Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДРЖАВА ОБЕЗБЕДИЛА ПОМОЋ МЛАДИМА: За куповину куће 10.000 евра! Коначно враћена нада у развој српског села

16.11.2023. 07:52
Пише:
Србија Данас
Kupovina kuće
Куповина куће / Извор: Фото: Shutterstock

Не треба вам ни кредит ни уштеђевина.

Већина младих мисли ако се одлуче за живот на селу да ће то подразумевати мукотрпан рад са неизбежним умором. Истина је да бављење пољопривредом често подразумева рад у физичком смислу, али данас су доступне бројне машине које и више него олакшавају посао. Веома је важно да се међу њима шири свест о томе да у сеоским подручјима вреди живети и од пољопривреде се може издржавати породица.

Такође, са појачаном емиграцијом сеоског становништва у градове, цене плацева са кућом постале су ниже. Тако да поред свих других погодности, јако важна за младе људе је погодност да је живот на селима изузетно јефтинији

Велику улогу у подстицању повратка људи и поновног рада и живота у селима носи држава. Она је та која мора да омогући људима да се из великих градова врате селу и да тамо покрену своје послове и остваре животне циљеве, али и да онима који већ живе на селу омогући да се одвоје од родитељских огњишта и створе своје. Сведоци смо да деценијама уназад, представници сваке власти у Србији говоре о томе како све више младих одлази са села, да су градови све пунији, а руралне средине препуштене забораву и пропадању. Ово је власт која је узела ствар у своје руке и решила да овај тренд спречи.

Република Србија је уочила важност повратка младих на село, те у протеклих неколико година спроводи низ програма за побољшање услова живота и рада на селу, од решавања питања егзистенције становника села кроз задруге, доделу средстава за куповину сеоске куће са окућницом, доделу средстава за куповину мини-бусева за превоз сеоског становништва до лекара, школе или општинског и поштанског шалтера, као и подстицање културног живота сељана и неговање традиције организовањем манифестација.

Република Србија младим пољопривредницима додељује новчане субвенције како би се живот на селу развијао. Највише пројеката је у воћарству, сточарству и повртарству, првенствено јер у тим областима пољопривредници и стичу највише профита. На овај начин држава јача и оживљава сеоске средине, подручја који су основа даљег развоја прехрамбене и прерађивачке индустрије. Такође, држава опредељује средства за потребе оснивања сеоских задруга. Додељују се бесповратна средства за унапређење задруга из читаве Србије, а уз тај новац произвођачи лакше развијају своје сеоске бизнисе. Свакако, једна од најважнијих ставки које је држава преузела на себе јесу субвенције за куповину куће на селу.

Selo
Село / Извор: Профимедиа

СУБВЕНЦИЈЕ ЗА КУПОВИНУ КУЋЕ НА СЕЛУ 

То да је Србији од узузетног значаја повратак људи на село говори и чињеница да држава покрива трошкове куповине куће на селу и омогућава развој руралних подручја наше државе у износу од 10.000 евра.

Ова могућност намењена је свим паровима који су брачној или ванбрачној заједници, самохраним родитељима и младим пољопривредницима - млађим од 45 година. Они не смеју бити у процесу кредита и не смеју да буду бивши власници некретнине. До августа ове године је потписано укупно 2.100 уговора о додели кућа, и до тог месеца је куће добило 300 одраслих људи и 125 деце. Они ће власници кућа морати да буду наредних 10 година.

Такође, од подносиоца пријаве очекује се да са продаваоцем непокретности није у крвном сродству; да није у поступку одобравања средстава за куповину непокретности и да у моменту подношења пријаве немају неизмирених обавеза према држави.

  
Uslovi za prijavu
Услови за пријаву / Извор: Н.Ристовиц, Фото: Shutterstock

Све ове услове морају да испуне оба супружника.

Новац за куповину кућа до сада је додељиван у околини Пирота, у селима Пољска Ржана, Велики Суводол и Бериловац. На списку додељених имања су и куће у Новој Црњи, у местима Српска Црња и Тоба као и у општинама Бачка Паланка, Лучани, Владичин Хан, Бач, Кикинда и у Пећинцима... али и Сомбор, Мерошина, Јагодина... 

Куће које подлежу програмима Министарства за бригу о селу такође морају да прођу одређене критеријуме. Сеоска кућа мора да се налази у селу у којем постоји бар један од објеката јавне службе или услуга (здравствена амбуланта, пошта, школа, станица превоза итд.).

- Циљ овог програма је смањење миграторних кретања становништва која доводе до депопулације у руралним подручјима, мотивисање сеоског становништва да остане на селу и подстицање младих да се врате на село решавањем стамбеног питања - саопштила је Влада Србије.

До куће у шест корака

1. Подносилац пријаве сам проналази сеоску кућу са окућницом, која је на продају.

2. Након контактирања продвца, он попуњава "Образац пријаве" и обраћа се јединици локалне самоуправе на чијој се територији налази кућа.

3. Јединица локалне самоуправе шаље своје стручно лице у теренску контролу, које процењује тржишну вредност некретнине (не сме бити већа од 1.200.000,00 динара) - они то могу проценити и у сарадњи са пореском управом или надлежним органом за геодетске послове.

4. Тој контроли присуствује купац и потенцијални продавац. Потенцијални продавац треба да се сагласи са процењеном тржишном
вредности непокретности и то наведе у изјави која је саставни део обавезне документације прописане Програмом и коју шаље подносилац пријаве приликом конкурисања.

5. Овлашћено стручно лице утврђује да ли су услови испуњени и то у обрасцу пријаве који је саставни део конкурсне документације и садржи изјаву коју потписује градоначелник/председник општине.

6. Образац пријаве са свом потребном документацијом подносилац пријаве шаље на адресу Министарства за бригу о селу.

Процењује се да у Србији има око 200.000 напуштених сеоских кућа са окућницом, а које су на располагању пољопривредницима и младима који желе да остану да живе на селу. Уз огроман труд и подстицаје државе напокон је враћена нада у развој српског села.