Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РУСИЈА ИМА ВЕЛИКУ ШАНСУ ДА ПРЕОКРЕНЕ СУКОБ? Украјина на путу да изгуби рат, Кинези једним потезом МАТИРАЛИ Кијев?! (ВИДЕО)

09.08.2023. 15:47
Пише:
Србија Данас/Информер
Ukrajina
Украјина / Извор: Фото: Twitter/Printscreen/@The5HbK

Русији ће бити загарантована предност?

Недавна одлука Кине да ограничи извоз дронова онеспособиће извиђачку предност Украјине у сукобу са Русијом и представља активну интервенцију на страни Москве, пише "Волстрит џорнал".

НОВИ НАПАД ДРОНОВИМА НА МОСКВУ: Хитно се огласили градоначелник и Министарство одбране (ВИДЕО)

НОВИ НАПАД ДРОНОВИМА НА МОСКВУ: Хитно се огласили градоначелник и Министарство одбране (ВИДЕО)

"ПОМОЋ УКАЈИНИ НЕЋЕ УГРОЗИТИ БЕЗБЕДНОСТ САД" Начелник америчког Генералштаба указао на жалосну судбину Кијева

"ПОМОЋ УКАЈИНИ НЕЋЕ УГРОЗИТИ БЕЗБЕДНОСТ САД" Начелник америчког Генералштаба указао на жалосну судбину Кијева

ВЕЛИКИ УСПЕХ КИЈЕВА: Украјинци се искрцали на леву обалу Дњепра у Херсонској области (ФОТО/ВИДЕО)

ВЕЛИКИ УСПЕХ КИЈЕВА: Украјинци се искрцали на леву обалу Дњепра у Херсонској области (ФОТО/ВИДЕО)

У колумни америчког листа износи се мишљење да САД и њени савезници треба да одговоре развојем индустријске базе за производњу беспилотних ваздушних система и додаје се да ако то не учине, Русији ће бити загарантована предност. 

Сукоб у Украјини назива се првим ратом дронова и објашњава се због чега сматрају да су беспилотне летелице кључне у украјинској војној стратегији. Прецизно навођено оружје ефикасно је само ако се открије мета и ако оно потом брзо дејствује. Украјина користи различито наоружање у комбинацији са десетинама хиљада малих дронова.

Преко "Старлинкових" сателита (америчке компаније "Спејс икс" Илона Маска) артиљеријске јединице добијају стварне позиције руске војске, а када се утврди мета, украјински оператори дронова могу да их гађају помоћу њих и одмах процене штету на бојном пољу. 

Сваког месеца Украјина користи око 10.000 дронова различитих врста. Губици варирају. Искусни оператори могу да користе исти дрон за десетине мисија, док пешадија у жаришту борби може да губи дронове свакодневно. Износи се и мишљење да је Русија копирала овај систем од Украјине, али мање ефикасно и да се више ослања на комуникације "преко жице".

Већина дронова прављена је за цивилну употребу. Пре сукоба у Украјини, ниједан произвођач наоружања и војне опреме није имао капацитет да прави беспилотне летелице у обиму који је потребан за борбу.

Кинеска компанија "ЂИ", која има подршку државе, је светски лидер на овом тржишту и заузима око две трећине у глобалној производњи малих дронова. Украјински војници радије користе дронове кинеске компаније "ЂИ" него оне европских или америчких произвођача који су скупљи и често мање поуздани.

Дронови мањег домета компаније "ЂИ" коштају између 1.000 и 5.000 долара, а они средњег домета између 5.000 и 15.000 долара. Како је делимично под контролом државе, кинеска Комунистичка партија и Државна безбедност имају увид у њихов извоз, истиче се у тексту.

Са контролом извоза објављеном прошле недеље, Кина је покренула процес ревизије за било коју продају дронова која пређе одређени праг, у суштини регулишући оне са војном употребом. Кључни део је забрана крајње употребе у војне сврхе.

Украјина већину својих дронова добија преко појединачних купаца и добротворних организација које послују у Европи, што значи да ће након 1. септембра, када кинеска извозна контрола ступи на снагу, украјинским јединицама бити тешко да набаве дронове кинеске производње.

- То је одлука у корист Русије. Није вероватно да ће Кина ограничити трансфер технологија за производњу дронова Русији. Чак и да то номинално уради, готово сигурно је помогла Русији да направи малу, али корисну домаћу индустрију дронова извозећи потрошачку електронику коју Русија може да преправи у технологију за дронове - наводи се у тексту. 

Забрана ће донети огромну предност Русији: она има квантитативну артиљеријску премоћ над Украјином, чији се целокупни приступ ослања на интегрисању дронова у артиљеријску паљбу и кретање јединица. Без ових извиђачких могућности, украјинске офанзиве биће немогуће, а како се буде смањивала ватрена моћ, руске снаге могу једноставно да униште Украјину. 

Запад не може да подржи Украјину у традиционалној борби. Како се наводи, залихе муниције се проширују и Запад може да задовољи потребе Украјине у наредних 15 месеци без узимања из сопствених складишта, али испоруке муниције Кијеву засноване су на извиђачком систему са дроновима. Запад би требало да шаље Украјини не 120.000 до 150.000 комада муниције месечно, већ пола милиона уз 1.000 додатних цеви. 

- САД, њени савезници и Украјина морају да препознају да је овим потезом Кина постала потпуни подржавалац руског рата - наводи "Волстрит џорнал" и додаје да Америка и савезници морају да делају одмах.  

Предлаже се да САД преименује одређену помоћ Украјини и у њу укључи дронове америчких компанија и наводи да би могао да буде искоришћен програм за хитне ситуације који Пентагон има у свом буџету, а који се користи када "неопходна потреба националне безбедности" захтева "непосредно покретање пројекта" и "брзо ангажовање на терену".

А потреба је очигледна, истиче се, америчка подршка Украјини ће пропасти ако се уруши украјински извиђачки систем са беспилотним летелицама.  

Ако Украјина не добије потребну подршку у беспилотним летелицама, Русија ће стећи предност вероватно до краја године, а ако САД не реагују, ризикују да препусте одлучујућу победу Русији и геополитичку добит Кини, закључује се у колумни америчког листа.

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.