Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЧЕКА НАС ОБАВЕЗНА ВАКЦИНАЦИЈА? Европски суд је рекао своје, познато каква је порцедура и ко ће моћи да одбије

13.04.2021. 16:17
Пише:
Србија Danas/mondo.rs
vakcinacija
вакцинација / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Европски суд за људска права недавно је донео пресуду да је обавезна вакцинација легална, задире у право на приватност али да не представља кршење људских права у случају породица у Чешкој. 

Ипак, то не значи да ће вакцина против коронавируса још постати обавезна, нити за то још увек има услова, али пресуда показује да државе могу самостално да одлучују о томе да ли ће вакцинација бити обавезна или не. 

- Да би била обавезна, било која вакцина против коронавируса треба да добије дозволу за лек, за коју је потребно време и доказивање ефикасности. Након тога, државе као што је Србија могу ту вакцину да додају списку обавезних вакцина, уколико одлуче да је потребно - каже Марина Мијатовић, из невладине организације за заштиту права грађана у области здравља и социјалне политике "Правни скенер". 

ФИРСТ минуте понуде за летовање у Турској! АКЦИЈА: Само 99€ за рани букинг

ФИРСТ минуте понуде за летовање у Турској! АКЦИЈА: Само 99€ за рани букинг

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ! Још 3.572 позитивних, преминуло 35 особа: Да ли грађани Србије треба да приме трећу дозу?

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ! Још 3.572 позитивних, преминуло 35 особа: Да ли грађани Србије треба да приме трећу дозу?

БРАЗИЛСКИ СОЈ КОРОНЕ НА ПРАГУ СРБИЈЕ? Докторка Јовановић открила да ли има простора за страх

БРАЗИЛСКИ СОЈ КОРОНЕ НА ПРАГУ СРБИЈЕ? Докторка Јовановић открила да ли има простора за страх

Европски суд није донео пресуди да је вакцинација обавезна нити добровољна, већ је одлучио о конкретном случају у Чешкој. У овој земљи постоји закон о обавезној вакцинацији и европски суд поштује тај закон Чешке. 

Закон у Србији такође већ прописује обавезну вакцинацију за одређена цепива и због тога имамо законски простор да уведемо и вакцинацију против ковида као обавезну, када се за то стекну сви услови.

- Када је обавезна вакцинација у некој земљи већ легална, то значи да и Европски суд такву одлуку поштује. Европски суд реагује ако се испостави да је неко право из конвенције прекшено, као што су право на рад, или право на образовање. Родитељи који сматрају да суд у њиховој земљи није омогућио правично суђење у случају одбијања вакцине, могу се обрате европском суду. Новчана казна је део законодавства и то је такође остављено државама да регулишу да ли ће новчано казнити своје грађане који се не вакцинишу или неће - каже Марина Мијатовић. 

vakcinacija
вакцинација / Извор: Реутерс

КАДА ВАКЦИНЕ ДОБИЈУ ДОЗВОЛУ ЗА ЛЕК, МОЋИ ЋЕ ДА БУДУ ОБАВЕЗНЕ?

Обавезна вакцинација против ковида још увек не може да буде уведена јер вакцине против ковида немају дозволу за лек, како у Србији, тако ни у свету.

Имају дозволу за хитну употребу која је привремена и која ће се продужавати. То се односи на све вакцине доступне у Србији, а то су Астарзенека, Фајзер, Синофарм и Спутњик вакцине. Оне су прошле све тестове безбедности, али је потребно да прође одређено време како би се потврдила ефикасност, након чега се добија дозвола за лек - кажу из Правног скенера. 

КОЈИ ПРОИЗВОЂАЧ ДОБИЈЕ ДОЗВОЛУ, МОЖЕ ДА УЂЕ У ЗАКОН

Дозволу за лек може да изда свака појединачна држава, уколико докаже ефикасност вакцине. 

vakcina protiv korona virusa
вакцина против корона вируса / Извор: Профимедиа

- Државе могу да сачекају и присвоју одлуку европских и америчких институција, након што се дозвола за лек донесе. Тренутно, Фајзер вакцина је најближа томе. Ма која вакцина да добије дозволу за лек, моћи ће да буде проглашена обавезном. Вакцине других произвођача које не добију дозволу за лек, и даље ће се примати уз пристанак и потпис, као што је сада случај, и неће бити признате као обавезне - кажу из организација за заштиту права грађана у области здравља и социјалне политике "Правни скенер".

ОДБИЈАЊЕ ИЗ ЗДРАВСТВЕНИХ И РЕЛИГИЈСКИХ РАЗЛОГА

Што се тиче здравствених разлога којима се оправдава одбијање вакцине која је законом обавезна, они нису детаљно регулисани, већ је остављен простор да лекар и медицинска струка могу да одлуче да је у конкретном случају потребно да се вакцинација одложи или потпуно избегне.

- То значи, ако постоје неке контраиндикације и породични лекар одложи обавезну вакцинацију, родитељи не могу да буду кажњени. Постоје случајеви када се вакцинација одбија из религијских разлога, па не треба искључивати да би се тако нешто деси у случају обавезне вакцинације од короне. Да ли ће то позивање на религију бити усвојено, зависи од много фактора, између осталог да ли угрожавате друге, да ли се ради о деци и слично. У преводу, свако ко одбије вакцинацију која је обавезна мораће ту одлуку да оправда и сматраће се појединачним случајем - кажу из Правног скенера. 

vakcinacija
вакцинација / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

РЕПЕСИВНЕ МЕРЕ НЕ ДАЈУ РЕЗУЛТАТЕ, ПОТРЕБАН ДРЖАВНИ ФОНД

Потребно је унапредити делове закона који ће створити поврење грађана у вакцину, док репресивне мере нису показале резултате у свету и не могу да буду прво средство за којим се посеже, кажу саговорници.

- У Италији је објављено да ће лекар који одбије вакцинацију бити суспендован и неће добити плату. Ту се улази у радна права и постоји правни простор за покретање поступка пред судом и да лекари добију тужбу. С друге стране, Немачка, Британија и Шведска имају други принцип. Код њих вацкинација није обавезна, али имају јаке кампање, велику доступност лекара за све потребне информације и обухват вакцинације је велики.

Како би се осећали сигурније, у Словенији су покренути фондови за надокнаду штетете у случају контраефеката од вакцинације, што значи да државе за то сносе одговорност.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

- То је јако важно јер ће се грађани осећати сигурније и вакцинисати у већем броју, јер знају ко сноси одговорност ако нешто не буде у реду. Код нас је то још увек сведено на покретање приватног парничног поступка где се утврђује од чега је штета настала. да ли је од вакцине или није. Када би се то променило, и када би грађани и родитељи могли да се обрате педијатрима и другим специјалистима, како би добили мишљење о вакцинацији за свако дете појединачно, обухват вакцинације би сиргуно био већи, него што би се постигло репресивним мерама - каже Мијатовић. 

Да подсетимо, Европски суд за људска права коме су се обратили родитељи и деца из Чешке која нису примљена у вртиће због невакцинисања, недавно је донео пресуду да је обавезна вакцинација "неопходна у демократском друштву“. Обавезна вакцинација деце у Чешкој против девет болести као што су дифтерија, тетанус и дечија парализа заиста задире у право на приватност, али не представља кршење члана 8. Европске конвенције о људским правима кад је реч о "праву на поштовање приватног живота".

Велико веће суда је донело пресуду о шест предмета, у којим се било реч о деци која нису примила обавезне вакцине. У пет случајева, тужбу суду су поднела сама погођена деца. Чешка "зато има велику слободу процене у том контексту", наводи суд и истиче да "интереси деце морају имати предност у свим одлукама које се на њих односе".

У Чешкој родитељима прети и новчана казна у случају кршења обавезе вакцинисања детета. Осим тога, детету се ускраћује место у вртићу. Политика вакцинације следи легитимне циљеве заштите здравља, као и права других, јер штити и оне који приме вакцине и оне који не могу да буду вакцинисани из медицинских разлога, истиче суд и додаје да особе које не могу да приме вакцину, онда зависе од колективног имунитета да би се заштитиле од тешких заразних болести.