Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"СИНОФАРМ", "СПУТЊИК В", "ФАЈЗЕР": Миланко Шеклер открио која од ових вакцина најбрже пружа заштиту од короне (ВИДЕО)

24.02.2021. 12:21
Пише:
Србија Данас/РТС
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Навео је да је код кинеске вакцине потребно више времена за стварање имунитета

Сасвим је нормално да се појављују мутирани сојеви коронавируса и то не треба да нас забрињава, пошто је то природан процес, рекао је за РТС др Миланко Шеклер са Ветеринарског специјалистичког института у Краљеву. Додао је да сматра да је број нових случајева заразе у порасту због тога што су се кршиле мере заштите, али и да је масовна вакцинација много важнији излаз из епидемије који досад нисмо имали.

Др Миланко Шеклер са Ветеринарског специјалистичког института у Краљеву је рекао да, и ако се мере сада пооштре, последице ће да наступе, пошто су разлози за то већ прошли.

"СРБИЈА ЈЕ АПСОЛУТНИ ШАМПИОН ВАКЦИНАЦИЈЕ" Словеначки медији одушевљени током имунизације у нашој земљи

"СРБИЈА ЈЕ АПСОЛУТНИ ШАМПИОН ВАКЦИНАЦИЈЕ" Словеначки медији одушевљени током имунизације у нашој земљи

ДР ТИОДОРОВИЋ О НОВИМ МЕРАМА: Највећи проблем тренутно су тржни центри и скијалишта

ДР ТИОДОРОВИЋ О НОВИМ МЕРАМА: Највећи проблем тренутно су тржни центри и скијалишта

"МОРАМО МАКСИМАЛНО ПОЈАЧАТИ КОНТРОЛУ" Огласио се др Кон након седнице Кризног штаба - у петак коначна одлука (ВИДЕО)

"МОРАМО МАКСИМАЛНО ПОЈАЧАТИ КОНТРОЛУ" Огласио се др Кон након седнице Кризног штаба - у петак коначна одлука (ВИДЕО)

- Ја мислим да је кључна ствар што је било много кршења мера. Људи се не заражавају зато што протиче време или ако је скраћено време, онда ће мање да се заражавају. Они се заражавају и ако раде објекти два сата, ако се крше мере, а објекти могу да раде 20 сати, ако се поштују мере, број људи, дистанца, маске, онда ће број новозаражених бити мањи - рекао је Шеклер током гостовања у Јутарњем програму.

Навео је да је масовна вакцинација други и много важнији излаз који досад нисмо имали.

- Ако већ има вакцина, ако већ има добро развијен систем који релативно брзо велики број људи може да вакцинише, онда је свакако то врло важно искористити, да се људи вакцинишу и да се заштите - казао је Шеклер.

Објаснио је да то што има млађих оболелих, односно, радно активног становништва узраста од 40 до 50 година, јасно указује на то да су се старији вакцинисали, зато што су приоритетна група.

- Организована је вакцинација тако што су они први добили позиве, а они се и чувају много више, много су више одговорни. Њих има мање из простог разлога што они чекају период да се створи имунитет - истакао је Шеклер.

Заштита од вируса за две недеље од добијања друге дозе

Напоменуо је да би они који су примили обе дозе вакцине требало да се сматрају заштићенима тек две недеље после добијања друге дозе вакцине, а да би до тада морали да се чувају.

Milanko Šekler
Миланко Шеклер / Извор: Фото: Printscreen/RTS

- Вама се ствара неки имунитет и постоје нека антитела, али њихов имунитет није довољан да вас заштити уколико примите велику инфективну дозу. Уколико се заразите или ступите у контакт са мањом количином вируса, онда је врло вероватно да ће организам и она заштита коју имате успети да то неутралише, али уколико се ви не придржавате мера и унесете велику количину вируса, онда она заштита која још увек није довољна, која је тек почела да се ствара ће бити недовољна да вас заштити од инфекције и добићете инфекцију - нагласио је Шеклер.

Истакао је да је професор Предраг Стевановић пре неко јутро потврдио да су код особа које су се заразиле, а биле су вакицнисане, случајеви су ипак били блажи и осетило се дејство и те једне вакцине, односно друге вакцине, иако није створен имунитет.

Објаснио је да није могуће да су симптоми које добијемо после вакцинације последица добијања вакцине.

- Пи-си-ар тестом нећете идентификовати, односно то не може да изазове вакцина, једноставно, само дивљи вирус, односно инфекција. Ваш брис, ако је позитиван, јасно је да сте се инфицирали и то нема везе са вакцином, јер уколико сте примили кинеску вакцину, а унутра је мртав вирус, он нема шансе да се као мртав нађе у вашем грлу - рекао је Шеклер.

Навео је да је код кинеске вакцине потребно више времена за стварање имунитета, док је код других вакцина, попут "Спутњика", вакцина "Фајзера" и "Астра-Зенеке" протеин одмах почиње да се синтетише, на који организам ствара антитела, па је нешто брже стварање.

sputnjik V
спутњик В / Извор: Профимедиа

Шеклер је истакао да "Фајзерова" вакцина најбрже почиње да ствара заштиту, а да то цепиво у стопу прати "спутњик".

- Код кинеске вакцине, то стварање је битно спорије, али оно што је важно, оно ће дуже да траје, дуже ће да се ствара тај имунитет. Потребно је више времена, али ће он бити исто тако врло дуготрајан. По мени, не би требало да долази у питање рок од годину дана, 15 месеци, а код појединих особа, у зависности какав имуни статус имају, сигурно је да ће та заштита вероватно трајати до две године - навео је Шеклер.

"Сасвим је нормално да се јављају мутирани облици" 

Навео је да је сасвим нормално да се јављају мутирани облици код ове врсте коронавируса.

- Када је у питању сада ова пандемија, они се брже појављују из разлога што људи много више циркулишу - објаснио је Шеклер.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Како је навео, много више вируса се умножава у милионима људи и самим тим постоји већа могућност да вирус спонтано измутира и да се направе нови облици.

- То ништа не треба да забрињава. То је природан процес прилагођавања вируса нашем организму, односно нама као врсти и наше прилагођавање њему. Ја очекујем, као што су се појавили мутирани облици који се лакше преносе, да ће врло вероватно, тако је то природа направила, да ће почети код појединих да пада патогеност - истакао је Шеклер.

Додао је да је могуће да је један од разлога повећања броја заражених постојање нових сојева који се лакше преносе и да ће нови сој постати доминантан у односу на друге сојеве.

- Међутим, ништа битно неће да се деси у том смислу јер није већа патогеност код њега. Клинички знаци су исти, све је приближно исто, тако да, то је опет природан процес, али ништа не треба да нас изненади да и тај мутирани облик, који ми волимо да кажемо мутирани британски сој, као да је он сад потписао неки уговор и неће се мењати. И мутирани облик мутира - нагласио је Шеклер.

Истакао је да је потребно прећи половину од пет милиона вакцинисаних грађана, јер ће се тада, како је објаснио, смањити обим ширења заразе.

Шеклер је објаснио да после друге дозе вакцина "спутњик" и компаније "Фајзер", да је врло вероватно да се ефикасна заштита ствара после десет дана.

- Када причамо о кинеској вакцини, сигуран сам да се она исто ствара у том периоду. Почињу да се појављују антитела, али би било врло пожељно, пошто је то природан процес, та вакцина је класична, она је природна, није инстант, онда је потребно да прође још сигурно десетак дана да бисте добили сигурну заштиту - навео је Шеклер.