Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Прошло је 19 година од тог КРВАВОГ ТРЕНУТКА: Данас се СЕЋАМО невиних ЖРТАВА НАТО бомбардовања Србије

24.03.2018. 07:27
Пише:
Танјуг
NATO bombe
НАТО бомбе / Извор: Профимедиа

Годишњица НАТО агресије на Србију

На даншњи дан навршава се 19 година од НАТО ваздушних напада на Србију, односно СРЈ, а државна церемонија Дана сећања, коју ће предводити председник Александар Вучић, биће уприличена у Алексинцу. Дан сећања на жртве НАТО агресије, коме ће присуствовати и председница Владе Ана Брнабић, биће обележен на платоу испред Центра за културу и уметност у Алексинцу у 20 сати.

Тај мали град на југу Србије гађан је шест пута током 78 дана НАТО агресије и том приликом је погинуло 11 особа. Укупан број жртава никада није утврђен, а проценује се да је током тих 78 дана бомбардовања погинуло између 1.200 и 2.500 људи. Укупна материјална штета процењена је на више десетина милијарди долара. Ратни губици НАТО-а у људству и техници никада нису обелодањени.

UČK
УЧК / Извор: Профимедиа

Одлука о бомбардовању тадашње СРЈ донета је, први пут у историји, без одобрења Савета безбедности УН. Наредбу је америчком генералу Веслију Кларку, тадашњем команданту савезничких снага, издао генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана. Кларк је доцније у књизи "Модерно ратовање" написао не само да је планирање ваздушне операције НАТО-а против СРЈ интензивирано средином јуна 1998. већ и да је завршено крајем августа те године. СРЈ је нападнута под изговором да је кривац за неуспех преговора у Рамбујеу и Паризу о будућем статусу покрајине Косово и Метохија.

ЕКСКЛУЗИВНО: Ево кога су усташе убиле од предака Александра Вучића

Bombardovanje Beograda 1999
Бомбардовање Београда 1999 / Извор: Профимедиа

Пошто је одлуку о неприхватању страних трупа потврдила Скупштина Србије, која је предложила да снаге Уједињених нација надгледају мировно решење сукоба на Косову, НАТО је 24. марта 1999. у 19.45 започео ваздушне ударе крстарећим ракетама и авијацијом, на више подручја у Србији и Црној Гори. Деветнаест земаља Алијансе почело је бомбардовање са бродова у Јадрану, из четири ваздухопловне базе у Италији. Подршку су им пружили стратешки бомбардери који су полетели из база у западној Европи, а касније и из САД.

NATO, NATO bombardovanje, bombardovanje Srbije, 1999
НАТО, НАТО бомбардовање, бомбардовање Србије, 1999 / Извор: Профимедиа

Најпре су гађане касарне и јединице противваздухопловне одбране Војске СРЈ, у Батајници, Младеновцу, Приштини и на другим местима. Готово да нема града у Србији који се током 11 недеља напада бар неколико пута није нашао на мети снага НАТО-а. У бомбардовању је уништено и оштећено 25.000 стамбених објеката, онеспособљено 470 километара путева и 595 километара пруга.

Путин испричао како је преживео АТЕНТАТ 1999. године: Пилот ми је рекао "Какав ватромет?! Нападнути смо!"

vojska jugoslavije
војска југославије / Извор: Профимедиа/илустрација

Оштећено је 14 аеродрома, 19 болница, 20 домова здравља, 18 дечјих вртића, 69 школа, 176 споменика културе и 44 моста, док је 38 мостова разорено. У ноћи 23. априла 1999. године у два сата и шест минута након поноћи, НАТО је у нападу на зграду националне телевизије усмртио 16 радника РТС-а. То је био први случај да је медијска кућа проглашена за легитимни војни циљ. 

Francuzi uz Srbe 1999
Французи уз Србе 1999 / Извор: Профимедиа

Током бомбардовања изведено је 2.300 ваздушних удара на 995 објеката широм земље, а 1.150 борбених авиона лансирало је приближно 420.000 пројектила, укупне масе 22.000 тона. НАТО је лансирао 1.300 крстарећих ракета, изручио 37.000 "касетних бомби", од којих је погинуло око 200 особа, а рањено више стотина, и употребио забрањену муницију са осиромашеним уранијумом.

Хрватски брод УДАРИО чамац на Дунаву: Утопили се мушкарац и жена (ФОТО)

Havijer Solana i Bil Klinton
Хавијер Солана и Бил Клинтон / Извор: Профимедиа

Уништена је трећина електроенергетског капацитета земље, бомбардоване су две рафинерије у Панчеву и Новом Саду, а снаге НАТО-а су употребиле и такозване графитне бомбе ради онеспособљавања електроенергетског систем. После више дипломатских притисака, бомбардовање је окончано потписивањем Војнотехничког споразума у Куманову 9. јуна 1999, да би три дана потом почело повлачење снага СРЈ са Косова и Метохије.

Пошто је генерални секретар НАТО-а 10. јуна издао наредбу о прекиду бомбардовања, последњи пројектили су пали на подручје села Коколеч тог дана у 13.30 часова. Савет безбедности УН је истог дана, 10. јуна 1999, усвојио Резолуцију 1244, а у Покрајину је упућено 37.200 војника Кфора из 36 земаља, са задатком да чувају мир, безбедност и заштите више стотина хиљада албанских избеглица при повратку у покрајину, док се не дефинише најшири степен њене аутономије.