Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЖЕСТОКА КУЛМИНАЦИЈА РАТА У УКРАЈИНИ! Кијевска контраофанизива иде у три правца, руска војска жестока у одбрани својих положаја

19.06.2023. 17:28
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Rat u Ukrajini
Рат у Украјини / Извор: Профимедиа

Украјинска контраофанзива почела је пре више од недељу дана, али тежак посао тек предстоји за војску Кијева.

Иако су Украјинци напредовали на фронту неколико километара и ослободили више села, још увек нису успели да пробију руске одбрамбене линије, за које чак и западни аналитичари признају да су добро постављене.

Међутим, исти стручњаци цене храбру одлуку Кијева да по први пут у историји модерног ратовања искористе фронтални напад на утврђене положаје уместо да у те сврхе искористе дронове и паметну муницију.

"КИЈЕВ ПРАВИ ПРЉАВУ НУКЛЕАРНУ БОМБУ" Москва упозорила на несагледиве последице намере Украјинаца

"КИЈЕВ ПРАВИ ПРЉАВУ НУКЛЕАРНУ БОМБУ" Москва упозорила на несагледиве последице намере Украјинаца

ОТКРИВЕН ГЛАВНИ ПОТЕЗ УКРАЈИНСКЕ КОНТРАОФАНЗИВЕ: Русија у овом правцу поставила своју најбољу одбрану

ОТКРИВЕН ГЛАВНИ ПОТЕЗ УКРАЈИНСКЕ КОНТРАОФАНЗИВЕ: Русија у овом правцу поставила своју најбољу одбрану

ИЗРАЕЛСКИ ТЕНКОВИ СТИЖУ У ЕВРОПУ! Прва станица је Украјина - ево шта каже Министарство одбране! (ВИДЕО)

ИЗРАЕЛСКИ ТЕНКОВИ СТИЖУ У ЕВРОПУ! Прва станица је Украјина - ево шта каже Министарство одбране! (ВИДЕО)

У овом тренутку једино у шта можемо да будемо сигурни у вези са украјинском контраофанзивом је да не знамо много. Није познато да ли су украјински напади део плана или су само део онога што војска назива "присилним препознавањем оружја". Није познато ни да ли су украјински губици у првим данима контраофанзиве пресекли њихов замах или је и то део њихове стратегије.

Такође није познато, барем не из званичних извора, да ли су и у којој мери западне испоруке оружја утицале на планирање контраофанзиве.

Да ли Украјинци напредују?

Осим званичних саопштења две зараћене стране, мало је стварних потврда о ситуацији на фронту, посебно од неутралних извора.

Међу њима су стручњаци из платформе "Гео Цонфидент" коју је направила група волонтера како би међусобно размењивали податке. Они прикупљају све фотографске и видео изворе у вези са ратом у Украјини и истражује њихов извор.

Званични Кијев је прошле недеље објавио да су заузели 100 квадратних километара територије.

Оно што је извесно је да је садашњи темпо напретка спорији у односу на онај који су извели прошле јесени када су ослободили Харковску област. За разлику од прошлог пута, Украјинци су  принуђени да се мало "отворе" у офанзиви и нападну Русе који се добро држе у дефанзиви.

"Током офанзиве наше трупе стално налазе минска поља и противтенковске ровове. Уз све то чести су и противнапади непријатељских јединица, а често користе и противтенковске вођене пројектиле и дронове камиказе", рекла је заменица украјинског министра одбране Хана Малијар.

Аналитичари, као и амерички генерал Бен Хоџис верују да главни напад тек следи.

Како Руси покушавају да униште планове Кијева?

До сада су независни војни експерти идентификовали три правца напада украјинских трупа. Министарство одбране Украјине и Генералштаб војске нису објавили јасне информације у вези са тим. Они искључиво говоре о офанзивним акцијама њихових трупа у одређеним градовима и регионима.

Према анализи британског Министарства одбране, три главне осе напада су у области Запорожја и Доњецка, тачније у градовима Бахмут, Угледар и Орхив- Токмак.

Извештај војних стручњака из Краљевског института у Лондону показао је да иако су Украјинци успелу да пробију линију фронта Руса, они су и даље километрима удаљени од њихове главне линије одбране.

Аналитичар тврди да су у првим данима контраофанзиве украјинске снаге наилазиле на одређене потешкоће иако се прва линија одбране Руса састојала само од склоништа који су ручно ископани. Ти ровови били су заштићени минским пољима и све време су их надгледали дронови.

Главна линија одбране налази се на 20 километара од украјинских положаја и састоји се од професионално ископаних ровова, бетонских бункера, препрека за тенкове и мина.  Иза друге одбрамбене линије налазе се резервисти.

- Украјинци прилично прецизно гађају, успели су да погоде најмање два важна циља- команду 35. армије и чеченску базу. Сада треба да се види како ће се ови успеси одразити на ток борби. Руска авијација се у последње време чешће појављивала на бојном пољу, али ништа значајно. Руси су распоредили велики број јуришних хеликоптера у бази на југу Украјине -  рекао је војни експерт Санди Валентин- Метју.

Он сматра да ће хеликоптери врло вероватно бити у већој мери укључени у борбама с обе стране.

Главна слабост украјинске војске када су у пиутању напади јуришних хеликопера је у томе што ини почињу да користе противтенковске ракете са дометом који премашује домет украјинских мобилних ПВО система.

Руска и украјинска војска на линији фронта

Из информација које су до сада објављене познато је да са украјинске стране у контраофанзиви учествују 47. механизована пешадијска бригада и 37. бригада маринаца.

Амерички генерал Бен Хоџис каже да тренутно главну украјински ударну снагу чини између седам и 12 бригада.

- Украјинци су до сада у борбама користили само три од 20 бригада које су припремљене за ову контраофанзиву. Од њих 12 су опремљене западном опремом, а осам јуришних бригада - сматра аналитичар Метју.

Са друге стране, дњепарски фронт држе 49. руска армија, као и 22. корпус који је са Крима.

- Постојале су информације да су Руси пребацили трупе из армија на Дњепру. Запорошки фронт држе пета, 35 и 36. армија, као и 68. корпус., док резерву обезбеђује 58. армија - тврде западни стручњаци којис у анализирали ситуацију на терену.

Ukrajina, zapadno naoružanje
Украјина, западно наоружање / Извор: Профимедиа