Пекарска индустрија под лупом! Инспекција открила озбиљне неправилности у означавању производа - лажни састојци и недозвољени натписи: Шта заправо једемо?
Сектор пољопривредне инспекције Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде завршио је опсежну контролу субјеката који се баве производњом и прометом пекарских производа.
У периоду од 1. августа до 29. септембра 2025. године, инспектори су спровели 382 инспекцијска надзора, фокусирајући се на усклађеност са Уредбом о додатним захтевима за стављање на тржиште производа који садрже палмино уље, палмину маст или друге биљне масти, саопштило је Министарство пољоприведе.
Контроле су обухватиле и проверу правилног декларисања производа, као и употребу сировина које могу бити налози млечним производима.
Током инспекција, утврђено је да је чак 18,3% контролисаних субјеката (70 у укупном броју) прекршило прописе. Најчешћи проблеми односили су се на непоштовање обавезе јасног означавања производа, нарочито у случају када су коришћени производи који нису могли носити назив "сир" или сличне термине, али су се нашли у промету без одговарајуће ознаке.
За прекршаје су донета 67 решења о отклањању неправилности, а изречене су и мере забране промета за 11 субјеката. Такође, поднето је 23 захтева за покретање прекршајног поступка.
Од 15. септембра 2025. године, инспектори су проширили надзор и на малопродајне објекте, спроведени су укупно 192 надзора. У једном случају утврђено је непоштовање прописа, након чега је издато управно решење за отклањање неправилности.
Позитивни трендови у индустрији пекарских производа нису изостали. Иако је у првим данима контроле више од 20% субјеката било у нескладу са законодавством, у септембру је тај број значајно смањен. Све већи број произвођача одлучио је да престане са коришћењем сировина које представљају аналоге млечним производима, чиме настоје да очувају квалитет својих производа и транспарентност према потрошачима, соапштава то министарство.
Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, проф. др Драган Гламочић, нагласио је значај ових контрола, истичући да Министарство инсистира на фер односу према потрошачима.
-Потрошач мора да буде јасно информисан о саставу производа које купује. Ово није мера кажњавања, већ заштите тржишта и интереса грађана, изјавио је министар.
Поред контроле примене Уредбе о палмином уљу, пољопривредна инспекција наставља редовне активности према Закону о безбедности хране, који укључују проверу хигијене, HACCP система, уписа у Централни регистар и правилног декларисања производа.
Контроле се настављају у наредном периоду, како би се осигурала пуна примена прописа и једнак третман свих учесника на тржишту.