Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Они су ти који ИДУ ТАМО ОДАКЛЕ СВИ БЕЖЕ: Пожар и ватра су им непријатељ, а сваки спашени живот највећа награда (ВИДЕО)

17.04.2021. 07:42
Пише:
Србија Данас/У.Матејић
Vatrogasno-spasilačka brigada
Ватрогасно-спасилачка бригада / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Једно велико хвала свим ватрогасцима! 

Иду тамо одакле сви беже, долазе у ситуације из којих се можда живи неће извући, носе се великим прихичким притиском, али никад не иду назад, увек и искључиво иду напред - они су ватрогасци Србије!

ОПРЕЗНО НА ПУТЕВИМА: Смањена видљивост на појединим деоницама, најављене и ПАДАВИНЕ

ОПРЕЗНО НА ПУТЕВИМА: Смањена видљивост на појединим деоницама, најављене и ПАДАВИНЕ

ВЕСТ КОЈА ЈЕ ПОТРЕСЛА СРБИЈУ! Познато у каквом се здравственом стању налазе деца на респиратору због корона вирус

ВЕСТ КОЈА ЈЕ ПОТРЕСЛА СРБИЈУ! Познато у каквом се здравственом стању налазе деца на респиратору због корона вирус

СВЕ СЕ ГЛАСНИЈЕ ПРИЧА О ТРЕЋОЈ ДОЗИ ВАКЦИНЕ: Др Шеклер детаљно објаснио како ће се донети одлука о овој горућој теми

СВЕ СЕ ГЛАСНИЈЕ ПРИЧА О ТРЕЋОЈ ДОЗИ ВАКЦИНЕ: Др Шеклер детаљно објаснио како ће се донети одлука о овој горућој теми

Да би неко био ватрогасац мора да буде спреман и обучен, али пре свега хуман, ватрогасци су посвећени лјуди који раде тежак посао и од чије обучености и опремлјености зависе животи у ванредним ситуацијама.

Огромну захвалност дугујемо и свим ватрогасцима доброволјних ватрогасних друштава који из лјубави према овом послу и одговорности према заједници учествују у гашењу пожара.

Војничка дисциплина, пожртвовање и хуманост, посвећеност као и искрено пријатељство су одлике припадника Ватрогасно-спасилачке бригаде.

Зато једно велико хвала свим ватрогасцима! 

Vatrogasno-spasilačka brigada
Ватрогасно-спасилачка бригада / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Један од оних који су дали свој живот Ватрогасно-спасилачкој бригади је комадант Милош Мајсторовић. У служби је од 1992 године, (следеће године пуних 30 година радног стажа), запослио се као ватрогасац и прошао је све нивое руковођења које постоје у овој организацији.

- Ми идемо тамо одакле сви беже и буквално је тако, свака ситуација за себе је проблематична и никад не знате где идете колико год то било малог обима. Мали пожар у контејнеру или аутомобилу, ви не знате шта се унутра налази и каква је следећа ситуација. Да ли ће тај аутомобил имати унутра оружје, муниције, да ли има нешто бензина у кантама које су остављене ту. Ви немате представу где идете, зато морамо поштовати правила понашања и једино спремношћу наших људи, тактичким дејствима ми успевамо да сачувамо животе и здравље ових људи - рекао је командант ВСБ Милош Мајсторовић.

Miloš Majstorović
Милош Мајсторовић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Овим лјудима сви заједно дугујемо велику захвалност и треба да им помогнемо тако што нећемо паркирати кола на противпожарним путевима, што ћемо водити рачуна како могу да приступе, и пре свега да комуницирамо са њима, јер успешност њихових интервенција искључиво зависи од брзине стизања, што значи да их позовемо одмах по регистровању пожара.

- Позив на 193 је преко потребан, у што краћем року од примећивања догађаја. Само на тај начин помажете ватрогасцима. Ако ви, а то је чест случај у последње време, прво сликате, снимате и то стављате на друштвене мреже, па се онда у неком тренутку питате где су ватрогасци већ 20 минута, верујте ми, ми не можемо да видимо да гори нешто на Чукарици, Земуну или Новом Београду, док нам то неко не јави. Људи морају да схвате да је битна прво комуникација са нама, јер успешност наших интервенција искључиво зависи од брзине стизања, а ми ћемо дати све од себе кад стигнемо на лице места - рекао је командант Мајсторовић. 

Како изгледа један обичан дан ватрогасаца описао је Миодраг Икадиновић - вођа ватрогасне чете.

Vatrogasno-spasilačka brigada
Ватрогасно-спасилачка бригада / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Ујутру у 7 сати је пријем смене, после пријема смене се прегледају возила, проба се звучна сигнализација, светлосна сигнализација, проверава се да ли је исправна комплетна опрема која се налази на возилу. Након тога ватрогасци одлазе на доручак и после тога имају паузу до неких 9 сати. У 9 сати се ватрогасци спуштају у гаражу и од дневне заповести им зависи шта ће следеће урадити. Да ли је водена арматура или су алати за техничке интервенције, или мали апарати - објашњава Икадиновић.

Током наше посете ватрогасцима у 11 сати, чула се звучна сигнализација која је обавестила све припаднике да је време за други позив у двориште, свако је знао шта му је чинити и куда треба да се иде. Све се обавља по строгом протоколу, безбедно и ефикасно. Посетили смо и контролну собу одакле се примају позиви грађана. Ако сте помислили да овај оперативни центар функционише као "кол центар", погрешили сте.

Vatrogasno-spasilačka brigada
Ватрогасно-спасилачка бригада / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Након позива у 11 сати, сви ватрогасци приступају свом редовном послу, а онда у 13 иду на ручак и онда следи дежурство до 15 часова. За сваку смену се зна тачан протокол и прописи. Све функционише перфектно. 

Како је изгледао један дан са ватрогасцима можете погледати у видео снимку испод: 

Шта се дешава на терену?

Када ватрогасци дођу на терен приоритет је што мање жртава и што више спашених живота. Први фокус им је спашавање, па тек онда гашење пожара. 

- У току пожара крећемо се кроз запаљене просторије где не можемо да видимо да ли некога има или нема. У принципу прво радимо спашавање после тога гашење. У густом диму лице може буквално да буде испред очију, а да га ти не видиш - рекао је вођа чете Икадиновић.

Електро уређаји или инсталације могу бити узрок пожара, али не могу бити кривац. Нажалост, у највећем броју случајева је узрок пожара људски фактор. 

- Узрок пожара у више од 95 одсто случајева је људски фактор, немар, непажња, нехат, можда и намера. Мали број се односи на оно на шта не можемо да утичемо, а то су елементарне непогоде, удар грома, поплаве, земљотреси, то је нешто што је опет ретко као такво, али најчешће је удар грома проузрокује, у току године, пожар у самим грађевинским објектима - рекао је командант ВСБ Мајсторовић и додао:

Miloš Majstorović
Милош Мајсторовић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Ми смо ти који управљамо електро уређајима, контролишемо и радимо са њима. Електро уређаји или инсталације могу бити узрок пожара, али не могу бити кривац. Ми као људи смо ти који то користимо и зависи дирекно и искључиво од нас да ли ће пожар тог типа настати коришћењем тог уређаја. Највеће последице по нас, по наше психичко стање је када имамо техничке интервенције у саобраћају.

Са констатацијом да је веома тешко носити се са психичким последицама након интервенција у саобраћају сагласан је и вођа чете Миодраг Икадиновић. 

- Сусрео сам се са угљенисаним телом, из смрсканих аутомобила вадио сам и настрадале и оне који су тешко повређени. Људи су ми кукали и падали у несвест на рамену - рекао је Икадиновић. 

VSB
ВСБ / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- То је нешто што оставља на човека дубок утисак и то је нешто што ја памтим цео свој живот, можда сам неку интервенцију заборавио која је можда била захтевна, али све те људе који су страдали и дан данас памтим њихов положај и све што је везано за ту интервенцију - рекао је командант Мајсторовић. 

Огромну захвалност им дугујемо. Сви заједно својим деловањем, кроз превентиву, обуку и едукацију морамо радити на подизању свести наших грађана у погледу заштите од пожара, јер само тако можемо смањити број лјудских жртава и спречити велике материјалне штете.

Не заборави, кад видиш пожар, да позовеш 193!

Ne zaboravi, kad vidiš požar, da pozoveš 193!
Не заборави, кад видиш пожар, да позовеш 193! / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић