Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Зеленски бесан, рат Израела и Хамаса му покварио планове, па Путина назива терористом, док Руси на фронту КИДАЈУ!

16.10.2023. 12:01
Пише:
Србија Данас
Vladimir Zelenski, Vladimir Putin, Rat u Ukrajini
Владимир Зеленски, Владимир Путин, Рат у Украјини / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Džambić/Youtube/Printscreen/The Telegraph/Shutterstock

Пресек стања у Украјини за претходну недељу, од 9. до 15. октобра 2023. године

Рат у Украјини почео је 24. фебруара 2022, око 5 сати ујутро по кијевском времену, широком војном операцијом руских снага на територији Украјине из правца Русије, Белорусије и са Крима, а у борбе су се укључиле и јединице тзв. Доњецке Народне Републике (ДНР) и Луганске Народне Републике (ЛНР).

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Диверзанти улетели на Крим, настао ХАОС, нападнута Русија, извршени жестоки удари на Харков, Америка пушта Кијев низ воду?!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Диверзанти улетели на Крим, настао ХАОС, нападнута Русија, извршени жестоки удари на Харков, Америка пушта Кијев низ воду?!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Настављене бруталне борбе на фронту, нижу се ОСВЕТНИЧКИ удари, ШЕХИДИ зује изнад Украјине, Кијев узвраћа!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Настављене бруталне борбе на фронту, нижу се ОСВЕТНИЧКИ удари, ШЕХИДИ зује изнад Украјине, Кијев узвраћа!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Зеленски наставља да куми и моли по белом свету, Руси растурају украјинске градове, Кијев ударио страховито на Крим!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Зеленски наставља да куми и моли по белом свету, Руси растурају украјинске градове, Кијев ударио страховито на Крим!

Војске су кренуле у офанзиву на четири главна правца – са севера према Кијеву, са североистока према Харкову, са југоистока од Донбаса и са југа од Крима.

Подсетимо, сукоб између Русије и Украјине почео је 2014. године после Евромајдана, након чега је уследило руско анектирање Крима и сукоби на подручју Донбаса.

У Руској Федерацији и Белорусији се овај конфликт често назива "специјална војна операција на територији Украјине, Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике", док је у појединим, махом западним државама позната и као "руска војна агресија".

У овом тексту ћемо вас подсетити на најважније догађаје током сукоба у Украјини у периоду од 9. до 15. октобра 2023. године

9. октобар 2023. године

Зеленски упоредио Хамас са Русијом: "Исто зло!"

Председник Украјине Володимир Зеленски повукао је паралелу између руског напада на његову земљу и упада милитантне групе Хамас у Израел, рекавши да само "правила (и) међународно право" могу да обезбеде мир широм света.

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

- Исто зло, а једина разлика је што постоји терористичка организација која је напала Израел и терористичка држава која је напала Украјинурекао је Зеленски у видео обраћању на парламентарној скупштини НАТО у Копенхагену, јавља "Тајмс оф Израел".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руска јединица "Олуја" остварила велики успех на фронту

Руско Министарство одбране саопштило да су њихове снаге заузеле пориште Оружаних снага Украјине код Бахмута и заробили пет украјинских војника, који су примарну војну обуку прошли у Великој Британији.

Ruska vojska
Руска војска / Извор: Профимедиа

Прецизира се да су, након што је руска артиљерија гађала положаје украјинских снага, јуришно-десантне групе руске војске прешле на ово подручје.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски сменио команданта Територијалне одбране

Председник Украјине Володимир Зеленски сменио је команданта Украјинских снага територијалне одбране, које играју важну улогу у одбрани земље од почетка руског напада на ту земљу.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

У председничкоиј наредби именован је генерал-мајор Анатолиј Бархилевич за новог команданта, пренео је Ројтерс. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Нема одбране од руских ракета, Украјинци у проблему

- Немамо средства да одговоримо на руске ракете - признала је Наталија Гумењук, портпаролка украјинских одбрамбених снага "Југ".

- Руси схватају да ми немамо адекватна средства да одговоримо на бомбардовање. Наша ПВО одбрана нема снаге и немамо ловце, који би могли да униште авионе, који избацују те бомбе - објаснила је она за телевизију "Рада".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руси намамили Украјинце у замку - Купјански котао

Руска војска намамила је Оружане снаге Украјине у котао у подручју Купјанска, изјавио је бивши аналитичар ЦИА Лари Џонсон за Јутјуб канал "Дијалог воркс“.

Kupjansk, Harkov, Ukrajina
Купјанск, Харков, Украјина / Извор: Фото: Ливеуамап/Принтсцреен

- Према доступним информацијама, Русија је намамила у котао огроман број украјинских војника - рекао је Џонсон.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Русија ће уништити складишта жита и лучку инфраструктуру Украјине

Русија ће уништити складишта жита и лучку инфраструктуру Украјине ако се тамо налазе војна опрема и муниција, изјавио је стални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја на седници Савета безбедности.

Vasilij Nebenzja
Василиј Небензја / Извор: Профимедиа

- Ако Украјина користи житнице и лучку инфраструктуру за складиштење муниције и западне војне опреме, то значи да ће та складишта бити уништена - рекао је Небензја.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски: Русија хоће да распламса рат на Блиском истоку!

Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је да је у интересу Русије да распламса рат на Блиском истоку, како би "ослабио светско јединство".

Он је истакао да је такав закључак формиран на основу доступних и веома јасних информација, пренео је Ројтерс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

10. октобар 2023. године

Путин проглашен за терористу, НАТО циља на пораз Русије!

Парламентарна скупштина НАТО позвала је владе и државе војног савеза да наставе да подржавају Украјину и стоје уз земљу док се не постигне њена победа у рату против Русије.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

То је у складу са резолуцијом "Извршавање одлука самита у Вилњусу: убрзање прилагођавања НАТО-а, подршка Украјини", усвојеној у понедељак на годишњем заседању Парламентарне скупштине НАТО-а у Копенхагену, преноси Укринформ.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Рат се приближава Балкану?!

Председник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да ће у Румунији бити основан центар за обуку украјинских пилота на вишенаменским ловцима Ф16.

Шеф украјинске државе то је рекао у Букурешту, на заједничкој конференцији за новинаре с румунским председником Клаусом Јоханисом, пренео је Униан.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руска војска извела снажан артиљеријски напад код Доњецка

Оружане снаге Русије извеле су интезиван артиљеријски напад на положаје украјинске војске код Доњецка, топовска канонада је почела сат после поноћи и није се утишала ни током поподнева, пренео је дописник Спутњика.

Ruska vojska
Руска војска / Извор: Профимедиа

Ангажована је целокупна артиљерија Првог доњецког армијског корпуса, укључујући хаубичну дивизију моторизованог пука, у којем се боре војници с Урала. Руске снаге су од поноћи уништиле више од 20 циљева.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

11. октобар 2023. године

Руси разрадили нову тактику против Украјинаца

Руски дронови представљају опасност по украјинске деминере, ометају их у чишћењу територија од мина, што успорава контраофанзиву Оружаних снага Украјине, пише амерички лист "Хил".

- Дронови се користе за откривање деминера Оружаних снага Украјине и навођење артиљеријске ватре по њима током деминирања - пише лист.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

НАТО и Зеленски сковали план против Руса

У Бриселу је почео дводневни састанак министара одбрана држава чланица НАТО-а, чија је главна тема наставак подршке Украјини у њеном настојању да се одбрани од руског напада.

На самом почетку скупа, медијима су се обратили генерални секретар северноатлантске алијансе Јенс Столтенберг, као и украјински председник Володимир Зеленски. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Оштре речи украјинског лидера: Терористи морају да изгубе - мислио на Путина!

Терористи попут руског председника Владимира Путина и палестинског Хамаса настоје да држе слободне и демократске нације таоцима и стога морају бити поражени, изјавио је у Бриселу председник Украјине Владимир Зеленски на састанку Контакт групе за одбрану Украјине.

- Терористи попут Путина или Хамаса настоје да држе слободне и демократске нације таоцима. И желе власт над онима који траже слободу. Терористи се неће променити. Они морају да изгубе. А то значи да морамо да победимо. И победићемо - поручио је председник Украјине.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руски шеф обавештајне службе раскринкао САД - један потез коштаће их скупо, све због подршке Украјини

Шеф Руске спољне обавештајне службе (СВР) Сергеј Наришкин, изјавио је да је питање подршке Украјини нарушило односе унутар САД и да ће се поделе продубити уочи америчких председничких избора идуће године. 

Наришкин је, током посете азербејџанској престоници Бакуу, рекао да ће се поделе у САД поводом слања помоћи Украјини продубити пред изборе између оних који се залажу за побољшање живота Американаца и оних који су, како је навео, обузети мржњом према Русима.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Песков: Зеленски у проблему, Украјина је постала оаза за корупцију

Председник Украјине Володимир Зеленски је у веома сложеном положају он почиње да досађује Европи и САД осећа то и почиње да се губи, рекао је Дмитриј Песков.

Dmitrij Peskov, Vladimir Putin
Дмитриј Песков, Владимир Путин / Извор: Профимедиа

- Зеленски је у прилично тешкој позицији. То је очигледно. Као прво, почиње да досађује. Почиње да досађује свима у Америци, у Европи. Људи почињу да се питају: на шта тај човек троши наш новац. Ако је Украјина, та најчувенија земља, просто оаза за корупцију на Земљи, наравно, то се никоме не допада - сматра портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Шеф руских обавештајаца открива злокобни план Запада

Западне специјалне службе припремају украјинске диверзионо-терористичке групе за нападе на нуклеарне објекте Русије, рекао је директор руске Спољнообавештајне службе, Сергеј Наришкин.

- Западне специјалне службе припремају украјинске борбене диверзионо-терористичке групе за нападе на нуклеарне објекте Руске Федерације. То је утврђено. Наравно, такве нападе су спречиле наше специјалне службе. Било је покушаја да се нанесе штета Курској, Смоленској и Запорошкој нуклеарки - рекао је Наришкин на маргинама 53. заседања Савета руководилаца органа безбедности и специјалних служби ЗНД.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

12. октобар 2023. године

Тешке борбе за Авдејевку, Украјинци у проблему!

Руске снаге покренуле су низ масовних напада у којима је учествовало хиљаде војника, као и тенкови и оклопна возила, на украјинске положаје на истоку земље у покушају да окруже украјинске снаге.

Ukrajinski vojnik
Украјински војник / Извор: Профимедиа

Украјинци су изгубили контролу над неким положајима на северном делу Авдејевка, али војска тврди да још увек држи кључне делове индустријског града, смештеног само 20 километара западно од Доњецка, који је под руском окупацијом.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Столтенберг у Бриселу објавио ратне планове Русије: "Путин ће искористити зиму!"

Генерални секретар НАТО је рекао да Оружане снаге Украјине "изнова и изнова премашују очекивања", напомињући да је Украјина вратила под своју контролу 50 одсто територија које је Русија заузела.

Jens Stoltenberg
Јенс Столтенберг / Извор: Профимедиа

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је у Бриселу да се руски председник Владимир Путин "поново припрема да искористи зиму као оружје у рату" тако што ће напасти енергетску инфраструктуру у Украјини.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Дете убијено у украјинском нападу на Белгород!

Три особе су страдале, међу којима и једно дете, у украјинском нападу дроном на Белгород, саопштио је гувернер Белгородске области Вјачеслав Гладков.

- Услед пада беспилотне летелице уништене су две стамбене зграде, док је оштећено неколико објеката и аутомобила. Три особе су погинуле, од којих је једна мало дете - написао је Гладков на Телеграму, преноси TASS.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски само поручио: "Авдијевка, држимо се!"

Украјински председник Володимир Зеленски навео је да украјинске трупе одбијају нападе у источном граду Авдијивки, где су се ове недеље интензивирале борбе против руских снага.

- Авдијевка. Држимо се. Украјинска храброст и јединство ће одредити како ће се овај рат завршити - написао је Зеленски на Телеграму, преноси Ројтерс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

13. октобар 2023. године

Рат у Украјини попут видео игрице са мисијама и бонусима!

На конфликт у Украјини Запад гледа као на видео игрицу са мисијама и бонусима, изјавио је неименовани официр украјинске војске коментаришући стару војну технику коју западне земље испоручују Кијеву, преноси "Вашингтон пост".

Наиме, он је новинарима америчког листа показао америчко наоружање које користи украјинска војска, али у америчкој војсци више није у употреби.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Путин уверен да оружје намењено Украјини иде на Блиски исток

Председник Русије Владимир Путин рекао да постоји сумња да Хамас наводно добија оружје из Украјине, али да "је сигуран да постоји 'цурење' оружја из Украјине".

Hamas
Хамас / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Wall Стреет Јоурнал

Према његовим речима, оружје из Украјине је највероватније стигло на Блиски исток преко црног тржишта.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Небензја: "Старији Украјинци се масовно предају руској страни"

Оружане снаге Украјине имају озбиљне проблеме са попуњавањем својих редова, тако да се 60-70-годишњи Украјинци предају руској страни, изјавио је стални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја.

- Оружане снаге Украјине имају озбиљне проблеме са попуњавањем својих редова. Кампања мобилизације је у застоју - рекао је Небензја на седници Савета безбедности УН.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

14. октобар 2023. године

Бела кућа тврди: Северна Кореја испоручила Русији више од 1.000 контејнера војне опреме

Бела кућа саопштила је да је Северна Кореја испоручила више од 1.000 контејнера војне опреме и муниције Русији за њен рат у Украјини.

Спекулације о томе да Северна Кореја планира да попуни руске залихе муниције у њеном продуженом ратом у Украјини појачале су се прошлог месеца када је севернокорејски вођа Ким Џонг Ун отпутовао у Русију да се састане са председником Владимиром Путином и посети главне војне објекте.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Сирски: Ситуација на фронту се погоршала!

Ситуација дуж северног дела украјинског источног фронта се протеклих дана "знатно погоршала", изјавио је командант украјинских копнених снага Олександр Сирски.

Сирски, који је посетио трупе у тој зони, додао је да су се руске снаге прегруписале након што су претрпеле губитке као и да нападају подручје око села Макејевка и према Купјанску, пренео је Ројтерс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

15. октобар 2023. године

Зеленски игра свој последњи комад на глобалној сцени: "Украјина је Израел, а Русија је Хамас"

Владимир Зеленски који је до јуче славио нацизам, одједном узима улогу жртве, односно Јеврејина, најављујући крај рата оптужбом да Русија стоји иза Хамаса. Све у нади да ће издејствовати даљу помоћ Запада, алудирајући да је Украјина заправо Израел који је нападнут и који се брани, док је Русија – "терористички Хамас".

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/PBS News Hour/Shutterstock

Такве спекулације и инсинуације говоре о страховима Кијева да Вашингтон своју пажњу преусмерава на Израел. Ти страхови су оправдани, јер су проблеми за Кијев већ почели да се нагомилавају.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјини прети потпуно уништење, претрпела колосалне губитке

Украјинска војска претрпела је колосалне губитке због чега јој прети потпуно уништење, изјавио је бивши амерички обавештајац Скот Ритер.

- Губици Оружаних снага Украјине су просто запањујући. Да, још увек имају неке резерве које ће бацити у битку, али у суштини војска је поражена, једноставно је уништена - оценио је он.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Путин о рату у Украјини: "Украјинска контраофанзива је потпуно пропала!"

Украјинска контраофанзива је потпуно пропала, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

- Што се тиче контраофанзиве, која тобоже касни, она је пропала потпуно. Знамо да, ипак, на појединим деловима фронта, противничка страна припрема нове активне офанзивне операције. Ми то видимо, знамо. И такође, реагујемо на то на одговарајући начин - рекао је Путин у интервјуу за телевизијски канал "Русија 1".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Русија је извела напад на Херсон

Русија је извела нападе из ваздуха на Херсон, а гађана је област у близини критичног инфраструктурног објекта, саопштио је начелник градске управе Роман Мрочко.

Навео је да су руске снаге у размаку од 30 минута извеле ваздушне нападе авионима СУ-34, у зони критичног инфраструктурног објекта у Херсону, преносе агенције.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Тешке оптужбе на рачун Зеленског, његов некадашњи саветник захтева хитне изборе

Олексеј Арестович, бивши саветник украјинског председника Володимира Зеленског, позвао је на промену власти у Украјини. Арестович је оптужио највише руководство земље за велике стратешке грешке.

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

- Сада је ратна ситуација зашла у ћорсокак. Руска влада доноси људождерске одлуке, али одлуке адекватне тренутној ситуацији, а украјинско руководство је корумпирано и неадекватно - написао је Арестович на свом каналу на Телеграму.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руска авијација није извршила напад на Украјину већ три недеље?

Британски обавештајни званичници верују да Русија складишти ракете како би их сачувала за зимске нападе на Украјину. Министарство одбране Велике Британије објавило је у петак саопштење у којем се наводи да руска далекометна авијација није извршила напад на Украјину три недеље, односно од 21. септембра, преноси Њузвик.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Разбијен украјински елитни одред, Руси успешни код Купјанска

Руска авијација је бомбардовала украјинске одреде код Сињковке и у другим насељима на подручју Купјанска, рекао је за Спутњик начелник прес-центра војне групе "Запад" Сергеј Зибински.

- Посаде офанзивних хеликоптера Ка-52 и Ми-28, као и јуришних авиона, извели су ракетно-бомбашке нападе на положаје војске, наоружања и војне технике 95. падобранско-јуришне бригаде, 14. и 32. механизоване бригаде и одреда територијалне одбране на подручју Сињковке, Ивановке, Леоновке - рекао је Зибински.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Нижу се критике на рачун Зеленског након изјаве да Путин стоји иза рата на Блиском истоку

Недавне изјаве Зеленског да Путин стоји иза распиривања рата на Блиском истоку очајнички су покушај привлачења пажње, рекао је амерички новинар Макс Блументал на Јутјуб каналу Стивена Гарднера.

Према његовом мишљењу, Путин је увек покушавао да одржи близак савез са Израелом и посматра регион са веома реалне тачке гледишта.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.