Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПЕТИ ТАЛАС ПРЕД ВРАТИМА СРБИЈЕ! Епидемиолози забринути: Циркулација вируса биће масовна, увести ковид пропуснице 24х

27.12.2021. 16:51
Пише:
Србија Данас/Блиц
koronavirus
коронавирус / Извор: Фото: Профимедиа/СД/илустрација

Нови сој короне и званично је стигао у Србију, после скоро два месеца поново је почео да расте број новозаражених, те више нема дилеме да нам је пети талас пред вратима и да би могао да сруши и многе црне рекорде

Велика Британија, Француска, Шпанија и Италија увелико бележе највећи број оболелих од почетка пандемије, њиховим корацима иду и САД, а само је питање дана када ће се ова ситуација прелити и на остатак Европе, па и целе планете. Српски епидемиолози сложни су да се нови мега-удар короне никако не може избећи, али да имамо још 10-15 дана да се што боље за њега припремимо.

- За мање од месец дана омикрон је захватио 110 земаља, у Америци смо пре две недеље имали 100 одсто делта соја, а сада 73% чини омикрон, док је за само седам дана Велика Британија регистровала чак четири пута више заражених. Ми нисмо ванземаљци, исти смо као Американци, нема разлога да код нас буде другачије - рекао је др Предраг Кон гостујући на ТВ К1.

КРИЗНИ ШТАБ ЗАСЕДА СУТРА У 16Х: Ковид пропуснице највероватније од 16 ЧАСОВА у току празника

КРИЗНИ ШТАБ ЗАСЕДА СУТРА У 16Х: Ковид пропуснице највероватније од 16 ЧАСОВА у току празника

ЗА НОВУ ГОДИНУ НА ОТВОРЕНОМ - МАСКЕ ОБАВЕЗНЕ? Огласио се епидемиолог: Ево шта ће бити на сутрашњој седници Кризног штаба

ЗА НОВУ ГОДИНУ НА ОТВОРЕНОМ - МАСКЕ ОБАВЕЗНЕ? Огласио се епидемиолог: Ево шта ће бити на сутрашњој седници Кризног штаба

Корона пресек: У Србији још 1.249 новозаражених, преминуло 27 особа

Корона пресек: У Србији још 1.249 новозаражених, преминуло 27 особа

Забрињавајуће у Београду

Како је истакао наш угледни епидемиолог и члан Кризног штаба "циркулација вируса биће масовна".

- Тих 120.000 заражених на дан у Великој Британији су пандан наших 12.000. Чињенице нам не иду у прилог. Код нас се прво зауставио пад броја новозаражених, а у Београду је почео и благи пораст. Тренутно је на дневном нивоу 36 одсто свих случајева у Србији управо из престонице, што не ваља. У нормалним ситуацијама то је негде око четвртине. Београд је место где се интензивира преношење вируса - додао је Кон.

- Ми лекари смо против дочека на трговима. Људи су угрожени ако не носе маску, ако не држе дистанцу. Могу да буду заражени и онда можемо да очекујемо и 10.000 до 12.000 заражених на дан. Омикрон је по симптоматологији и последицама блажи сој, али то не треба да завара јер и он може дати компликације код особа са слабим имунитетом или хроничним болестима. Можемо очекивати да ће бити проблем за клиничаре због диференцирања дијагнозе, јер може имати темптературе али и не, и да личи на прехладу. Имаћемо велики број заражених, као у Британији и САД, где доминира у три-четрвртине броја новозаражених. У кратком периоду ћемо имати велики удар на болнице - рекао је проф. Тиодоровић.

Predrag Kon
Предраг Кон / Извор: Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Слободан Миљевић

Лекари неће стићи свима да помогну

Како каже, "ако се проценат вакцинације не повећа, имаћемо масовно заражавање као природан ток ширења вируса".

- Имаћемо природни ток који ће имати своје последице и коштаће нас, неке и живота. Ни људи који су прележали корону, нису безбедни од нових сојева. Према подацима из студија које су досад објављене, испада да су они који су боловали осетљивији према овом новом соју - тврди проф. Тиодоровић.

Др Предраг Кон упозорава на један детаљ.

Predrag Kon
Предраг Кон / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

- Вирус се тренутно испољава као блажа форма, али подаци могу да буду варљиви јер се омикрон углавном појављује код младих, није се још прелило на старије.

Без обзира што би многи које "закачи" нови сој могли да прођу са лаким симптомима, па чак и без њих, уколико будемо имали по 10.000-12.000 заражених на дан, поново би могле да буду препуне болнице.

- Уколико дозволимо да се огроман број људи зарази у кратком периоду, напунићемо болнице иако ће болесници бити лакши. У тој гужви неки људи ће умрети јер неће стићи лекари да им помогну - упозорава микробиолог и вирусолог др Миланко Шеклер.

"Замрачење" за време празника

Главни удар очекује се средином јануара, а као велика опасност истичу се предстојећи празници.

Predrag Kon
Предраг Кон / Извор: Фото: Printscreen/RTS

- Додатни проблем је што у Србији све до Божића имамо својеврсно "замрачење", односно људи осим у екстремним случајевима уопште не иду на прегледе. Срећна околност је што деца ускоро иду на распуст и што је Божић породични празник без већих окупљања - каже др Кон.

Епидемиолози сматрају да масовни дочек Нове године у овој ситуацији није добра идеја. Уосталом, др Кон истиче да их Кризни штаб није ни одобрио.

- Имаћемо те дочеке на трговима, биће тамо млади људи и они се можда неће ни заразити, али ће онда ићи на породична окупљања и заразиће своје баке и деке. Треба да нам буде јасно да ниједна вакцина не помаже сто посто и да ће ти људи испаштати - објашњава проф. Тиодоровић.

Ковид пропуснице да важе 24х

Сутра ће бити одржана седница Кризног штаба, а медицински део има један захтев - увођење ковид пропусница које би важиле 24 сата.

- То је апсолутни минимум. Па видите да имате масовна окупљања и током дана, организују се новогодишњи матинеи по кафанама - каже др Кон.

Његов колега Тиодоровић иде и корак даље.

- Ковид пропуснице се морају примењивати свуда, а не само у угоститељским објектима.

Епидемиолог др Радмило Петровић је на најсликовитији начин дочарао опасност од масовних прослава предстојећих празника.

Radmilo Petrović
Радмило Петровић / Извор: Фото: Printscreen/RTS

- После Нове године бројеви заражених сигурно ће бити већи. Ко буде чекао Нову годину у кафани, нека буде спреман да Божић дочека у ковид болницама, а Српску на интензивној нези - упозорио је др Петровић.

Да ли ће морати све да се затвори

С обзиром на могућност да имамо и по 12.000 заражених на дан, чланови Кризног штаба не искључују ни неке строже мере.

- Полако постаје актуелно питање о тренутку када ћемо морати све да затворимо ако нам због омикрона скочи број заражених као што се то десило у Великој Британији или Француској. Мораћемо једноставно да спречимо контакте - објаснио је др Кон на К1.

О ОМИКРОНУ

* Пет пута је заразнији од делта соја и других варијанти короне

* Период инкубације је три до пет дана, других сојева од два до 14

* Има другачије симптоме у односу на друге сојеве корона вируса

* Ризик за хоспитализацију је од 20 до 70 одсто мањи него код делте

СИМПТОМИ

* Потпуна малаксалост

* Цурење из носа

* Сув кашаљ

* Јаке главобоље

* Презнојавање, посебно током ноћи

* Кијавица

* Болови у грлу

* Болови у мишићима

Део ђака већ на зимском распусту

Ђаци у Војводини се од прошлог петка налазе на зимском распусту, док ће ученици у осталом делу Србије, како основци тако и средњошколци, на заслужени одмор од петка 31. децембра.

Војвођани ће се у школске клупе вратити 17. јануара, остали недељу дана касније, мада није искључено да због епидемиолошке ситуације зимски распуст буде продужен као што је то био случај претходних година, што због короне, што због грипа.

После два месеца почео да расте број заражених

После скоро два месеца колико је трајао убрзан пада броја новозаражених од корона вируса, средином прошле недеље он је потпуно заустављен, а за викенд су чак бројке биле у порасту. Први пут након девет недеља.

Јуче до 15 часова на корона вирус је тестирано 10.000 људи, од којих је позитивно било њих 919 или 10,5 одсто. Ово је за око десет одсто више нових случајева у односу на претходну недељу, пре седам дана.

Све је почело у петак када се епидемиолошка крива скоро потпуно изравнала, да би у суботу био забележен први пораст нових случајева када се посматра исти дан претходне недеље и то за 8,2 одсто. Ипак, на недељном нивоу бројке су и даље у благом паду, те се Србија тренутно налази у тамно љубичастој корона зони, пошто према параметрима Европског центра за контролу и превенцију болести (ЕЦДЦ) има просек од 219 заражених на 100.000 становника.

Нажалост, током јучерашњег дана од последица ковида 19 је преминуло још 26 особа, у болницама широм Србије се налази 2.074 пацијената, од којих је њих 99 на респираторима.