CNN.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusi imaju novi moćni dron i spremni su da ga upotrebe!

Dron-helikopter BAS-200 koristiće se u specijalnoj vojnoj operaciji, a testiranja su već u toku, izjavio je direktor državne korporacije "Rosteh" Sergej Čemezov na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

- Smatram da je to perspektivan dron-helikopter koji može da podigne teret mase 50 kilograma - rekao je on.

Više o tome pročitajte OVDE.

Medvedev: "Neprijatelji će biti slomljeni!"

Ceo sistem NATO-a se praktično otvoreno bori protiv Rusije, ali mi imamo dovoljno snaga da ostvarimo sve zadatke "specijalne vojne operacije", izjavio je zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev.

Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev / Izvor: Profimedia

Medvedev je, povodom godišnjice sukoba Gruzije i Južne Osetije, na "Telegramu" napisao da će, kako je naveo, "kao i u avgustu 2008, neprijatelji biti slomljeni, a Rusija će postići mir pod sopstvenim uslovima".

Više o tome pročitajte OVDE.

9. avgust 2023. godine

Novi napad dronovima na Moskvu

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je dva borbena drona koja su išla prema Moskvi, objavio je gradonačelnik, Sergej Sobjanjin.    

- Potvrđen je pokušaj dva borbena drona da se probiju u grad. Oba je srušila protivvazdušna odbrana. Jedan u blizini Domodedova (na jugu Moskve), drugi blizu auto-puta prema Minsku, na zapadu Moskve - napisao je Sobjanjin na Telegramu, ne navodeći ko je odgovoran za napad.   

Oglasilo se i rusko Ministarstvo odbrane, koje navodi da je "tokom noći osujećen pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad dronovima iznad teritorije Moskovske oblasti", prenosi TASS.   

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinci uvode nove praznike

Član stranke predsednika Vladimira Zelenskog predložio je nacrt zakona kojim bi se Dan zahvalnosti proglasio državnim praznikom u Ukrajini, u skladu sa "visoko razvijenim zemljama" koje nije imenovao.

Predlog zakona 9574, koji je poslat Vrhovnoj radi, odredio bi 22. oktobar kao državni praznik, kako bi se "zahvalnost podigla na nacionalni nivo (kao što se to radi u nekim visokorazvijenim zemljama), kada će svaka osoba imati zvaničnu priliku da se zahvali svima kojima to želi".

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinci se iskrcali na levu obalu Dnjepra u Hersonskoj oblasti

Ukrajinske snage izgleda da su izvršile ograničeni upad preko reke Dnjepar i iskrcale se na istočnu, levu obalu Hersonske oblasti, naveo je u poslednjem izveštaju Institut za proučavanje rata (ISW).

- Ipak, ostaje nejasno da li su ukrajinske trupe uspostavile trajno prisustvo na istočnoj obali - dodao je ISW, preneo je "Gardijan".

Više o tome pročitajte OVDE.

Načelnik američkog Generalštaba ukazao na žalosnu sudbinu Kijeva

SAD neće dozvoliti smanjenje zaliha američke municije na nivo koji bi ugrozio nacionalne interese zemlje, izjavio načelnik američkog Generalštaba, Mark Mili.

U intervjuu za Vašington tajms, Mili je rekao da Pentagon blisko sarađuje sa američkom odbrambenom industrijom kako bi što brže popunio zalihe. Prema njegovim rečima, nivo pomoći Ukrajini neće ugroziti nacionalnu bezbednost SAD.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusija ima veliku šansu da preokrene rat

Nedavna odluka Kine da ograniči izvoz dronova onesposobiće izviđačku prednost Ukrajine u sukobu sa Rusijom i predstavlja aktivnu intervenciju na strani Moskve, piše "Volstrit džornal".

U kolumni američkog lista iznosi se mišljenje da SAD i njeni saveznici treba da odgovore razvojem industrijske baze za proizvodnju bespilotnih vazdušnih sistema i dodaje se da ako to ne učine, Rusiji će biti zagarantovana prednost. 

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinske snage napale Donjeck

Jedno dete je poginulo, a dve osobe su povređene kada je ukrajinska artiljerijska granata pogodila dvospratnu zgradu u Donjecku, naveo je lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin na svom Telegram kanalu.

Moskva tvrdi da ukrajinske snage svakodnevno granatiraju delove Donjecka koji su pod ruskom kontrolom, preneo je Rojters. 

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinska kontraofanziva propada, ali Zelenski ima daleko veći problem od toga!

Jedna od najvećih tragedija Ukrajine dok sprovodi ofanzivu kojom dosad nije uspela da ispuni sopstvena i zapadna očekivanja jeste to što ne može sama da odlučuje o svojoj sudbini, piše CNN.

Vlada predsednika Vladimira Zelenskog zavisi o velikom dotoku američkog i zapadnog naoružanja. I ruski predsednik Vladimir Putin, takođe će imati veliki uticaj na to hoće li i kada taj rat da se završi.

Dakle, dok žrtvovanje na bojnom polju bude odlučivalo koliko će otete teritorije Ukrajina vratiti, ishod rata takođe će oblikovati spoljni činioci, uključujući promene političkih snaga u SAD-u, Moskvi i evropskim prestonicama, piše CNN.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski: "Zaporožje! Još jedan napad ruskih terorista!"

Najmanje tri osobe poginule su u ruskom napadu na grad Zaporožje, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Zelenski je rekao da je akcija spasavanja u toku, ne navodeći detalje.

Više o tome pročitajte OVDE.

10. avgust 2023. godine

Novi masovni napad dronovima na Moskvu i druge ruske oblasti

Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su dve bespilotne letelice usmerene ka Moskvi.

- Oko četiri sata ujutru, Rusko ratno vazduhoplovstvo je oborilo dva vojna drona koja su bila na putu ka Moskvi. Jedan je oboren u Kaluškoj oblasti, a drugi iznad federalnog auto-puta - napisao je gradonačelnik ruske prestonice Sergej Sobjanin na Telegramu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ruske snage razradile scenarije za zaštitu od mogućeg napada Ukrajinaca

Ruske snage u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani su razradile i uvežbavale sve scenarije za zaštitu od mogućeg napada Kijeva, rekao je guverner Zaporoške oblasti u intervjuu za "RIA Novosti".

- Imamo planove i za hemijsku i za radioaktivnu zaštitu, u te svrhe smo formirali ceo puk, imamo specijalne jedinice - kazao je guverner Jevgenij Balicki.

Više o tome pročitajte OVDE.

Lider DNR upozorava: Kijev upotrebom kasetne municije ugrožava civile

Ukrajinska vojska je počela sve aktivnije da gađa teritoriju Donjecke Narodne Republike kasetnom municijom, rekao je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin. On je gostovao u emisiji "Solovjov lajv".

- Neprijatelj sve češće upotrebljava kasetnu municiju, a to, pre svega, ugrožava civilno stanovništvo. Proteklih dana, pored Donjecka, granatirali su i Gorlovku, mesta Jasinovata i Makijevka kao i Šahtjorsk, grad koji je daleko od linije fronta - rekao je on.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinske vlasti Harkova: Hitno evakuisati grad i okolinu, Rusi su u opasnom naletu

Lokalne vlasti oko ukrajinskog grada Kupjanska u oblasti Harkov, izdale su naredbu za obaveznu evakuaciju iz grada i okolnih područja zbog intenzivnog ruskog granatiranja te oblasti, javlja Si-En-En (CNN).

Rusija je poslednjih nedelja pojačala napore da ponovo zauzme Kupjansk, koje su ukrajinske snage preuzele u septembru.  U naredbi se navodi da je najavljena obavezna evakuacija za stanovnike grada, kao i Zaoskilja, koji se nalazi na istočnoj obali reke Oskol.

Kupjansk, Harkov, Ukrajina
Kupjansk, Harkov, Ukrajina / Izvor: Foto: Liveuamap/Printscreen

Više o tome pročitajte OVDE.

U toku je velika bitka, Ukrajinci "gaze" Dnjepar, čamcima probijaju odbranu ruskih linija?!

Ukrajinske snage pokušale su da pređu reku Dnjepar koja deli oslobođeni i okupirani Herson, probijajući višemesečnu liniju fronta na jugu Ukrajine. Ruski vojni blogeri izvestili su da je oko sedam čamaca, od kojih je svaki prevozio šest do sedam ljudi, juče pristalo blizu sela Kozači Laheri, istočno od grada Hersona, te probilo ruske odbrambene linije, piše Gardijan.

Blogeri tvrde da su ukrajinski vojnici napredovali do 800 metara nakon što su došli do obale reke Dnjepar, iako se čini da su ruske snage imale određenog uspeha u zaustavljanju napada. Zvaničnik okupiranog dela Hersonske oblasti kojeg su postavili Rusi Vladimir Saldo tvrdi da je ukrajinski napad odbijen.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinci napali Brjansk!

U ukrajinskom granatiranju sela Čausi u Brjanskoj oblasti, dva civila su poginula, a dva su povređena, naveo je danas guverner Aleksandar Bogomaz na svom Telegram kanalu.

- Oružane snage Ukrajine granatirale su selo Čausi, Pogarski okrug. Nažalost, od posledica granatiranja jedan muškarac je poginuo, a dva meštana su povređena. Povređeni su prebačeni u okružnu bolnicu, gde dobijaju svu neophodnu medicinsku negu - napisao je on, prenela je agencija RIA Novosti. Kasnije je guverner saopštio da je još jedan muškarac preminuo od zadobijenih rana. 

Više o tome pročitajte OVDE.

11. avgust 2023. godine

Ukrajina razbila rusku žensku špijunsku mrežu

Ukrajina tvrdi da je "demontirala špijunsku mrežu koja se sastoji isključivo od žena", a koja je delovala u regionu Donjecka, te je navodno odavala informacije ruskim obaveštajnim službama i plaćenicima Vagner grupe, javlja "New York Post".

- Grupa se sastojala isključivo od lokalnih žena koje su podržavale rusku oružanu agresiju na Ukrajinu - navodi se u saopštenju Službe bezbednosti Ukrajine, poznata kao SBU.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinci pokušali napad na Kursk

Gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt saopštio je da je ruska protivvazdušna odbrana uništila dve ukrajinske bespilotne letelice koje su išle ka gradu Kursku.

- Sinoć, oko 23 časa, snage PVO oborile su dve ukrajinske bespilotne letelice koje su bile na putu za Kursk - naveo je Starovojt na Telegramu. On se zahvalio ruskim vojnicima na odbrani i profesionalizmu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ruska vojska osvojila važan strateški položaj

Pripadnici Pete ruske motorizovane brigade u jurišu su osvojili važnu stratešku tačku u Marinki u samoproklamovanoj Donjeckoj Narodnoj Republici.

Prema rečima ruskog dobrovoljca sa kodnim imenom "Šahtjor", ta tačka se nalazi na obodima Krasnogorovke, a ta strateška tačka je sada osigurana.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinci u panici, Rusi napreduju

Reč je o region iz kog je ruska vojska proterana, iako ga je zauzela još na početku ofanzive. Međutim, oružane snage Ruske federacije prešle su sada u ofanzivu u tom region I tvrde da napreduju. Ukrajinska vojska je priznala da je situacija u tom sektoru teška.

"Situacija je i dalje teška, ali je pod kontrolom", napisao je na Telegramu Sergij Čerevati, vojni portparol za istočni front, preuzimajući uobičajenu formulaciju kojom se Kijev koristi kada njegov protivnik napreduje.

Više o tome pročitajte OVDE.

Sirene zavijaju širom Ukrajine!

Širom Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost, a u Kijevu su odjeknule eksplozije, javljaju ukrajinski mediji. Ukrajinsko vazduhoplovstvo upozorilo je da postoji opasnost od raketnog napada na celoj teritoriji zemlje, prenosi Ukrajinska pravda.

Kako se navodi, ruske snage su lansirale rakete Kinžal sa aviona MiG-31H u pravcu Kijevske oblasti. U Kijevu dejstvuje protivvazdušna odbrana. Gradonačelnik Vitalij Kličko potvrdio da se u gradu čuju eksplozije i pozvao građane da ostanu u skloništima.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ruske trupe zauzele strateški autoput

Prema informacijama objavljenim na Telegram kanalu "Vesti sa fronta", koji prati dešavanja u Ukrajini, ruske trupe su preuzele kontrolu nad autoputem Orlovka-Avdejevka.

Kroz taj autoput, kako piše na ovom kanalu, je transportovana municija za ukrajinske vojnike, a sa tog područja su izvođeni artiljerijski udari i granatiranja grada Donjecka, uključujući i upotrebu kasetne municije.

Više o tome pročitajte OVDE.

Uzbuna u Moskvi, hitno je zatvoren aerodrom Vnukovo

Moskovski aerodrom Vnukovo je bio privremeno zatvoren, a prema preliminarnim informacijama, razlog je dron, prenosi agencija RIA Novosti.

- Aerodrom Vnukovo je privremeno zatvoren. Preliminarni razlog je bespilotna letelica - rekao je izvor iz hitnih službi za agenciju.

Više o tome pročitajte OVDE.

Novi napad dronovima na Moskvu

Ruske PVO snage oborile su dron na severozapadu Moskve, a ostaci letelice pali su u blizini Karamiševskog nasipa, saopštio je gradonačelnik ruske prestonice, Sergej Sobjanin.

Kako je rekao, niko u incidentu nije stradao i nije bilo povređenih, a pad letelice nije izazvao ni materijalnu štetu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Pokrenut krivični postupak protiv dvojice oficira, odgovorni za smrt sedam vojnika

Sud u Moskvi je saopštio da će narednih dana otvoriti i razmotriti prvi krivični predmet u vezi sa kršenjem pravila borbenog dežurstva.

U njemu se sumnjiče dvojica ruskih oficira čija je zona odgovornosti bila Belgorodska oblast.

Više o tome pročitajte OVDE.

Drastičan potez Zelenskog

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da njegova vlada otpušta šefove svih regionalnih vojnih centara za regrutaciju u Ukrajini, što je dramatičan potez za suzbijanje korupcije u sistemu koji dolazi jer su novi vojnici očajnički potrebni kako bi zamenili poginule i ranjene u borbama.

- Ovaj sistem bi trebalo da vode ljudi koji tačno znaju šta je rat i zašto su cinizam i mito tokom rata izdaja. Umesto toga, vojnicima koji su prošli front ili koji ne mogu da budu u rovovima jer su bolesni ili su izgubili udove, ali su sačuvali dostojanstvo, njima može da se poveri ovaj sistem regrutovanja - rekao je predsednik.

Više o tome pročitajte OVDE.

Medvedev: "Neće videti ništa osim smrti"

Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije je na Eksu (bivšem Tviteru), burno reagovao zbog nove novčane pomoći Zapada za Ukrajinu.

- Prosvećeni svet je ponovo bio zaprepašćen saznanjem o tome da zombiju iz zemlje 404 obezbedi milijarde besmislenih dolara - napisao je Medvedev.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinci ponovo traže oružje: Obezbedite nam što pre!

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je partnere da što pre obezbede Ukrajini rakete Taurus i ATACMS.

- Rakete dugog dometa su se pokazale ključnim. Zbog toga su Taurus i ATACMS ključni za uspeh Ukrajine i molimo partnere da ih obezbede što je pre moguće. Oba će se koristiti isključivo unutar naših granica. Što je veći domet rakete, to je kraći rat - napisao je Kuleba na društvenoj platformi X , ranije poznatoj kao Tviter.

Više o tome pročitajte OVDE.

Čudne izjave poljskog predsednika - našao najbolji način da se osujeti Kremlj

Poljski predsednik Andžej Duda optužio je svog ruskog kolegu Vladimira Putina da nastoji da osvoji Evropu i insistira na tome da Rusija mora biti zaustavljena u Ukrajini gde je "život jeftin".

U intervjuu za Vašington post, od poljskog lidera je zatraženo da odgovori američkim konzervativcima koji se protive slanju dodatne vojne i finansijske pomoći Ukrajini.

Više o tome pročitajte OVDE.

Amerika ponovo "zavlači" Ukrajince - ovog puta u pitanju su lovci F-16

Sjedinjene Američke Države su spremne da obuče ukrajinske pilote da upravljaju lovcima F-16 na svojoj teritoriji ako se iscrpe mogućnosti evropskih saveznika Kijeva, izjavio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi. 

On je dodao da američke lovce F-16 smatraju dugoročnim oruđem za podršku Kijevu, a Vašington radi sa saveznicima u Evropi na početku obuke Ukrajinaca, prenose Ria novosti.

Više o tome pročitajte OVDE.

12. avgust 2023. godine

Ruske snage napreduju prema Kupjansku

Ruska vojska je zauzela četiri uporišta i pet osmatračnica Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska, izjavio je šef pres-centra grupe "Zapad" Sergej Zibinski.

- U toku borbenih dejstava u pravcu Kupjanska, jurišne grupe šeste kombinovane armije zauzele su četiri uporišta i pet osmatračnica i porazile više od jednog pešadijskog voda kod sela Olšana - rekao je Zibinski za RIA Novosti.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajina sa 20 dronova napala Krim!

Ruske snage su osujetile pokušaj Ukrajine da napadne Krim, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

- Ruske snage su noćas osujetile pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad na poluostrvo Krim sa 20 bespilotnih letelica. Sprečeni teroristički napad nije izazvao žrtve ili materijalnu štetu - navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

Više o tome pročitajte OVDE.

Serija eksplozija na Krimu!

Mediji prenose da je došlo do eksplozija oko Kerčkog mosta na Krimu, poluostrvu koje je anektirala Rusija.

Zvaničnici su zaustavili saobraćaj preko mosta, javlja "Gardijan".

U pređašnjem saopštenju ruskog Ministarstva odbrane navodi se da su ruske snage osujetile pokušaj Ukrajine da napadne Krim.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusi objavili - Ukrajina vođenom raketom udarila na Krimski most

Ruska vojska je saopštila je da je Ukrajina pokušala da pogodi Krimski most protivvazdušnom vođenom raketom S-200.

Ministarstvo odbrane Rusije je pojasnilo da su snage PVO blagovremeno otkrile i presrele u vazduhu ukrajinsku raketu i da nije bilo žrtava niti pričinjene materijalne štete, preneo je Interfaks.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusija sprema osvetu za Krimski most

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je ukrajinski teroristički napad na Krimski most, istakavši da su zbog toga nedužni civili bili izloženi opasnosti.

- Ne može biti opravdanja za takve varvarske postupke i oni neće ostati bez odgovora - napisala je portparolka tog ministarstva Marija Zaharova na aplikaciji za razmenu poruka Telegram, preneo je Rojters.

Više o tome pročitajte OVDE.

Teška opaska na račun Zelenskog: "Zločin je kako su postupili sa tim momcima - njih 60.000!"

Odluka predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da pokrene kontraofanzivu bez potrebnog naoružanja dovela je do velikih gubitaka u Oružanim snagama Ukrajine, izjavio je bivši analitičar CIA Lari Džonson na Jutjub kanalu Dialogue works.

- Kao rezultat kontraofanzive, ukrajinske snage izgubile su oko 60.000 ljudi, to su suludo visoke brojke... Po mom mišljenju, zločin je kako su postupili sa tim momcima - ocenio je on.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zalužni na važnom sastanku u Kijevu

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni sastao se sa načelnikom britanskog štaba odbrane Entonijem Radakinom, koji je doputovao u posetu Kijevu.

- Radili smo na jednom od komandnih mesta, detaljno upoznali admirala Radakina sa situacijom na bojnom polju, sa našim ofanzivnim i odbrambenim akcijama. Razgovarali smo o hitnim potrebama ukrajinske vojske - napisao je Zalužni na svom Telegram kanalu posle sastanka. On se takođe zahvalio partnerima na podršci, prenosi Interfaks Ukrajina.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusija nikad odlučnija i brutalnija - spremna za teška vremena

Građani Rusije pripremaju se za dugotrajni rat, Ukrajinu doživljavaju kao pretnju postojanju Rusije, a njih više od dve trećine želi da Vladimir Putin dogodine ponovo bude izabran za predsednika zemlje. To je srž velike analize koju je u američkom časopisu Foreign Affairs ove nedelje objavila ruska politokološkinja Tatjana Stanovaja.

Žestoka kritičarka Putinovog režima, Stanovaja se 2010. preselila u Francusku. Viša je saradnica Karnegi Rusija Evroazijskog centra i osnivačica i direktorka firme za političke analize R.Politik, čije analitičke eseje objavljuju vodeći zapadni mediji.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski se zahvalio liderima Nemačke, Holandije i Azerbejdžana

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zahvalio je liderima nekoliko zemalja koji su preduzeli "nove korake za veću bezbednost i zaštitu ukrajinskog naroda". U video poruci, on je Nemačkoj zahvalio za dva dodatna lansera Patriot.

- Veoma je težak. Hvala vam. Hvala Nemačkoj, hvala ljudi, hvala Olaf... Svaki naš grad, svako naselje mora biti zaštićeno. Ovo će postati osnova panevropskog vazdušnog štita - rekao je Zelenski, prenosi Interfaks Ukrajina.

Više o tome pročitajte OVDE.

13. avgust 2023. godine

Ukrajina postavila uslov za početak mirovnih pregovora

Ministar spoljnih poslova Ukrajine, Dmitro Kuleba, izjavio je da Ukrajina može da pokrene mirovne pregovore sa Rusijom nakon što, kako je rekao, okupatori napuste ukrajinsku teritoriju, ali je dodao da ukrajinski predsednik, Vladimir Zelenski, "nikada neće sesti za pregovarački sto sa diktatorom Putinom".    

Kuleba je u intervjuu italijanskom listu Korijere dela sera istakao da je Ukrajina spremna za mirovne pregovore kada Rusija povuče svoje "okupacione snage sa teritorije te zemlje".    

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinci tokom noći napali Belgorodsku oblast Rusije

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je sprečen napad ukrajinskog drona na objekte u Rusiji i da je bespilotna letelica oborena iznad Belgorodske oblasti.

- Jutros oko četri sata osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnom letelicom na objekte na teritoriji Ruske Federacije - navedeno je u saopštenju Ministarstva, prenosi Interfaks.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusija počela da proizvodi svoje dronove po uzoru na iranske Šahed S-131 i S-136

Organizacija CAR sa sedištem u Velikoj Britaniji, koja se bavi istraživanjem i proučavanjem komponenti naoružanja, saopštila je da je otkrila da Rusija proizvodi sopstvenu, domaću verziju iranskih dronova tipa Šahed i to modele S-131 i S-136.

Kada su se istražitelji CAR došli do fizičkih ostataka dve ruske bespilotne letelice Geran-2, korišćene u Ukrajini prošlog meseca, detaljnom analizom je utvrđeno da je Rusija "počela da proizvodi sopstvenu, domaću verziju drona Šahed-136", navodi se u saopštenju britanskog istraživačkog centra, prenosi Si-En-En.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinci ostaju sami u borbi protiv moćne Rusije

Među ukrajinskim vojnicima raste nezadovoljstvo zbog neuspeha na frontu, a strani plaćenici masovno beže, izjavio je pukovnik Daglas Mekgregor, bivši savetnik šefa Pentagona.

- Čak su i strani plaćenici koji su se tako revnosno borili na strani Ukrajine sada većim delom otišli. Spakovali su stvari i pobegli. Verovatno su ostali samo Poljaci - rekao je Mekgregor na svom Jutjub kanalu, prenose "RIA Novosti".

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusi svim silama pokušavaju da osvoje Kupjansk

Rusija je u prvoj nedelji februara 2022. godine, kad je započela invaziju na Ukrajinu, zauzela grad Kupjansk i okolna područja. Držala ga je pod svojom kontrolom nekoliko meseci, a onda su ga ukrajinske snage oslobodile. Međutim, Rusija je ponovo intenzivirala granatiranje severoistočne ukrajinske oblasti Harkov i saopštila da je u četvrtak zauzela ukrajinske položaje u blizini grada. Naređena je obavezna evakuacija, a postavlja se pitanje zašto je grad Kupjanski toliko bitan?

Lokalni ukrajinski zvaničnik rekao je u četvrtak da su značajna ruska pojačanja pretvorila severni front u oblasti Harkova u epicentar neprijateljstava, "gde neprijatelj koncentriše svoje glavne napore". Vlasti u Kupjansku procenjuju da oko 12.000 ljudi, uključujući više od 600 dece, sada podleže naredbama za evakuaciju, prenosi CNN.

Više o tome pročitajte OVDE.

Oglasio se ruski zvaničnik posle krvavih borbi u Donjeckoj oblasti

Ukrajinske snage pokušavaju da probiju ruske linije u zapadnim delovima Donjecke oblasti, gde su ukrajinski borci napadali u talasima s ciljem da se zauzme rusko uporište istočno od grada Staromajorske, izjavio je ruski zvaničnik Vladimir Rogov.

On je rekao da je u delovima Zaporožja pod kontrolom Moskve bilo intenzivnih borbi, posebno južno od Velike Novosilke, gde su ukrajinske snage pokušavale da probiju ruske linije i potisnu ruske snage do obale Azovskog mora, prenosi Rojters.

Više o tome pročitajte OVDE.

Nemačka šalje Ukrajini dronove sa fabričkom greškom?

Nemačka će Ukrajini isporučiti bespilotne letelice "Luna nove generacije" pre kraja ove godine, objavio je nemački list "Bild".

Isporuku će obaviti nemačka vojna kompanija "Rajnmetal" na osnovu vladinog ugovora.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusi otvorili vatru na brod koji je plovio ka ukrajinskoj luci

Ruski mornari otvorili su vatru upozorenja iz automatskog malokalibarskog oružja kako bi naterali brod da se zaustavi.

Posada ruskog patrolnog broda „Vasilij Bikov” otvorila je vatru upozorenja da bi pregledala teretni brod pod zastavom Republike Palau koji se kretao ka ukrajinskoj luci Izmail u Crnom moru, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ofanziva bespilotnih letelica proširena sa Belgorodske oblasti na Kursk!

Ruska PVO oborila je najmanje četiri ukrajinska drona iznad zapadnih regiona Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Iznad Belgorodske oblasti oborena su tri drona i još jedan iznad regiona Kursk, navelo je Ministarstvo odbrane, preneo je Rojters.

Više o tome pročitajte OVDE.

Sedmoro mrtvih u sukobu snaga Ramzana Kadirova i vojne komande kod Marijupolja

U ukrajinskom selu Urzuf kod Marijupolja došlo je do pucnjave između Kadirovaca i vojne komande, kako piše Nexta.

- Kadirovcima je dozvoljeno da se odmore u Urzufu, a oni su se sukobili sa lokalnom vojnom komandom. Počeli su da kidaju jedan drugom naramenice i došlo je do pucnjave - rekao je savetnik gradonačelnika Marijupolja, Pjotr Andrjuščenko.

Više o tome pročitajte OVDE.

Počela hitna evakuacija civila kod Kupjanska

Ukrajinske vlasti su započele evakuaciju Kupjanskog okruga Hersonske oblasti, već je evakuisano preko 200 ljudi, rekao je načelnik regionalne vojne uprave koja je pod kontrolom Kijeva Oleg Sinjegubov.

- U prethodna dva dana je iz Kupjanskog okruga evakuisano 111 ljudi, među kojima je 36 dece i četri osobe sa invaliditetom. Tako je od 9. avgusta zaštićena bezbednost 204 osobe, od kojih je 71 dete - napisao je Sinjegubov Telegramu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Podoljak: Ovo je pravi cilj Ukrajine u ratu, jedan scenario ne dolazi u obzir

Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta Vladimira Zelenskog, u svojoj objavi je objasnio šta je cilj Ukrajine u ratu koji traje već 18 meseci.

- Strateški cilj Ukrajine, uz bezuslovni povratak teritorija, jeste stvaranje uslova koji onemogućavaju ponavljanje agresije u budućnosti. Teritorija je ključna - navodi Podoljak, dodajući da bi bilo kakav "scenario zamrzavanja rata" u kojem bi se zadržala teritorija koju su Rusi trenutno okupirali i anektirala bio neprihvatljiv.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski hitno sproveo drakonske mere!

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je u petak da je otpustio sve regionalne šefove za regrutovanje vojske zbog izveštaja o korupciji.

- Otpuštene zvaničnike zameniće vojnici koji su bili na linijama fronta ili su povređeni u borbama, jer im se može poveriti ovaj sistem regrutacije - rekao je Zelenski.

- Ovim sistemom treba da upravljaju ljudi koji tačno znaju šta je rat i zašto cinizam i podmićivanje u vreme rata predstavljaju veleizdaju - dodao je on, dok se Ukrajina kopa protiv ruske ofanzive na severoistoku istovremeno pokušavajući da povrati teritoriju koju su zauzele snage Moskve na jugu i istoku zemlje.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinski graničari postavili su novi granični znak na Zmijskom ostrvu

- Sledeći granični znak biće postavljen na našem ukrajinskom Krimu pošto ga odbrambene snage Ukrajine oslobode - rekao je načelnik granične službe Serhij Dejneko na video snimku na Fejsbuku.

Prethodni granični znak uništili su ruski okupatori, rekao je Dejneko, preneo je Rojters. Dva ukrajinska projektila pogodila su 14. aprila 2022. ruski ratni brod kod Zmijskog ostrva.

Više o tome pročitajte OVDE.

Vesti iz Ukrajine čitajte OVDE.