Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ШОКАНТНА ВЕСТ! У експлозији на Кримском мосту умешане наше КОМШИЈЕ?! Отворена ХИТНА истрага

11.10.2022. 22:35
Пише:
Србија Danas/Mondo.rs
Eksplozija na Krimskom mostu
Експлозија на Кримском мосту / Извор: Профимедиа

Не стишавају се реакције на разарање Кримског моста који повезује Русију и Крим.

Мост је дигнут у ваздух у суботу рано ујутру. Половина друмског дела моста је потпуно уништена и завршила је у мору, а оштећен је и горњи, железнички део моста, када је огромна експлозија захватила и теретни воз са вагонима пуним горива. Након експлозије на Керчком мосту Русија је покренула опсежну истрагу и нове мере на обезбеђењу моста. Ипак, Москва није једина која је отворила истрагу - истрага је отворена и у Бугарској након тврдњи да је експлозив којим је био натоварен камион који је епслодирао спакован у овој земљи.

ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ ЗА УКРАЈИНЦЕ: Више од 300 насеља без струје након руског напада

ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ ЗА УКРАЈИНЦЕ: Више од 300 насеља без струје након руског напада

НА КРИМУ ПРОГЛАШЕН ВЕЋИ СТЕПЕН ОПАСНОСТИ: Приправност од терористичког напада

НА КРИМУ ПРОГЛАШЕН ВЕЋИ СТЕПЕН ОПАСНОСТИ: Приправност од терористичког напада

КОЛЕКТИВНИ ГНЕВ: Руси и Украјинци поново уједињени - ОВА одлука све РАЗБЕСНЕЛА

КОЛЕКТИВНИ ГНЕВ: Руси и Украјинци поново уједињени - ОВА одлука све РАЗБЕСНЕЛА

Наводи да је товар од 22 палете екплозива морским путем стигао из Бугарске у грузијску луку Поти, а потом преко Грузије и Јерменије кренуо ка Русији потекли су од дописника Комсомолске Правде Александра Котса. Он, међутим, није једини који у контексту екплозје Керчког моста помиње и Софију, пише Euronews.

Непосредно након експлозије директор руског Истражног комитета Александар Бастрикин је на састанку с руским председником Владимиром Путином рекао да су у инцидент умешани држављани Русије и страних земаља, који су помагали у припреми тог терористичког акта. "Већ смо утврдили руту камиона који је експлодорао и то су Бугарска, Грузија, Јерменија, Северна Осетија и Краснодар, а уз помоћ агената ФСБ успели смо да идентификујемо и осумњичене за припремање напада", казао је Бастрикин. Иако званичних података нема, ове тврдње дигле су много прашине у Софији у којој је питање односа с Москвом традиционално врло остељива тема.

Градско тужилаштво Софије ипак је покренуло истрагу због "информација које су пренели различити медији" да је камион који је експлодирао на Кримском мосту прошао кроз Бугарску. Истрага је поверена Министарству унутрашњих послова и Државној агенцији за националну безбедност.

Руски новинар тврди једно

Новинар Комсомолске Правде Александар Котс, наиме, каже да је товар од 22 палете, тежак једну тону, стигао морским путем из Бугарске у грузијску луку Поти.

- Пошиљка је затим утоварена у камион страних регистарских ознака, а возач је контактирао купца, држављанина Украјине, преко апликације Воцап", написао је Александар Котс, преноси Euronews Бугарска. Како додаје, камион је потом кренуо ка Јерменији и што је, како је навео, рута која је уобичајена за камионе који иду у Русију. У ту земљу је камион наводно ушао преко контролног пункта Горни Ларс, што је прелаз преко којег поједини Руси због мобилизације беже у Грузију.

Према наводима Котса, крајња тачка је био град Армавир, где су палете претоварене у други камион, који је кренуо у правцу Крима. Даље, он наводи да је експлозив "изгледа био умотан у ролне фолије које рентгенски зраци нису регистровали и то је учињено у Бугарској. То даље значи да су у овом акту учестовале и Украјина и друге стране обавештајне службе", тврди. Он додаје да возач камиона који је пошао из Бугарске већ даје своју изјаву, те да ни он, а ни други возач заправо нису знали шта превозе. Котс не наводи изворе у свом тексту, објављеном на сајту кп.ру.

Како је Русија традиционално осетљиво питање у Бугарској, политичари апелују да се ствар изведе на чистац и утврде истине о инциденту. Копредседавајући партије "Настављамо промене" и бивши премијер Кирил Петков позвао је службе и прелазну владу да што пре истраже случај. "Не слажемо се са изазивањем страха и панике од стране Кремља и умешаношћу имена Бугарске у догађаје у вези са Кримским мостом. Позивамо бугарске службе и прелазну владу да одмах истраже овај случај и одбаце инсинуације Кремља о повезаности Бугарске са овим догађајем. Време је важно", рекао је Петков у видео обраћању на Фејсбуку.

На ове наводе реаговао је и вршилац дужности премијера Галаб Донев, истичући да нема званичног саопштења из Русије, да је Бугарска умешана у инцидент. "Надлежни раде на случају, о увиђају који је извршила Агенција за нациоанлну безбедност обавештено је и тужилаштво. О резултатима инспекцијског надзора биће обавештени надлежни органи. Знате, Бугарска је због географског положаја на раскрсници, кроз нашу земљу пролази много камиона, много товара. Сачекајмо резултате инспекције“, позвао је Донев.

Реаговала и ЕУ

Иза Софије је стала и Европска унија, дефинишући као неуверљиве тврдње Русије да је камион који је дигао у ваздух мост на Криму дошао из Бугарске. "Оптужбама недостаје и најмањи кредибилитет. Чујемо толико порука из Москве и такозваних званичних места које не заслужују никакав коментар", рекао је портпарол Европске комисије Петер Стано, преноси Euronews Бугарска. Он је подсетио да је Крим Украјина, а Керчки мост нелегални објекат који повезује украјинску земљу са Русијом без икаквог одобрења легитимних украјинских власти.

Русија појачава безбедносне контроле на мосту

И док се и даље поуздано не зна каако је дошло до експлозије на Керчком мосту из Москве не престају оптужбе. Председник Русије Владимир Путин изјавио је да су извршиоци и наручиоци експлозије специјалне службе Украјине, а председник Истражног комитета најавио је покретање кривичног поступка по члану "тероризам". Истовремено, Русија је појачала присуство снага безбедности на овом мосту након експлозије.

Истражни комитет Русије такође је раније објавио резултат истраге да је власник камиона који је експлодирао на Кримском мосту, када су страдале три особе, грађанин Краснодарског краја. Истражује се рута кретања аутомобила, а покренута је истрага и у месту његовог пребивалишта, саопштио је истражни комитет, преноси Интерфакс. Путин је наредио Федералној служби безбедности (ФСБ) да надгледа железнички и друмски мост који повезује Русију и Крим, што је симбол московске анексије полуострва.

- Поверити Федералној служби безбедности Руске Федерације овлашћење да организује и координира мере за заштиту транспортног прелаза кроз Керчки мореуз, електроенергетског моста Руска Федерација – полуострво Крим и магистралног гасовода Краснодарска територија – Крим током њиховог рада - наводи се у указу. Образложено је да се на овај начин "побољшава ефикасност мера заштите". Међутим, након овог инцидента, Русија је појачала безбедност на Кримском мосту за који се и раније говорило да је једна од најчуванијих тачака у овој земљи.. Још по изградњи овог моста, најављено је да ће га чувати припадници Националне гарде Русије, као и цео Керчки мореуз.

Такође, откако је почео и рат у Украјини, појачавала се безбедност овог моста. Путин је током лета појачао присуство припадника безбедносних служби на овом мосту. Портпарол Кремља Димитриј Песков је у јуну рекао да безбедност Кримског моста гарантују припадници војске. Управо зато, у Русији су након овог догађаја покренуте полемике, па и критике о томе како је камион могао да прође кроз најсавременију безбедносну контролу на овом мосту.