Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СНАЖАН УДАРАЦ ЗА КИЈЕВ: Зашто су Руси бомбардовали брану и потопили родни град Зеленског - Криви Рог, ево одговора (ВИДЕО)

16.09.2022. 20:15
Пише:
Србија Данас
Rat u Ukrajini
Рат у Украјини / Извор: Фото: Liveuamap/Youtube/60 Минутес/Принтсцреен

Украјински председник најавио освету за овај напад

Важна брана на реци Ингулец погођена је руским пројектилима у граду Криви Рог, иначе родном граду украјинског председника Владимира Зеленског. Наиме, у ударима је погођена брана Карачуновског резервоара у централној Украјини, што је довело до поплављивања више од 100 домова, кажу званичници.

ИНДИЈСКИ ПРЕМИЈЕР МОДИ ДАО ДОБАР САВЕТ ПУТИНУ ЗА УКРАЈИНУ: "Разговарао сам са вама о томе телефоном"

ИНДИЈСКИ ПРЕМИЈЕР МОДИ ДАО ДОБАР САВЕТ ПУТИНУ ЗА УКРАЈИНУ: "Разговарао сам са вама о томе телефоном"

ПОТЕЗ КИЈЕВА РАЗБЕСНЕО РУСИЈУ: Убијено двоје високих функционера - "прешли сте све црвене линије" (ВИДЕО)

ПОТЕЗ КИЈЕВА РАЗБЕСНЕО РУСИЈУ: Убијено двоје високих функционера - "прешли сте све црвене линије" (ВИДЕО)

ДА ЛИ СУ РУСИ НА КОЛЕНИМА У УКРАЈИНИ ИЛИ СЕ ЗАИСТА ПРЕГРУПИШУ? Појавили су се проблеми на обе стране (ВИДЕО)

ДА ЛИ СУ РУСИ НА КОЛЕНИМА У УКРАЈИНИ ИЛИ СЕ ЗАИСТА ПРЕГРУПИШУ? Појавили су се проблеми на обе стране (ВИДЕО)

Украјински председник Владимир Зеленски рекао је да је ова важна брана погођена руским ракетама и то у његовом родном граду док су званичници позвали становништво у тој области да се евакуише. Криви Рог, иначе највећи град у централној Украјини са процењеним предратним становништвом од 650.000, погођен је у среду са осам крстарећих пројектила, саопштили су званичници. Украјински председник је раније објавио да је по њему, то је покушај да се "поплави Криви Рог".

- Терористичка држава наставља да води рат против цивила. Овог пута – ракетни удари на хидрауличне конструкције и покушај да се поплави Криви Рог. Све што окупатори могу да ураде јесте да посеју панику, створе ванредну ситуацију, покушају да оставе људе без светла, топлоте, воде и хране. Може ли нас сломити? Нимало. Хоће ли се суочити са правичним одговором и одмаздом? Дефинитивно да - написао је на "Телеграму", пренео је Укринформ.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

У ударима су погодили брану Карачуновског резервоара, рекао је Зеленски у видео обраћању објављеном рано ујутру у четвртак, назвавши том приликом Русију "терористичком државом". Водовод није имао "никакву војну вредност" и стотине хиљада цивила дневно зависе од њега, рекао је он.

- Да бисмо избегли непотребне ризике, љубазно молим становнике појединих улица да се евакуишу - навео је начелник војне управе Кривог Риха Олександр Вилкул у саопштењу.

У посту на Телеграму, Вилкул је рекао да је 112 домова поплављено, да су у току радови на санацији бране на реци Ингулец и да се "поплава повлачи". Кирил Тимошенко, заменик шефа кабинета председника, рекао је у онлајн објави да у нападу није било цивилних жртава.

- На месту удара регистрован је проток воде од 100 кубних метара у секунди што је велика количина. Ниво воде у реци Ингулец мења се сваки сат - рекао је помоћник шефа председничке администрације Кирило Тимошенко.

Гувернер региона Валентин Резниченко рекао је да је из авиона испаљено седам руских ракета КХ-22 и да је инфраструктура тешко оштећена.

Река Ингулец

Ингулец је река у средишњој Украјини и притока је Дњепра, дуга 549 километара. Површина речног слива износи 14.870 км2. Река извире у Дњепарском горју у близини града Кропивничко у украјинској Кировоградској области на око 30 километара од саме реке Дњепар са којом тече паралелно. Ингулец даље тече кроз Дњпропетровску, Миколајевску и Херсонску област где се око 30 км источно од града Херсона улива у Дњепар. Док тече у близини града Криви Рог (Криви Рих), ток реке ствара многа мала острва, која имају богату вегетацију. Међутим, вегетација је угрожена високим нивоом загађености реке, због оближњих рудника. Највеће притоке Ингулеца су: Саксахан дуга 144 км, Вијсун 195 км и Жовта дуга 58 км.

Извештавајући из Кијева, репортер Габријел Елизондо рекао је да екипе хитне помоћи раде у Кривом Риху на ублажавању штете.

- Ово је био напад који је очигледно проузроковао значајну штету на брани - рекао је он.

- Нејасно је зашто би Руси желели да гађају брану. Али можда зато што је то родни град Зеленског - додао је он. Руске снаге су овог месеца претрпеле запањујући преокрет након што су украјинске трупе извршиле брзи тенковски напад на област Харкова на североистоку, приморавајући Русију на брзо повлачење.

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

Украјина каже да је заузела око 8.000 квадратних километара територије од почетка септембра. Међутим, Русија је у среду саопштила да њене снаге узвраћају "масовним ударима" у областима које је Украјина заузела у Харковској области, наводећи губитке на украјинској страни.

Русија је такође саопштила да је заробила десетине украјинских војника у јужним областима Херсона и Запорожја. Сједињене Државе, које су обезбедиле милијарде долара оружја и подршку, рекле су да ће вероватно најавити додатну војну помоћ Украјини у "наредним данима".

Русија је саопштила да ће у наредном периоду гађати најважније виталне објекте Украјине и да је то део промене тактике ратовања.

Појавиле су се и незваничне информације да је гађање бране на Кривом Рогу заправо настојање руских снага да зауставе или бар ублаже кретање украјинских трупа, које су се у великој мери спремале на још снажнију контраофанзиву према Херсонској области, па је поплава изазвана ваздушним ударима заправо начин да се украјинске снаге омету у тој намери или да се бар успори њихово кретање како би се руска одбрана боље учврстила и спремила за одбрану или евентуални контранапад.

Овај напад је свакако снажан ударац за Украјину, али и лични ударац за њеног председника Владимира Зеленског.

Више о дешавањима у Украјини прочитајте ОВДЕ.

БОНУС ВИДЕО: ФСБ снимци Наталије Вовк, убице Дарје Дугине