Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НИЈЕ ШАЛА! СУТРА ШИРОМ СРБИЈЕ РАСПОЛОЖЕЊЕ ЋЕ БИТИ ИЛУСТРОВАНО ТУЖНИМ СМАЈЛИЈЕМ: Због чега је то тако?

06.10.2020. 21:20
Пише:
Србија Данас/Блиц
Tužan dan pred nama
Тужан дан пред нама / Извор: Профимедиа

Колико већ сутра широм Србије расположење ће нам бити илустровано тужним смајлијем.

Уколико сте међу онима који реагују на временске промене, те се због тога осећате малаксало, поспано, уморно, па чак и анксиозно или депресивно, нисте усамљени. Све је више оних који се са тим проблемом сусрећу, али томе не мора нужно да буде узрок промена температуре или атмосферског притиска. Добра вест је да постоји много начина да поменуте тегобе ублажите.

ЈУНАЧКИ СУ СЕ ДРЖАЛИ МЕСЕЦ ДАНА: Први случајеви короне у Прокупљу позивају на опрез

ЈУНАЧКИ СУ СЕ ДРЖАЛИ МЕСЕЦ ДАНА: Први случајеви короне у Прокупљу позивају на опрез

СРБИЈА ПОНОВО УВОДИ ВАНРЕДНО СТАЊЕ? "Корона није ни одлазила" - Кон открио каква је ситуација у нашој земљи

СРБИЈА ПОНОВО УВОДИ ВАНРЕДНО СТАЊЕ? "Корона није ни одлазила" - Кон открио каква је ситуација у нашој земљи

БУКНУЛО НОВО ЖАРИШТЕ У СРБИЈИ: Поново расте број оболелих у великом граду у срцу Шумадије

БУКНУЛО НОВО ЖАРИШТЕ У СРБИЈИ: Поново расте број оболелих у великом граду у срцу Шумадије

Јуче су се многи осећали, рекли би жаргоснки, "шлогирано", данас је ситуација нешто повољнија, али колико већ сутра широм Србије расположење ће нам бити илустровано тужним смајлијем. Ко редовно прати биопрогнозу зна шта то значи:

- Код већине хроничних болесника ће биометеоролошке прилике изазвати уобичајене тегобе. Опрезност се саветује особама са срчаним и респираторним тегобама. Немир и несаница су могући као метеоропатске реакције. Пажња се препоручује учесницима у саобраћају - наводи се на сајту РХМЗ.

RHMZ
РХМЗ / Извор: Фото: РХМЗ

Међутим, ово није само јуче, данас и сутра. Многима није добро већ дуже време, а питање је и докле ће то још да траје..

Оно око чега су лекари сагласни јесте да начин живота умногоме утиче на то како ћемо се носити и са наглим променама времена. Истина је да се у септембру и октобру сусрећемо са високим температурама, те због тога можемо осећати различите тегобе, али с друге стране, тако је годинама уназад, као последица глобалног отопљавања.

Колективна депресија

Како је кардиолог др Драган Симић објаснио, врло је могуће да се узрок томе што људи осећају тегобе заправо крије у нечему сасвим другом.

- Михољско лето је било и биће. Цео октобар ће бити такав, благо топлији, али био је топао и цео септембар. То није нека вансеријска ситуација да би људи имали већих проблема, поготово здрави. Лично мислим да ако се неко лоше осећа, иза тога стоји други проблем, једна колективна депресија због короне и начина живота који сада водимо. Нема више толико тог дружења, одлазака у биоскопе, позоришта, на концерте. Уопште смо у једном другом окружењу сада - сматра др Симић.

depresija
депресија / Извор: Профимедиа/илустрација

Тинејџери суицидни

Пре две ноћи, Хитна помоћ је имала пуне руке посла, а телефони су се усијали између осталог и због забринутих родитеља.

- Разлози су били "попићу већу количину лекова", "исећи ћу вене". Деца су била и под утицајем алкохола. То је њихов апел упомоћ, не значи да се иза тога крије неко ментално обољење, али је могуће да и они све ово тешко подносе, а ми не обраћамо пажњу на то - навела је др Ивана Стефановић из Хитне помоћи.

Сви они су превезени у Клинику за неурологију и психијатрију за децу и омладину, а др Стефановић упутила је родитељима посебан апел да обрате пажњу на децу и схвате да им је потребна пажња.

- Ако не могу да им пруже адекватну помоћ, постоје лекари који могу, како не би дошло до нежељених последица када буде касно - истакла је др Ивана Стефановић.

Korona virus
Корона вирус / Извор: Профимедиа

Није исто као некада

Живот у граду и темпо који као да је сваким даном све бржи, такође утичу на оно што је од огромног значаја за људски организам - колико времена (не)проводимо напољу, то јест на свежем ваздуху.

Ово лекари истичу као једну од кључних ставки јер нагле температурне промене теже падају многима управо зато што је већина људи најчешће у затвореном простору, а све чешће се прибегава недовољном проветравању просторија, те укључивањем клима уређаја.

Прим. др Петар Боровић, лекар специјалиста сматра како је све више метеоропата управо из наведених разлога.

- Да би се човек осећао пријатно, важно је да влажност буде 60 одсто и температура од 20 степени. Већина људи борави у затвореним просторима где је температура зими најчешће висока, преко 20 степени, влага је другачија, ваздух је исушен и јако је мала јонска концентрација која је изузетна важна. Те комбинације чине човека раздражљивим, нервозним и то зовемо метеоропатија. То је раније било изражено код 10 до 20 одсто људи. Та бројка се данас у градовима пење на невероватних 80 одсто - објашњава др Боровић.

Он додаје како људи при тим наглим променама имају проблеме јер су навикли да су климатизовани, па организам доживи шок, а треба брзо да реагује. Објашњава како је за то неопходно да имамо "очуване крвне судове и стабилан нервни систем", те отпорност организма.

- Да бисмо подигли отпорност организма веома је важно сваки дан излазити напоље. Корисно је да то буде тамо где има зеленила или поред водених површина - саветује др Боровић.

doktor
доктор / Извор: Профимедиа

"Глобални водич кроз живот"

Лекари апелују да обратимо пажњу на одевање, али и на исхрану и сан.

- Контролисати крвни притисак, не претеривати ни у чему, узимати редовне, лагане оброке, доста уноса течности, нормално се облачити. Ако осећате умор, посветити више пажње да се одморите. Ово је све оно што треба да буде глобални водич кроз живот - објашњава кардиолог др Симић.

Др Боровић истиче да је корисно да се конзумирају чајеви уместо кафе, а дан започиње чашом воде.

- Показало се корисно да кад људи имају метеоропатију, да конзумирају чајеве од камилице липе и глога, лаке чајеве уместо кафе. Такође, почињати дан са чашом воде, радити лаке физичке вежбе и слојевито се обући - каже др Боровић и додаје да је уз све то важно и "весело расположење, јер весело срце помаже као лек".