Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕТЕ НАМ СМРТОНОСНИ ТОПЛОТНИ ТАЛАСИ! Метеоролог упозорава: Атмосфера је прегрејана, олуја може да настане за 15 минута

01.07.2022. 18:41
Пише:
Србија Данас/Блиц
Vrućina
Врућина / Извор: Фото: Србија Данас/Милана Pavković/Shutterstock

Тропски дани који су обележили јун настављају се у јулу, с тим да ће на самом почетку месеца, за викенд освежити, али то освежење биће једва приметно, за око степен два, и питање је колико ће се осетити у неким деловима земље.

Тропске температуре које ће наредних дана достизати и 37-38 степени, потрајаће још читаву недељу, а током јула нас очекује барем још један овакав дуготрајан врели талас.

Како каже метеоролог Марко Чубрило, "попут јуна који је био топлији од просека, очекује се да и јул и август буду са натпросечним температурама".

- Биће ово дуго топло лето, и јул и август биће топли, али биће и чешћих падавина, поготово у августу. Јул очекујем да буде мало изнад просека, нарочито на северу Србије – објашњава Чубрило.

ГРКЕ УДАРИЛА КРИЗА: Одлучили да зараде на српским туристима, ево за шта сад узимају паре!

ГРКЕ УДАРИЛА КРИЗА: Одлучили да зараде на српским туристима, ево за шта сад узимају паре!

ПАКЛЕНЕ ВРУЋИНЕ ЗАПАЛИЛЕ СРБИЈУ! Сектор за ванредне ситуације упозорава: "Температура може НАГЛО ДА СКОЧИ"

ПАКЛЕНЕ ВРУЋИНЕ ЗАПАЛИЛЕ СРБИЈУ! Сектор за ванредне ситуације упозорава: "Температура може НАГЛО ДА СКОЧИ"

НАСТАВЉАЈУ СЕ ЕКСТРЕМНЕ ВРУЋИНЕ: Данас најтоплији дан ове године, али метеоролози издали НОВО УПОЗОРЕЊЕ

НАСТАВЉАЈУ СЕ ЕКСТРЕМНЕ ВРУЋИНЕ: Данас најтоплији дан ове године, али метеоролози издали НОВО УПОЗОРЕЊЕ

Врели талас који имамо ових дана, са температурама и до 38 степени, потрајаће до око 7. јула, а како тврди Марко Чубрило, осетно свежији период који би онда уследио, могао би да траје до половине месеца.

- Јул ће почети веома високим температурама, затим ће уследити осетно захлађење, а пред крај месеца ће поново бити веома топло. Након прве седмице и све до половине месеца имаћемо око недељу дана свежијег времена, тај период обележиће доста кише и пљускова, а пашће и ноћне температуре испод 15 степени Целзијуса.

Међутим, освеже ње неће бити дуготрајно.

- Дневне температуре ће у том периоду пасти на 25 степени. У питању је доста осетније освежење, али онда нас опет чека топлије време. Наредни талас јачих врућина вероватно можемо очекивати после 22. и 23. јула, према крају месеца – каже Чубрило.

Са професором Чубрилом се слаже и прогноза Републичког хидрометеоролошког завода.

Ada Ciganlija
Ада Циганлија / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Очекује се топао јул, са средњом температуром ваздуха изнад вишегодишњег просека и са одступањем до три степена. Средња јулска температура ваздуха у интервалу од 23 до 26 степени у нижим пределима, а у брдско-планинским пределима од 15 до 19. Прогнозира се да ће средња максимална температура ваздуха за јул бити од 30 до 32 у нижим пределима, а у планинским пределима од 20 до 24, док ће средња минимална температура бити у интервалу од 15 до 20. Очекује се да ћемо имати од девет до 15 тропских дана у Београду - стоји у прогнози РХМЗ.

- Очекује нас дуго и топло лето. Ипак, мало је вероватно да ће ово лето бити топлије од претходних. За сада нису прогнозирани рекордни дани са тропском температуром. Мислим да неће оборити рекорде по броју дана са 35 плус степени. прошле године смо имали чак 19 таквих дана у Београду, не верујем да ће их бити толико овог лета. Дакле, ово лето биће топло, натпросечно топло, али не као прошло - рекао је метеоролог Недељко Тодоровић, напоменувши да је "најважније да увече буду колико-толико подношљиве температуре како би се организам одморио".

Током јула се прогнозира дефицит падавина на југозападу и југу земље, док се у осталом делу Србије очекују просечне суме падавина. Прогнозира се да ће средња јулска количина падавина у нижим пределима бити од 50 до 70 mm, а на планинама од 60 до 90 mm, локално и више услед очекиваних конвективних развоја. Очекује се да у јулу број дана са падавинама у нижим пределима буде од 6 до 10 дана а у брдско-планинским крајевима до 12 дана.

Професор Чубрило упозорава да ће у наредном периоду постојати услови за пљускова са грмљавином који ће бити "јако локалног карактера", и за пример наводи да је у делу Новог Сада где живи пре неки дан пала слаба киша, док је само на километар од тог насеља тукао лед и ветар је кидао гране.

vrućina, voda, leto
врућина, вода, лето / Извор: Профимедиа

- Мали су облаци и захватају јако мале просторе. И немогуће је предвидети где ће бити пљускова, чак ни резолуција најбољих радара није толико висока и јака да те облаке довољно ухвати у радарски сноп. И данас, рецимо, можемо имати после подне јаке непогоде над Србијом, али да ли ће се облаци заиста покренути то нико не може сада рећи. Потенцијал је у атмосфери, она је прегрејана и висок је удео влаге. Параметри су ту, међутим, питање је да ли ће се облаци покренути. У случају да се покрену они за 15 минута прерасту у велике олује. Ни противградна одбрана не може да их спречи, само може да их ублажи - каже Чубрило.

Када су у питању ноћне температуре, и наредних дана почетком јула, биће прилично високе. Поготово у великим градовима због бетона који се прегрејева.

- У градовима је ноћна минимална између 23 и 25 степени Целзијуса. Ван града пред зору још и освежи. Тако ће бити све до око 7. јула. То је наиме напорна врућина, а не дневна, иако је висока. Проблем је што ноћу нема освежења – закључује Чубрило.

Рекордних 44,9 степени из 2007

Рекордна температура у Србији забележена је 24. јула 2007. у Смедеревској Паланци када је измерено 44,9 степени, а истог дана регистрован је и најтоплији дан у историји Београда са 43,6. Међутим, та 2007. није била најтоплија година ни у историји Србије, ни Београда. Две најтоплије године у Србији и Београду биле су 2019. и 2018. када чак и није било претерано много тропских дана, али смо зато имали веома топле зиме и пролећа.

Вода у рекама као у барама

Температуре ваздуха су већ недељу и кусур дана изнад 30 степени, тако ће бити и наредне седмице, а подједнако су топле и реке и језера у Србији.

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, температуре Тисе је 26,9 степени, Саве 26,8, Дунава 25,8, а банатских водотокова 25,5 степени. Ово је изнад просека за ово доба године.

Sava, Sremska Mitrovica
Сава, Сремска Митровица / Извор: Профимедиа/илустрација

Извор Субота Недеља Понедељак Уторак Среда Четвртак

РХМЗ 37 33 35 34 34 34

Метеос 37 34 36 36 37 36

W2Umbrella 38 36 38 38 34 37

BBC 36 34 35 35 35 33

Weather 37 34 35 35 34 32

Accuweather 37 34 35 34 35 32

Прете нам смртоносни топлотни таласи

Врели дани и тропске ноћи, када температура не пада испод 20 степени, све чешћи су и пре званичног почетка лета.

- Некада је се у Србији током лета дешавао један или ниједан топлотни талас, а сада их има три или четири сваког лета. То је постао стандард - рекао је климатолог Владимир Ђурђевић са Физичког факултета за BBC на српском.

У будућности, како каже, можемо очекивати да се неки од наших градова придружи такозваном "Клубу 45", што је неформалан назив за градове у којима је заблежена темперартура ид 45 и више степени.

- Више у шали је "основан" овај клуб, а таквих градова има у Француској, Шпанији, Италији, Грчкој и на Балкану. Ми и даље нисмо у том клубу, али ћемо се вероватно прикључити у будућности - рекао је Ђурђевић.

vrućina
врућина / Извор: Профимедиа/илустрација

Како је додао, све чешће смо сведоци обарања рекордних максимума за поједине дане, а посебно су опасни топлотни таласи.

- Они су сложен метеоролошки и климатолошки феномен. У најкраћем би се могли описати као период од најмање три везана дана са температурама од 35 и више степени. Некада у Србији нисмо имали ниједан или можда тек један током лета, а сада их је по правилу бар три-четири. Разлог је што се десио процес глобалног загревања - као је климатолог Ђурђевић.

Он посебно упозорава на једну ствар.

- Треба да нас брине њихов утицај на здравље, тек ће се дешавати такозвани смртоносни топлотни таласи. То је веома топло време које траје и по десет дана и када пре свега старија лица и хронични болесници могу да страдају.

БОНУС ВИДЕО: Путари поправљали тротоар па откопали џиновску змију