Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Цели га свет воли, а најбољи је у Србији: Право са "Купусијаде" свадбарски купус клизи низ браду!

17.09.2018. 20:46
Пише:
Србија Данас/Новости
Kupusijada
Купусијада / Извор: Фото: Facebook/Kupusijada Мрчајевци

Манифестација у Мрчајевцима окупила је 100.000 људи

Мирис купуса из земљаног лонца претходног викенда протезао се дуж читаве Западне Мораве. Готово у сваком домаћинству у Мрчајевцима, надомак Чачка, подлагале су се ватре под лонцима, где се сатима крчкао кисели купус прошаран месом и сланином.

Мрчајевачка "Купусијада" окупила је десетине хиљада Чачана, Краљевчана, Београђана, Крагујевчана, али и посетилаца из Канаде, Кине, Русије, који су у ову варош допутовали само да пробају чувени свадбарски купус.

Испред сваке угоститељске шатре крчкало се десетак лонаца купуса. Сваки кувар имао је своју тајну спремања свадбарског купуса, коју није желео да открије. Ипак, оно што је сигурно је да је купус бољи што има више врста меса, али и да готово трећина лонца чини управо месо. Битно је, веле кувари, и да је купус добро кисео, односно да је у каце стављен на време, како би се природно дошло до врења, а не да се оно изазове вештачки, уз помоћ разних метода или хемикалија. Додају да је и квалитет масти важан, јер купус није добар ако не цури низ браду. 

- Помислио би неко, када види ове силне лонце испред сваке шатре да је сваки купус исти. Али, не. Зато постоје мајстори, који по сопственом рецепту одмеравају колико сланине, овчетине, свињетине, колико масти и алеве паприке, бибера и лорбера - казао нам је Милан Сретеновић, по занимању кувар, који је дошао чак из Словеније да у "престоници купуса" проба свој омиљени специјалитет.

- И могу вам рећи да је овде стварно купус најукуснији, пробао сам га на све стране, али ово је чудо. Још када се пре купуса попије домаћа шљива, па се уз купус поједе врућа проја и стари сир, онда је ужитак потпун - објашњава овај гурман из Словеније.

Један од твораца ове манифестације Милорад Јевђовић казао је да је за три дана кроз ову варошицу сигурно прошло до 100.000 људи. О количинама укисељеног купуса само се могло нагађати, а оно што је сигурно је да се овде појело више од 70.000 порција овог специјалитета. Било је и гурмана који су после купуса, наручивали и прасеће и јагњеће печење, јер их је опчинио призор ражњева на којима су се све време вртела бравчад. Угоститељи су били задовољни посетом, пошто се у сваком тренутку под угоститељским шатрама тражило место више. 

Мирис купуса, као и дим од ватри које се ложе под лонцима "пресецале" су песме Обрена Пјевовића, чувеног текстописца из Мрчајеваца, коме су организатори посветили посебан програм на главној сцени испред Дома културе. Уживали су гости уз хитове: "Са Рудника и Авале","Дуга ли је Јелица планина","Одакле си, селе, девојано млада","Еј, да ми је".