Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОТПУНО ЗАТВАРАЊЕ ПОСТАЈЕ РЕАЛНА ОПЦИЈА? Србија се налази у последњем ЦРНОМ КОРОНА КРУГУ

29.11.2020. 17:37
Пише:
Србија Данас/Блиц
koronavirus
коронавирус / Извор: Фото: СД/Илустрација

Хиљаде заражених сваког дана, болнице на ивици колапса, огромни редови испред ковид амбуланти, свакодневно непоштовање мера...

Чињенице показују - потпуно затварање било би једина нада да црни рекорди престану да се руше. Да ли смо близу оне најтеже, најдрастичније мере - увођења полицијског часа?

КОРОНА ПРЕСЕК ПО ГРАДОВИМА СРБИЈЕ: У престоници критично, букте жаришта и у ова четири места

КОРОНА ПРЕСЕК ПО ГРАДОВИМА СРБИЈЕ: У престоници критично, букте жаришта и у ова четири места

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ О КОРОНА ВИРУСУ! Још 6.179 новооболелих, 65 особа преминуло: Држава наставља да спроводи мере

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ О КОРОНА ВИРУСУ! Још 6.179 новооболелих, 65 особа преминуло: Држава наставља да спроводи мере

"СВАКОГ ДАНА ВРАЋАМО НЕКОГА СА ПРОЗОРА" Огласили се из КБЦ "Драгиша Мишовић" у Београду након трагедије

"СВАКОГ ДАНА ВРАЋАМО НЕКОГА СА ПРОЗОРА" Огласили се из КБЦ "Драгиша Мишовић" у Београду након трагедије

"Цела Србија је једна велика болница", рекао је јуче епидемиолог Предраг Кон. Корона је срушила све постојеће рекорде, лекари су преуморни, њих преко 2.400 заражено је короном. Пад броја заражених, нажалост, не очекује се пре средине децембра, а неки стручњаци заравњање криве не прогнозирају пре Нове године.

Све се гласније помиње - полицијски час. Први га је у свом обраћању поменуо министар здравља Златибор Лончар.

"Никад ближе полицијском часу"

Он је оценио да се донете мере слабо поштују. На питање колико смо далеко од ситуације да неће бити места ни у неком другом граду за хоспитализацију пацијената, министар напомиње да то зависи од нас.

- Не постоји здравствени систем на свету који може да издржи да се у кратком року зарази већи део државе. А то се дешава - подвукао је Лончар.

Говорећи о мерама, министар је истакао да само једна може да да резултат.

- Једина можда мера која може да вам донесе неки резултат јесте да затворите све.

Zlatibor Lončar
Златибор Лончар / Извор: Србија Данас

На питање колико је времена остало до путпуног затварања, Лончар је рекао "не много" јер је "очигледно да се нове мере слабо поштују".

Колико је епидемија узела маха потврђује и чињеница да смо са 1.007 заражених на 100.000 становника, званично, по Европском центру за контролу и спречавање болести (ЕЦДЦ), ушли у последњи од девет кругова којима се рангирају земље по епидемиолошкој ситуацији.

Иако епидемиолози процењују да би крајем следеће недеље епидемија могла да почне да се смирује, и да се бар не повећава број заражених, овим темпом, до тад бисмо могли да стигнемо и до 10.000 инфицираних за дан и троцифреног броја преминулих.

Ивануша: Не знам да ли је за полицијски час, али ситуација је озбиљна

У великом делу Европе полицијски час је одавно опција, па су многе земље ограничиле кретање својим грађанима како би се смањио експлозивни пораст оболелих. Та експлозија се дешава код нас управо и СЗО у Србији размишља у правцу полицијског часа.

Србија је у светском врху по броју заражених корона вирусом у односу на број становника, а испред нас су само Грузија, Андора и Луксембург, рекао је јуче директор СЗО за Србију Маријан Ивануша.

Он је у јутарњем програму на телевизији "Прва" рекао да не зна да ли смо близу увођења полицијског часа, али да зна да је ситуација озбиљна.

- Пооштрене су мере, треба сачекати да видимо резултате, ситуација је озбиљна. Ове мере дају ефекте, то нису оптимални резултати, али је боље него да нема мера - рекао је Ивануша.

На питање да ли Србија има довољно места за лечење свих оболеих људи од ковида, Ивануша није дао нимало оптимистичне прогнозе.

- Зависи какви су капацитети медицине. Ако имате 7.000 заражених дневно, а 20 одсто њих ће у просеку завршити у болници, то је већ огроман број људи на лечењу. Узмите да ће сви они бити по десет дана на болничком лечењу - рекао је Ивануша.

Пуне клинике, прерасподела пацијената

Да су наши лекари на ивици снага показује и чињеница да су болнички капацитети толико пуни да се врши прерасподела лакших у друге центре у Србији. Докторка Дарија Кисић Тепавчевић јуче је нагласила да нам је неопходно сваког дана 300 кревета!

- Ситуација је озбиљна, у београдским клиникама места су потпуно попуњена - каже професор др Мијомир Пелемиш, инфектолог и члан Кризног штаба.

- Договорили смо се да се направе детаљне визите и да они који су пред крајем терапије буду премештени по Србији, у привремене болнице Ниш и Крагујевац. Сви тешко оболели од ковида треба да буду тамо где им се може пружити адекватна заштита, а они којима не треба кисеоник да се преместе где има места. Имамо велики број пријема, притисак је велики на ковид-амбуланте. Нема тренутно никаквих проблема што се тиче збрињавања. Можемо бити срећни и што имамо добре лекаре.

На коначан одговор ипак треба сачекати, како је навео др Кон бар 10-ак дана како бисмо видели да ли ће донете мере показати резулатате, али једно је сигурно - здравствени систем је на ивици пуцања!