Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ситуација са корона вирусом сужава списак земаља У КОЈЕ ГРАЂАНИ СРБИЈЕ МОГУ УЋИ: ОВО ЈЕ ТРЕНУТНО СТАЊЕ

07.07.2020. 20:11
Пише:
Србија Данас/Блиц
Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

Ситуација се мења из дана у дан

Веровали смо да ћемо до сада моћи да отпутујемо у већину европских земаља, планирали смо летовања, међутим, због погоршања епидемиолошке ситуације, могућности путовања са српским пасошем се мењају из дана у дан. Ево каква је ситуација на границама са суседним земљама и куда све можемо копненим путем, а куда не.

ОВО СУ МЕРЕ КОЈЕ ЋЕ ВАЖИТИ ЗА ВРЕМЕ ПОЛИЦИЈСКОГ ЧАСА: На снагу ступа у петак у 18 сати, а може се десити и ОВО

ОВО СУ МЕРЕ КОЈЕ ЋЕ ВАЖИТИ ЗА ВРЕМЕ ПОЛИЦИЈСКОГ ЧАСА: На снагу ступа у петак у 18 сати, а може се десити и ОВО

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ОБЕЛОДАНИО ПРАВО СТАЊЕ У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА: Ево колико у Србији има респиратора

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ОБЕЛОДАНИО ПРАВО СТАЊЕ У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА: Ево колико у Србији има респиратора

ВАКЦИНЕ СУ ОБАВЕЗНЕ ЗА ОВЕ ГРУПЕ! Вучић: Мораћемо да ВАКЦИНИШЕМО више од 2 МИЛИОНА ЉУДИ!

ВАКЦИНЕ СУ ОБАВЕЗНЕ ЗА ОВЕ ГРУПЕ! Вучић: Мораћемо да ВАКЦИНИШЕМО више од 2 МИЛИОНА ЉУДИ!

Већ скоро двадесет дана траје грчевита бора Србља за летовање у Грчкој. Чини се да су вишемесечна изолација и први знаци топлог времена пробудили код сународника неодољиву жељу за грчким плажама и гиросом. Међутим, од јуче су дефинитиво све наде наших несуђених туриста угашене. Грчка је од 6:00 сати затворила све границе за српске држављане, а чини се да је овог пута за збиља. И тако до 15. јула, за даље се не зна.

Црногорци за Србе нису никако ни отварали границе после пролетњег пика короне, а не назире се када ћемо се наћи на листи добродошлих у овој земљи. Сваког петка, када ова земља објављује нови списак "безбедних" земаља и Србија се упорно нађе на оној другој, "црној листи" имамо нови талас разочарања.

Такође, шушка се и о затварању граница са Хрватском с обзиром на то да је њихов министар здравља јуче изјавио да се о томе размишља.

Срећа је кратко трајала...

Најава грчких власти да српским туристима од јуче у 6:00 ујутро неће више бити дозвољен улазак у Грчку, довела је до правог јуриша на бугарско-грчку границу и прелаз Кулата - Промахонас.

Како су јављали путници са терена, поново је током ноћи створена километарска колона са бугарске стране пошто су сви покушавали да уђу у Грчку пре "спуштања рампе".

Последње информације говоре да су поједини наши туристи успели и након 6:00 да се домогну Грчке.

Ова одлука биће на снази до 15. јула када ће се поново анализирати епидемиолошки подаци из Србије и донети одлука или о отварању границе за српске грађане или о продужетку ове забране.

То је потврдио и Ивица Дачић, министар спољних послова Србије.

- Одлука Грчке о затварању границе за туристе из Србије могла би да буде преиначена приликом неког периодичног разматрања - рекао је Дачић.

ВУЧИЋ О НОВОМ ПАЗАРУ: Ситуација значајно боља, тамо сада имамо 33 респиратора

ВУЧИЋ О НОВОМ ПАЗАРУ: Ситуација значајно боља, тамо сада имамо 33 респиратора

СРБИЈА ДОБИЈА НОВЕ МОДЕРНЕ БОЛНИЦЕ: Држава се спрема за други талас короне

СРБИЈА ДОБИЈА НОВЕ МОДЕРНЕ БОЛНИЦЕ: Држава се спрема за други талас короне

АЛАРМАНТНО У КРАЉЕВУ: Нових 16 заражених корона вирусом, чекају се резултати за још шест особа

АЛАРМАНТНО У КРАЉЕВУ: Нових 16 заражених корона вирусом, чекају се резултати за још шест особа

Да подсетимо, јуриш српских турита на земљу Хелена започео је 15. јуна када је најављено отварање граница. Међутим, истог дана грчка страна се предомислила и "спустила рампу" на бугарско-грчкој граници док ону са Северном Македонијом није ни отварала. Ипак српска страна је успела да "изнуди" пропуштање на граници због километарских колона које су наши туристи створили на граничном прелазу Кулата-Промахонас. Тако је било све до јуче.

Иначе, нашим грађаним који су се јуче затекли у Грчкој, омогућено је да остану до завршетка аранжмана.

Нема нас још на црногорском списку

Институт за јавно здравље Црне Горе ажурира списак земаља из којих долазак у Црну Гору не представља предмет посебних ограничења и здравствених мера на недељном нивоу, а на том списку и даље нема Србије.

Из суседне Црне Горе свакодневно стижу коментари како је највећи број заражених у овој земљи импортован управо из Србије, те је мала вероватноћа да ће се наша земља наћи на новом списку добродошлих који би поново требало да буде ажуриран.

Осим тога, Црна Гора је јуче пооштрила и мере за своје држављање који се враћају кући.

- Уважавајући развој епидемиолошке ситуације у Србији одлучено је да сва лица која у Црну Гору улазе из те државе од вечерас буду упућивана у карантин. Црна Гора остаје опредељена да се не затвара за своје држављане, али стопа активних случајева у Републици Србији, поготово у подручју уз границу са Црном Гором, налаже најстрожи епидемиолошки надзор. Због тога лица која улазе у Црну Гору из Србије до даљег неће бити упућивана у кућну самоизолацију већ искључиво у карантин у објектима које је држава одредила за ту меру - саопштено је синоћ из Владе Црне Горе.

Хрвати следећи који нам спуштају рампу?

Коментаришући могућност затварања граница са Србијом, хрватски министар здравља Вили Берош, рекао је "да се о томе размишља".

- Ако се тамо ситуација погорша, размишљамо и о томе - рекао је Берош јуче.

Међутим, ни сада не могу сви грађани Србије тек тако да уђу у Хрватску. То је могуће само уколико испуњавају услове који су наведени на сајту Цивилне заштите Хрватске.

Granica Srbije i Hrvatske
Граница Србије и Хрватске / Извор: Профимедиа

Наиме, 1. јула, за када је ЕУ преопоручила отварање граница, а Србија се нашла на списку земаља који је улаз дозвољен, хрватски Штаб цивилне заштите донео је одлуку "о привременој забрани преласка преко граничних прелаза Хрватске, која се примјењује од 1. до 15. јула 2020. године".

Како су тада појаснили, од тога су изузети здравствени радници, здравствени истраживачи и сарадници, стручњаци за бригу о старијима, те особе које захтевају хитно медицинско лечење.

Улаз је омогућен и прекограничним радницима, превозницима робе и другом прометном особљу, у мери у којој је то потребно, као и полицијским службеницима у обављању својих послова, службе и тимовима Цивилне заштите, особљу међународних организација и међународном војном особљу у обављању својих функција, путницима у транзиту.

Такође, особама које путују због туристичких или других пословних разлога или које имају други економски интерес омогућено је да уђу и изузети су од забране, али под условом да за то имају доказ у виду ваучера или резервације, као и особе које путују због школовања или других неодложних разлога - смртни случај у породици, учествовање у сахрани, озбиљни и хитни здравствени разлози - под условом да је предочена медицинска документација и позив хрватске здравствене установе, власништво некретнине у Хрватској - под условом да је предочен власнички лист, власништво пловила на везу у хрватској луци - под условом да је предочен доказ о томе.

Особама које путују у Хрватску препоручује се претходна најава уласка у ту земљу, коришћењем апликације ентерцроатиа. муп. хр, због што бржег преласка границе.

За Мађаре смо "изузетак", а то је добро

Граница са нашим северним суседима отворена је пре око месец и по дана, а када су се појавиле информације у појединим медијима да Мађарска затвара границе са Србијом одмах је стигао и демант од надлежних из те земље.

- У српским медијима појавила се вест, како Мађарска планира затварање својих граница. Међутим, обавештавамо да Влада Мађарске тренутно не планира предузимање поменутих мера - навео је тада у изјави за јавност амбасадор др Атила Пинтер.

У Мађарску тенутно не могу ући држављани који нису из земаља чланица Европске уније, али је Србија изузетак. Мађарска неће уважити захтев ЕУ да на листу "безбедних" држава када је реч о пандемији вируса корона дода земље изван ЕУ, осим Србије, изјавио је премијер Виктор Орбан.

Грађани Србије могу да уђу у Мађарску без теста на ковид 19 и карантина од 14 дана у суседној земљи. Улазак је могућ на свих девет граничних прелаза.

Granica
Граница / Извор: Профимедиа/илустрација

Како са Румунијом?

Због сложене епидемиолошке ситуације изазване пандемијом вируса ковид-19 држављани Србије до даљег неће моћи да иду у Румунију, потврђено је јуче у Амбасади Румуније у Београду.

У ову државу, чланицу Европске уније (ЕУ) могу да уђу само држављани Румуније који се налазе ван државе-матице, као и држављани осталих земаља које су чланице ЕУ и Европског економског простора с пребивалиштем у Румунији.

Када је реч о држављанима Србије, у Румунију могу да уђу само они који су у браку са држављанима, односно држављанкама Румуније, чланови породице румунских држављана, они који имају дуготрајни боравак у овој европској земљи или они који одлазе у Румунију на лечење, с тим што је неопходно да на румунским граничним прелазима покажу медицинску документацију којом је потврђен разлог њиховог путовања. Више детаља о путовању у Румунију и ко мора у карантин, а ко не не, прочитаје на овом линку.

Бугари никад нису ни правили проблем

Држава са којом је Србија међу првима, још 1. јуна, отворила границе јесте Бугарска, а ситуацију отварања-затварања са овом земљом нисмо имали. Најчећи разлог због кога се држављани Србије нађу на граничном прелазу са Бугарском јесте даље путовање ка Грчкој.

Оно што може да вас задеси на Бугарској граници јесте дезинфекција возила споља, али могу и да вас упитају "куда идете", "колико се задржавате" и слично, као и попуњавање безбедносног формулара.

Македонци час овако, час онако

Северна Македонија отворила је своје границе 26. јуна, без потребе за ПЦР тестом, изолацијом или карантином.

- Ако се људи придржавају мера превенције, тај ризики је минимизиран. Ниједна земља на свету не може да постоји затворена у својим границама. Поновно отварање граница не представља већи ризик за повећање броја случајева корона вируса зато што је локална трансмисија највећи ризик - рекао је тада министар здравља те земље Венко Филипче.

У БиХ без ограничења

Босна и Херцеговина је за наше држављане међу првима отворила границе још 1. јуна. Од тада се нису предомишљали, а на граничним прелазима нема додатних компликација.

НИ ОНИ НИСУ ОДОЛЕЛИ КОРОНИ: Још један српски град прогласио ванредну ситуацију

НИ ОНИ НИСУ ОДОЛЕЛИ КОРОНИ: Још један српски град прогласио ванредну ситуацију

ХИТНА ОДЛУКА: Проглашена ванредна ситуација у Новој Вароши, нове мере од сутра ступају на снагу

ХИТНА ОДЛУКА: Проглашена ванредна ситуација у Новој Вароши, нове мере од сутра ступају на снагу