Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КИЈЕВ УВЕО РИГОРОЗНА ПРАВИЛА ЗА НОВИНАРЕ: Више неће моћи да извештавају са фронта као до сада, медији БЕСНИ

22.04.2023. 18:06
Пише:
Танјуг
Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Погледајте шта то конкретно значи

Украјина је пооштрила правила за извештавање са фронта па ће новинари са првих борбених линија од сада моћи да извештавају само уз посебне дозволе или пратњу војске. Медији критикују такву одлуку Кијева као сузбијање слободе штампе, преноси Дојче веле.

"ЗАУЗЕЛИ СМО" Руси се огласили о ситуацији у Бахмуту

"ЗАУЗЕЛИ СМО" Руси се огласили о ситуацији у Бахмуту

НАЈНОВИЈА ВЕСТ СА ФРОНТА: Украјинска војска покушала да крене у офанзиву у ЧЕТИРИ ПРАВЦА, али без успеха

НАЈНОВИЈА ВЕСТ СА ФРОНТА: Украјинска војска покушала да крене у офанзиву у ЧЕТИРИ ПРАВЦА, али без успеха

"ДА, БРАТЕ, ТАКО ЈЕ У РАТУ" Погледајте снимак блиских борби руских и украјинских снага на "последњем путу из Бахмута" (ВИДЕО)

"ДА, БРАТЕ, ТАКО ЈЕ У РАТУ" Погледајте снимак блиских борби руских и украјинских снага на "последњем путу из Бахмута" (ВИДЕО)

Оперативни штабови украјинске војске на истоку и југу су први означили сва насеља дуж линије фронта и украјинске границе као "црвене" зоне, што значи да у њима новинари од сада не смеју да раде. 

Поред "црвене" постоји и "жута зона" у којој новинари могу да се крећу само у пратњи официра надлежног за медије, док је само у "зеленим зонама" извештавање слободно.

Осим тога, Украјина намерава да преиспита акредитације које је доделила новинарима током прошле године. Убудуће ће новинари који извештавају о рату морати да обнављају акредитацију сваких шест месеци, наводи DW.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Наталија Хумењук, портпаролка украјинских одбрамбених снага на југу, изјавила је да нова правила нису уведена како би се новинари ометали у раду, већ да обезбеђују "уредан рад уз узимање у обзир безбедносне ситуације и потреба армије". 

Војска је обећала да ће сваке седмице преиспитивати поделу на зоне.

Иља Јевлаш, портпарол армијске групације "Хортицја" која је надлежна за већи део донбаског фронта, рекао је да је тренутно новинарима забрањен рад у Бахмуту, а у Костјантиновки, 20 километара одатле, могу да се крећу само уз војну пратњу.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Јевлаш саветује новинарима да се распитају у коју зону спада место у које желе да оду.

Војска кршење ових правила може казнити одузимањем акредитације. То се у новембру десило новинарима америчких станица CNN и Скај њуз као и украјинским телевизијама Суспилне и Хромадске. Они су без дозволе војних власти извештавали из управо ослобођеног Херсона.

После протеста међународних медијских организација, враћена им је дозвола за рад. Медијска организација Медиаруш која окупља украјинске медије, новинаре и друштвене организације, сматра да је подела на зоне "превише оштро ограничење" и захтева од армије да одмах "нормализује приступ извештавању о борбеним дејствима".

И украјинско Национално удружење новинара као и Међународни комитет за заштиту новинара (ЦПЈ) захтевају од украјинских власти преиспитивање правила. Критику су упутили и представници организације "Репортери без граница".

- Сматрамо да се са новим правилима претерује, јер практично чине извештавање са фронта немогућим - каже Кристијан Мир, први човек организације. "Репортери без граница" захтевају од украјинске владе да обезбеди могућност да новинари и даље из прве руке извештавају о рату.

Могуће је да се нова правила не могу до краја спровести, а тако бар мисле припадници украјинске војске који жели да остану анонимни. На пример, у "жутој зони" Херсона и Николајева војска једноставно нема довољан број официра задужених за односе са јавношћу, који би пратили новинаре на задатку, наводи DW. Тамо медији, према тим сведочењима, раде као и обично.

Наталија Хумењук каже да новинари, ако им се одобри посебан захтев, и даље могу да извештавају из јужне "црвене зоне". И Иља Јевлаш тврди да новинари могу "без посебних промена" да се крећу зоном коју контролише војска.

Bahmut, Ukrajina
Бахмут, Украјина / Извор: Фото: Ливеуамап/Принтсцреен

Представници медија се, међутим, жале да се то односи само на одабране медије. Четрнаест украјинских медија који су активни као портали или телевизијске станице у извештавању са прве линије фронта објавили су о томе заједничко саопштење.

У њему се каже да постоји листа медија којима власти и даље одобравају приступ и извештавање у црвеним зонама и зонама борбених дејстава.
Сарадници службе за медије више јединица и генералштаба су потврдили да су нова правила стигла из председниковог кабинета, уз напомену да тамо желе контролу комуникације између војске и медија, нарочито ако се ради о страним новинарима.

Украјинско Министарство одбране је затражило од домаћих новинара да се сами ограниче. 

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

- Стратешке војне планове смеју да објаве само три особе – председник, министар одбране и главни заповедник армије. Сви остали могу само да цитирају. Војни планови армије се никако не смеју дискутовати јавно - рекла је заменица министра одбране Хана Маљар украјинским новинарима.

Пример украјинског команданта батаљона Анатолија Косела говори о томе да они који се не држе оваквих инструкција сносе последице. Он је изјавио за "Вашингтон пост" да његова јединица има велике губитке и додао да је упитна украјинска контраофанзива због недовољног искуства регрута и недостатка оружја.

После објављивања разговора, Косел је премештен у центар за обуку, јер наводно није смео да разговара са новинарима.

- Код нас је на снази ратно стање и теоретски би у свим медијима морали да раде цензори. Слично би требало да буде са припадницима војске на ратишту - рекао је министар за културу и информациону политику Олександр Ткаченко о том случају.

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.