Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЈЕЗИВО! Масовна убиства у Србији се најчешће дешавала због БИЗАРНИХ разлога, убијали читаве породице и нису се ПОКАЈАЛИ

16.08.2021. 00:26
Пише:
Србија Данас/Курир
Forenzika
Форензика / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

У нашој земљи масовна убиства најчешће су се дешавала због комшијске свађе око њиве, сумње на прељубу, неслагања са укућанима, прича по селу и болесне љубоморе

У Србији су се масовна убиства најчешће дешавала због најбаналнијих ствари - комшијске свађе око њиве, неслагања са укућанима, говоркања по селу, љубоморе или сумње на прељубу.

У МИОНИЦИ ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА: "Велика је суша, али ће сви грађани имати довољне количине воде"

У МИОНИЦИ ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА: "Велика је суша, али ће сви грађани имати довољне количине воде"

"И ВИРУСИ ПУТУЈУ АВИОНОМ": Српски инфектолог упозорава да нам ВРУЋИНА И ВЛАГА доносе болести из Африке

"И ВИРУСИ ПУТУЈУ АВИОНОМ": Српски инфектолог упозорава да нам ВРУЋИНА И ВЛАГА доносе болести из Африке

ВАКЦИНАЦИЈА ТРЕЋОМ ДОЗОМ У СРБИЈИ ПОЧИЊЕ У УТОРАК: Ево ко ће имати предност у првим групама за имунизацију

ВАКЦИНАЦИЈА ТРЕЋОМ ДОЗОМ У СРБИЈИ ПОЧИЊЕ У УТОРАК: Ево ко ће имати предност у првим групама за имунизацију

У Србији су се масовна убиства најчешће дешавала због најбаналнијих ствари - комшијске свађе око њиве, неслагања са укућанима, говоркања по селу, љубоморе или сумње на прељубу.

Бивши оперативац ДБ Божа Спасић објашњава да се масовне убице никада не задржавају на ликвидацији особе коју су перципирали као кривца за свој проблем.

- Они убијају свакога ко им се нађе на путу, а окидач више не пуштају, пуцају на све. Врло вероватно је да су сви ти злочини у подсвести планирани, да је убица знао да ће побити људе, а пошто му је у глави прекипело, пуца на све - жене, децу - прича Спасић и каже да у Србији неретко имамо убиства целих породица:

- То је један вид крвне освете, али у масовном облику, да одједном побије целу породицу. Мотиви су ту најразличитији, од тога да му комшија не да пут кроз имање до свађе око њиве. Убица сматра да му је нането велико зло и у зависности од оружја којим располаже, креће у масовну одмазду. Ако поседује дуге цеви, сигурно је да се неће зауставити.

Божидар Спасић је мишљења да су масовне убице веома свесне шта раде.

- Они се често извлаче на неурачунљивост, али то није истина. Они злочин планирају, чекају, а после њега не показују ни кајање ни грижу савести. Неретко после ликвидације не извршавају самоубиство, већ иду на робију. Интересантно је да пре самих покоља они не прете, или упућују само благе претње, тако да готово није могуће претпоставити шта ће урадити.

Масовне убице у Србији

Лесковац 2002.

Ликвидирао супругу и шест њених рођака

л Драган Чедић убио је седморо људи, а ранио четворо у масакру који се догодио у ноћи између 27. и 28. јула 2002. године у Лесковцу. Крвави пир Чедић је почео у локалном кафићу, где је убио Ненада Лукића, а ранио Славољуба Кажалића, па колима отишао до породичне куће своје бивше супруге Биљане, после поноћи упао унутра и почео да решета укућане из аутомата. Ту је усмртио Биљану Чедић, њене сестре Ивану Калчић и Јелену Здравковић, Јелениног супруга Бобана, као и комшиницу Јелену Златковић, а ранио Мају Бојковић. На крају је у другој кући убио супругину тетку Бисерку Ристић, а ранио њеног мужа и сина. Чедић је после злочина нестао, а тело је нађено месец дана касније, јер је пресудио сам себи у оближњој шуми. Мотив масакра је то што га је Биљана напустила јер ју је малтретирао годинама, са чиме он није могао да се помири.

Мартонош 2015.

Убијао после свадбе сина, снају није волео

л Раде Шефер је у мају 2015, јутро након венчања ssina Властимира, починио један од најјезивијих злочина. Наиме, он је 17. маја у селу Ором убио свог таста Јенеа Трачика и ташту Гизелу, а потом се одвезао у Мартонош. Упао је у кућу породице Бајтаи, чија се ћерка Наталија дан раније удала за његовог сина. Отворио је ватру и пресудио Наталији, њеним родитељима Шандору и Каролини, а затим и сбившој супрузи Рожи. Шефер је покушао да убије и сина, али је иако је оружје било уперено ка Властимиру, остао без метака. Крвави пир окончао је Наталијин теча, Емануел Донжон, који је Шефера ударио столицом у главу и убио га. Раде се, како су мештани тврдили, није мирио са тиме да га је жена оставила, а снају није волео.

Велика Иванча 2013.

Најмасовније убиство у Србији

Љубиша Богдановић у зору 9. априла 2013. године починио је најмасовније убиство у Србији у селу Велика Иванча, побивши 13 својих комшија и рођака. Масакр је започео у сопственој кући, где је пресудио сину Бранку и мајци Добрили, а тешко ранио супругу Јаворку. У кући Деспотовића убио је Микаила и Милену, њиховог унука Горана, као и његову супругу Јовану, која је у рукама носила двогодишњег сина Давида. Код Стекића је ликвидирао Драгану и њену свекрву Даницу, у кући Јешића мајку и сина Љубицу и Милоша, а онда и Велимира и Олгу Мијаиловић. У себе је пуцао тек кад је видео полицију, а преминуо је два дана касније у Ургентном центру. Богдановић једини није сахрањен на сеоском гробљу, на коме почивају његове жртве. Супруга Јаворка и даље живи у готово празном засеоку, али са комшијама не комуницира. Мотив највећег масакра су наводно нарушени породични односи.

Доња Ратина 2016.

Упуцао комшије због њиве

л Живота Радичевић убио је због сукоба око парцеле троје својих комшија, па је на крају себи пресудио на родитељском гробу у селу Доња Ратина код Краљева. Радичевић је наоружан ловачком пушком отишао у њихову кућу, где је убио Горицу Стевановић пред унуцима, а онда кренуо ка њиви, на којој је био његов комшија, а некада и пријатељ, Горичин муж Зоран Стевановић са рођаком Милојем Костовићем, и ту пуцао у њих. Кренуо је ка дому породице Чурлић, где је у ногу ранио Живана, али нико не зна мотив овог напада. Касније се пред полицајцима убио на гробу својих родитеља.