Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ЛЕКАРИ СУ ХЕРОЈИ!": Иван је после 11 дана проведених у Арени поделио своје искуство о лечењу (ФОТО)

08.11.2020. 22:45
Пише:
Србија Данас/Блиц
Ivan Andrić
Иван Андрић / Извор: Фото: TwitterPrintscreen/@ivanandric

После консултација са другарима лекарима одлучио је да ипак оде у Арену. То ће се како каже показати као одлична одлука.

Број новооболелих од корона вируса у Србији и даље је у порасту, те се болнички капацитети брзо попуњавају, а током протекле ноћи пацијенти из Београда са симптомима ковида упућивани су на хоспитализацију у околна места - Смедерево, Младеновац и Пожаревац.

СВЕ КОРОНА МЕРЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ: Прочитајте шта је ОБАВЕЗА, а шта препорука и када креће КАЖЊАВАЊЕ

СВЕ КОРОНА МЕРЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ: Прочитајте шта је ОБАВЕЗА, а шта препорука и када креће КАЖЊАВАЊЕ

Шпанци хоће нову меру у градском превозу због короне: Ево одлуке која НИКАД, али никад неће бити поштована у Србији

Шпанци хоће нову меру у градском превозу због короне: Ево одлуке која НИКАД, али никад неће бити поштована у Србији

ВОЗАЧИ, ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! На снази су нова правила: Шта морате имати у аутомобилу ако планирате да путујете

ВОЗАЧИ, ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! На снази су нова правила: Шта морате имати у аутомобилу ако планирате да путујете

У последња 24 сата, на тестираних 8.299 људи, потврђено 2.112 нових случајева корона вируса, а преминуло је 10 особа. Хоспитализовано је 2.549 особа, а на респираторима у болницама широм Србије је 106 пацијената.

Др Кон изнео је вечерас алармантне податке да у овом тренутко између 10 и 20.000 Београђана преноси корона вирус.

Привремена ковид болница у београдској Арени у последња три дана примила је 120 пацијената, а њен целокупни капацитет је око 510 места. Тренутно има 360 пацијената.

Један од оних који је тамо провео 11 дана је Иван Андрић, он је на Твитер профилу поделио искуство које је имао, како би према његовим речима, можда некоме било од користи.

- Пре две недеље (у понедељак) добио сам температуру. Није била велика (до 38) али ме је прилично сломила. У уторак сам по препоруци лекара дао крв. Пошто сам очекивао да је можда ковид у среду сам био на инфективној на прегледу (тамо јер имам астму па спадам у ризичну групу). До инфективне ми је температура престала и очекивао сам да ћу кући у изолацију, а тамо шок. Упут у Арену - каже Иван и додаје:

- Наравно да сам се двоумио шта да радим и покушавао да убедим доктора да ми није ништа - коме се још иде тамо након свих ових прича. Али је доктор остао упоран - или потпиши да на своју одговорност нећеш или право тамо на лекарски надзор јер си ризичан - прича Иван.

После консултација са другарима лекарима одлучио је да ипак оде. То ће се како каже показати као одлична одлука.

- Првих 5-6 дана није било промена код мене (без температуре, сатурација 97-98-99, без других симптома). Дође понедељак и ја очекујем да идем кући и раде се контролни прегледи. Доктор из Арене инсистира и на рендгену (иако је прва слика била уреду). Ту се открива почетна упала плућа и дају ми додатну терапију која траје до јуче. Упала се повукла, а ја сам добро и ево ме сад код куће. Да нисам био тамо не знам шта би се десило али вероватно би се упала плућа развила и ја бих се вратио као много тежи пацијент са вероватно много горим последицама - каже Иван.

Како је истакао, Ковид је много подмукла болест и чак кад се чини да ти није ништа она се развија и шири.

- То сто је неко добро, и осећа се океј не значи да већ увече или сутра неће добити високу температуру. Тако да то што сам отишао под лекарски надзор, се показало као доста добра одлука - прича он.

Тамо је истиче видео свашта, и наравно да је пун утисака али ово су неки од најважнијих:

- Лекари, сестре и остали који раде су буквално хероји. Смене од по неколико сати под скафандерима (без паузе, без воде и слично) у току којих раде без престанка.

- Скоро увек се дешава нека кризна ситуација, на пример неко има високу температуру, скаче притисак, пулс, пада сатурација. Сви уплашени јер су свашта чули и не знају шта ће се са њима дешавати даље. И они су ту да провере, да дају терапију, да ти нешто кажу.

- У неколико случајева сам видео да колабирају од врућине и напора. Немам ништа друго да кажем него хвала и свака част.

- Услови у Арени су добри - шта год да вам причају. Најважније је да су лекари и сестре ту и стално сте под надзором. Температура и остало се мери пет, шест пута дневно.

- Уколико нешто није у реду обилазе вас чешће и мењају терапију у ходу. Прате вас и то чини да се осећате сигурније. Наравно да није идеално јер долази до загушења (ако има више кризних ситуација, ако има тренутно доста људи на пријему и слично), али генерално је тако.

Када је реч о пацијентима, Иван каже даима свих годишта, а да су махом старији у тежој клиничкој ситуацији.

На крају, како истиче Иван, оно што је супер је да постоји солидарност међу људима.

- Мој утисак је да су сви помагали коме треба. Од ношења хране, воде, звања сестара доктора и слично. Наравно, на почетку су сви уплашени када дођу јер не знају шта да очекују. Али им сестре лекари и остали пацијенти помажу да се среде - завршио је Иван.