Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НИ МАЊЕГ СЕЛА У СРБИЈИ, НИ ТРАГИЧНИЈИХ ПРИЧА: Мурали на зидовима крију болна убиства и догађаје (ФОТО)

20.11.2021. 19:33
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Murali
Мурали / Извор: Фото: Facebook Printscreen/Laćaračke вести

На осталим муралима се виде грбови клубова, српски симболи и застава, као и мурал посвећен српском вожду Петру Карађорђевићу

У селу Лаћарак у близини Сремске Митровице, на сваком кораку се налазе мурали посвећени убијеном младом фудбалеру, убијеним навијачима, хероју са Кошара који је дао живот за одбрану отаџбине... Ни интимнијег села, ни више трагичних догађаја који су осликани муралима. Има их на кућама, оградама, чесмама, па чак и трафо станицама. Ту су да сведоче о угашеним животима.

И сваки појединачно боли, а породице преминулих и убијених у њих гледају сваког дана кад кроз село прођу.

У СРБИЈИ УСКОРО НОВЕ МЕРЕ: Огласили се из Кризног штаба - ево шта нас очекује

У СРБИЈИ УСКОРО НОВЕ МЕРЕ: Огласили се из Кризног штаба - ево шта нас очекује

ОДЛИЧНЕ ВЕСТИ ЗА СТУДЕНТЕ! Повећава се износ и број стипендија, а ту није крај - биће још боље

ОДЛИЧНЕ ВЕСТИ ЗА СТУДЕНТЕ! Повећава се износ и број стипендија, а ту није крај - биће још боље

БУДИТЕ НА ОПРЕЗУ! Ако сте прележали КОРОНУ овај параметар контролишите редовно - последице могу бити ОПАСНЕ ПО ЖИВОТ

БУДИТЕ НА ОПРЕЗУ! Ако сте прележали КОРОНУ овај параметар контролишите редовно - последице могу бити ОПАСНЕ ПО ЖИВОТ

Убијен млади голман

Боли мурал на дечијем игралишту у насељу Бела ружа, где је 12 јануара 2019. године убијен голман Вељко Васиљевић (18) из Лаћарка, а на месту где је издахнуо подигнута је спомен плоча.

Душан М. (19) је према наводима, ножем у ноћи 12 јануара 2019. године убио најбољег друга Вељка Васиљевића у Улици Слободана Пенезића Крцуна у Лаћарку. Према тадашњим налазима истраге, сукобили су се око девојке.

- Душан и Вељко су, као и обично, заједно били у ноћном проводу. Обишли су неколико кафића и све је било у реду до једног тренутка. Тада је између њих избила мања расправа, која је убрзо прерасла у свађу. Иако је изгледало да се све смирило, јер су се разишли и кренули свако својој кући, Душан и Вељко су наставили да шаљу један другом СМС поруке - рекао је тада извор из Тужилаштва.

Он је тада рекао да је прегледом преписке на телефонима двојице младића утврђено да су се договорили да се нађу у парку, који се иначе налази у улици у којој обојица живе, како би рашчистили неспоразум око девојке.

- Чим су се видели, избила је туча, а већ у следећем тренутку Душан је извадио нож и забио га директно у Вељково срце. Младић је на месту сукоба издахнуо, а убица је мирно сачекао полицију, која га је одмах ухапсила и одредила му задржавање до 48 сати - рекао је извор.

- Вељко је био добар дечко. Тренирао је фудбал и био је добар голман у ФК Раднички - каже извор.

Оптужени за убиство Душан Милановић (19) осуђен је у Вишем суду у Сремској Митровици на 15 година затвора.

Страдао у навијачкој тучи

На бедему иза чесме је осликан и Демир Јукић (18) који је преминуо од тешких повреда у навијачког тучи пре четири године. Наиме, Демир Јукић је у јуну 2017. године, тешко рањен из пиштоља у обрачуну Делија и Гробара у улици Др Ивана Рибара 98 преко пута Блока 45 на Новом Београду.

Тада је тридесет навијача Велса, уочи утакмице са репрезентацијом Србије, направило хумани гест, те одлучило да дају крви за тешко рањеног Демира. Међутим, Јукић је убрзо преминуо од последица рањавања.

Током, 155. вечитог дербија против Црвене звезде, навијачи Партизана су кренули кортеом, све у част трагично настрадалом Демиру. 

Прошле године у августу, на његову годишњицу смрти, Гробари су уприличили и спектакуларну бакљаду, обасјали су стари савски мост пиротехником и поруком у част преминулог друга.

Херој с Кошара дао живот  за отаџбину

На трафо станици је осликан и мурал хероју са Кошара, Миленку Божићу (19) који је дао свој живот у једној од најтежих битака за време рата 1999. године. Миленко је у средњој школи мобилисан, и послат на Косово и Метохију. Он је погинуо са непуних двадесет година.

- Мурал је осликан у близини његове куће. Он је живео у школској улици у популарном насељу "Дрвенка". Познавао сам га, био је добар момак, он је са 19 година отишао у рат - потврдио је саговорник.

У његовој породичној кући остао је да живи његов старији брат Анђелко.

Још један навијач изгубио живот

У насељу "Бела ружа" на ограђеном зиду у близини чесме, налази се и мурал убијеном навијачу Партизана Александру "Салету" Пантићу (20).

Он је убијен у договореној навијачкој тучи између Гробара и Делија која се догодила у Бијелини на паркингу хотела Свети Стефан, 2018. године.

Навијачи су тада у обрачуну користили металне шипке и дрвене палице, а разлог уговорене туче било је брисање графита једног од клубова у граду.

- Најдубље и најискреније саучешће породици, саосећамо са вама у овом тешком тренутку и жалимо дубоко. Последњи поздрав брату... АЛЕКСАНДАР САЛЕ ПАНТИЋ - јер си и у смрти већи него они за живота! - писало је тада у поруци Гробара из Бијељине.

Окружни суд у Бијелини донео је  20. маја прошле године,  пресуду по којој су ослобођени осумњичени за убиство навијача Партизана Александра Саше Пантића (20). Судско веће, којим је председавао Менсур Џонлић, у  Бијељини изрекло је пресуду по којом су осумњичени ослобођени кривице, потврдила је тада сестра настрадалог, Александра Пантић.

На осталим муралима се виде грбови клубова, српски симболи и застава, као и мурал посвећен српском вожду Карађорђевићу.