Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАЈМЛАЂИ зависник од ХЕРОИНА у Србији има 8 година! Ово су приче бивших КОНЗУМЕНАТА ДРОГЕ

02.11.2019. 14:43
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Bolnica
Болница / Извор: Профимедиа/илустрација

Правила нема. У камп за одвикавање долазе пољопривредници, момци са два факултета, изузетни спортисти, људи који су живели дуго у иностранству...

Дете од свега осам година најмлађи је хероински зависник у Србији. Родитељи су га недавно довели на једну клинику ради одвикавања и тада открили још страшнију истину, да је дете дрогу пробало када је кренуло у први разред.

То открива Божидар Драгутиновић, бивши хеорински зависник, а данас оснивач кампа за одвикавање у селу Дворска код Лознице.

- Родитељи су приметили промене у понашању код детета, али се све сводило на неку емотивну незрелост, клиначку агресивност… Кад су га на крају одвели у болницу, урадили су му бројне тестове, и показало се да је позитиван на хероин – наводи Драгутиновић.

Онда су уследиле кризе које су јадног дечака престравиле.

- Кад је видео колика је криза, уплашио се и признао да хероин конзумира већ годину дана, а добијао га је у школском дворишту – открива саговорник.

СТОМАК ОСТАЈЕ ВЕЛИК БЕЗ ОБЗИРА КОЛИКО МРШАВИТЕ? Проверите је ли ОВО УЗРОК ПРОБЛЕМА и решите га одмах без икакве муке

СТОМАК ОСТАЈЕ ВЕЛИК БЕЗ ОБЗИРА КОЛИКО МРШАВИТЕ? Проверите је ли ОВО УЗРОК ПРОБЛЕМА и решите га одмах без икакве муке

"ИЗВИНИ ШТО СЕ ПРИЧА ОВАКО ЗАВРШАВА, ЗБОГОМ..." Чаславове поруке пре НЕСТАНКА

"ИЗВИНИ ШТО СЕ ПРИЧА ОВАКО ЗАВРШАВА, ЗБОГОМ..." Чаславове поруке пре НЕСТАНКА

Албанку лекари у Приштини оставили да умре, а онда су СРПСКИ ДОКТОРИ преузели ствар у своје руке - ЈАВНОСТ БРУЈИ

Албанку лекари у Приштини оставили да умре, а онда су СРПСКИ ДОКТОРИ преузели ствар у своје руке - ЈАВНОСТ БРУЈИ

Грам хероина некада био 80 евра, данас 800 динара

Ако вам ова прича делује невероватна, сетите се да је пре непуних месец дана дечак (14) из Ниша пронађен на улици без свести јер се предозирао. Када су медији пренели, он је критичне ноћи конзумирао марихуану и таблете које је са друштвом купио од дилера и то за свега 200 динара.

- За разлику од времена када је дрога била доступна само богатијима, деци политичара и генерала, познатим глумцима и музичарима, данас је без много муке и новца може набавити свако, па чак и ђак у школском дворишту. Грам хероина који је некада коштао 80 евра, данас се набавља за 800 динара, а таблете екстазија, синтетичке дроге која се прави у облику таблета, и за 200, 300 динара. Скоро као једна ужина - закључује саговорник.

Такве, синтетичке дроге, однеле су превагу на тржишту. Данас се оне, каже Драгутиновић, конзумирају више од хероина. Знатно су јефтиније, али такође и далеко опасније.

Тренутно је благи рат између произвођача синтетичких и природних дрога. Амфетамини су због јефтиноће најзаступљеније дроге. Могу да се купе на сваком кораку, али нико не гарантује шта се у њима налази. Познато је да се често ставља мишомор, парацетамол, козметички пудер. Мишомор је најопаснији је и од њега су неки и настрадали. Прошле године је четворо преминуло од кинеског амфетамина, а то су само они чије су смрти познате јавности – истиче Драгутиновић.

droga
дрога / Извор: Профимедиа/илустрација

Када је упоређивао погинуле у саобраћају и преминуле од предозирања у 2017. години, остао је у шоку.

- У целој Србији је у саобраћају те године погинуло 500 људи, а од предозирања је само у Београду умрло њих 200. То говори да је и наркоманија проблем о којем би требало много више говорити и радити на превенцији – закључује он.

Да је дрога узела маха и да више не бира ни сталеж ни године, показује и пример београдског свештеника који је био зависник од хероина.

Криза је равна паклу: Страшни болови, дијареја, па и епи напади

И у Драгутиновићев камп у селу Дворска долазе људи различитих профила.

- Правила више нема. Најмлађи зависник код нас је имао 16 година, а најстарији 63. Не постоји образац ни када је реч о образовању. Има их од пољопривредника до момака са два факултета, изузетних спортиста, људи који су живели дуго у иностранству – прича он.

Тренутно је у кампу око 20 штићеника. Доводе их углавном родитељи, фамилија. Кад дођу, кажу "дошли смо добровољно, без притиска", на шта се Божидар само насмеје, јер је некада и сам прошао кроз све то.

- Ретко ко је дошао добровољно. Дођу кад је проблем отишао ван сваке контроле и кад су потрошили све ресурсе, одласке на клинике, код гатара, у манастире… И ми смо религиозно организована заједница. Град Ваљево нам даје средства за трибине које одржавамо ради превенције, а са Канцеларијом за борбу против дрога моћи ћемо да склопимо споразум кад навршимо три године постојања –наводи Божидар.

У камп се, објашњава, долази без процедуре. Ипак, да би били примљени, штићеници морају доћи с одрађеним прегледом код неуропсихијатра и лековима за одређени период, од 15 до месец дана. По упутству лекара, у кампу им дају те лекове да би лакше превазишли физичку и психичку кризу.

ПОНОС СРБИЈЕ: Наше ученице ОДУШЕВИЛЕ на Олимпијади роботике у Дубаију! (ФОТО)

ПОНОС СРБИЈЕ: Наше ученице ОДУШЕВИЛЕ на Олимпијади роботике у Дубаију! (ФОТО)

ЦРНЕ БРОЈКЕ ОКУПИРАЛЕ СРБИЈУ: Годишње од РАКА умре на хиљаде људи, ЛЕКАРИ АПЕЛУЈУ

ЦРНЕ БРОЈКЕ ОКУПИРАЛЕ СРБИЈУ: Годишње од РАКА умре на хиљаде људи, ЛЕКАРИ АПЕЛУЈУ

ЈЕЗИВО НАСИЉЕ у ОШ "Ћирило и Методије" на Звездари: УБО ВРШЊАКА ШЕСТАРОМ у чело насред часа!

ЈЕЗИВО НАСИЉЕ у ОШ "Ћирило и Методије" на Звездари: УБО ВРШЊАКА ШЕСТАРОМ у чело насред часа!

- Око пола седам-седам се устаје, онда се обави молитвено правило до пола осам, па следи послужење, кафа, чај, нека ужина. Од осам сати штићеници почињу са радним активностима, сређивањем просторија, кувањем, имамо нешто стоке, па брину и о њој. Скоро смо заједно реновирали кухињу. Они који су кризи, с њима идемо у шетњу – описује Драгутиновић.

Кризе умеју да буде изузетно тешке. Прати их дијареја, губитак свести, а код неадекватне употребе лекова долази и до епи напада. Зависници, каже Божидар, умеју да буду и агресивни али не тако да се не могу контролисати, него агресивни у немоћи.

- Знају да то могу лако "решити" ако оду кући и узму психоактивну супстанцу. Трудимо се да их ободримо да не оду кући и доста успеха има, али и има и оних код којих није сазрело да се проблем решава. Физички је изузетно тешко, то су страшни болови, а они који мирније прођу кроз физичку кризу, обично после у психичкој покажу шта су истрпели – каже саговорник.

"Не затварамо врата никоме"

Физичка криза обично прође за 15 дана, али психичка траје много дуже. Божидар је и сам био зависан од хеорина 15 година и зна каква је то борба. Зато не затвара врата ни онима који се у камп враћају по пети, шести пут.

- Људима треба пружити шансу - каже, уверен да многе може извући као што су некада њега. И то му и полази за руком.

Камп је за сада намењен искључиво мушкарцима, јер још нема капацитета да би примио и жене. 

БОНУС ВИДЕО: ПРОНАЂЕНО РЕШЕЊЕ ЗА ПРОБЛЕМ ЗАВИСНОСТИ: Ево како да тињеџери престану да конзумирају АЛКОХОЛ И ЦИГАРЕТЕ (ВИДЕО)