Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"Зачуђен сам одлуком о настави, треба нам најмање 10, 15 дана ван школе" Огласио се Тиодоровић - ситуација је озбиљна

22.10.2021. 14:11
Пише:
Србија Данас
deca
деца / Извор: Профимедиа

Будимо објективни, имамо тежу ситуацију него што по подацима изгледа. Будимо објективни, треба нам 10, 15 дана ван школе, каже Тиодоровић.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић изјавио је да је "мало зачуђен" одлуком о моделу наставе од понедељка.

СТРУЧЊАК УПОЗОРАВА КО МОЖЕ ДА ДОБИЈЕ ТРОМБ НАКОН КОВИДА: Један резултат на лабораторијском налазу крије ризик - и деца су мета

СТРУЧЊАК УПОЗОРАВА КО МОЖЕ ДА ДОБИЈЕ ТРОМБ НАКОН КОВИДА: Један резултат на лабораторијском налазу крије ризик - и деца су мета

СВЕ ВИШЕ МЛАДИХ У СРБИЈИ ПИЈЕ: Подаци су забрињавајући, на лечење одлазе и пре тридесете

СВЕ ВИШЕ МЛАДИХ У СРБИЈИ ПИЈЕ: Подаци су забрињавајући, на лечење одлазе и пре тридесете

ДОКТОРКА ГРУЈИЧИЋ ПРИМА ВАКЦИНУ "СРПСКИ СПУТЊИК" Без размишљања - директор Института за онкологију донела јасну одлуку

ДОКТОРКА ГРУЈИЧИЋ ПРИМА ВАКЦИНУ "СРПСКИ СПУТЊИК" Без размишљања - директор Института за онкологију донела јасну одлуку

- Наш колега педијатар је на Кризном штабу рекао да је неопходно ићи на онлајн систем, ми смо га подржали, очигледно да је Тим за школе процењивао на други начин, на основу података - којих података? Да ли се сва деца тестирају, не, да ли сви родитељи размишљају да болесно дете задрже код куће... Будимо објективни, имамо тежу ситуацију него што по подацима изгледа. Будимо објективни, треба нам 10, 15 дана ван школе - каже Тиодоровић.

Према његовим речима, став медицинског дела Кризног штаба није се променио у односу на претпрошлу седницу.

- Да су потребне велике рестрикције, ограничење радног времена за све, осим за снабдевање лековима, храном и горивом - каже он.

Верује, како је рекао, да сви осећамо одговорност.

- Нема овде да неко није одговоран, држава је урадила много, отворила је три болнице, које су нам много значиле, обезбедила лекове, вакцине, али оштар надзор, спровођење мера није одрадила - каже он.

Додаје да има оних који су одговорнији, и оних који су мање одговорни.

- Ако ви индивидуално имате ситуацију да родитељ пошаље болесно дете у школу, или да је он болестан, а шаље своје дете у школу или вртић, где је ту она одговорност. То је онда индивидуална, а не државе, али држава је та која мора строже да контролише - каже Тиодоровић.

Истакао је да ово угрожава и економију.

branislav-tiodorovic
бранислав-тиодоровиц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Крај маја, јуни, тада смо могли много више да вакцинишемо, да буде јача кампања вакцинације, али и одговорност становништва. У амбијенту економско политичком у ком се ми налазимо, наши предлози доживаљавају вероватно сагледавање са тог аспекта, за све мере Влада коначно одлучује - каже он.

Говорећи о ковид пропусницама, каже да у њима пише и да ли се неко тестира или је преболео ковид.

- Сви смо одговорни у смислу да свако носи свој делић одговорности, држава мора да учини много више. Почела је последњих неколико дана са оштром контролом, сматрам да је то ипак мало закаснело. Наш предлог је потпуна рестрикција, потпуна примена свих мера које смо предложили - каже он.

Навео је пример једног свог пријатеља који је био против вакцинације, а онда га је позвао и рекао да је на Инфективној клиници и да се "уведу све мере, и вакцинација".

- Да ли треба сви да дођемо у ту ситуацију - питао је Тиодоровић.

На питање хоће ли моћи грађани који се тестирају у приватним лабораторијама да то унесу у ковид пропусницу, Тиодоровић каже да то није проблем ако је та ординација или лабораторија акредитована, добила сертификат од министарства здравља.

- Ако није, то ће морати да реше са својим одговарајућим ДЗ. Ко не сме да прими вакцину из здравствених разлога, треба им обезебдити да се тестирају бесплатно - каже он.

На питање када би напустио Кризни штаб, Тиодоровић каже да "није у Кризном штабу ни због странке нити било каквих разлога интереса".

- Немам никакав, осим струке. Никад нисам напустио фронт ни у рату, нећу ни сад - рекао је он.

Подсетимо, Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа донео је одлуку да се комбиновани модел организације образовно-васпитног рада, односно комбинована настава од понедељка, 25. октобра примењује у средњим школама на територији четири локалне самоуправе: Београд, Врњачка Бања, Ниш и Шабац.

Други модел наставе подразумева да се образовно-васпитни процес организује комбиновањем непосредне наставе и наставе на даљину, а одељења су подељена у групе.

У свим осталим основним и средњим школама у Србији се примењује први модел организације образовно-васпитног рада који подразумева непосредну наставу у школама.