Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СВАКИХ 20 СЕКУНДИ ЈЕДАН ЖИВОТ СЕ УГАСИ! Од почетка године, због непажње, у Србији су погинуле 423 особе!

23.11.2020. 17:47
Пише:
Србија Данас/Блиц
decak
децак / Извор: Профимедиа/илустрација

У нашој земљи су од почетка године до 1. новембра у 25.979 саобраћајних незгода

Неколико организација из Новог Сада уз подршку ОПЕНС-а реализују онлајн кампању у знак сећања на жртве саобраћајних незгода и њихове породице и тим поводом покренуто је прво Саветовалиште за жртве и породице жртава саобраћајних несрећа.

МУЧИ ВАС ГРЛО? Код гребања, упале и бола вам ОВО може помоћи!

МУЧИ ВАС ГРЛО? Код гребања, упале и бола вам ОВО може помоћи!

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ! Још 5.067 оболелих, преминуло 38 лица: Донете нове мере за Београд, шта се све мења од сутра?

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ! Још 5.067 оболелих, преминуло 38 лица: Донете нове мере за Београд, шта се све мења од сутра?

КОРОНА ПРЕСЕК ПО ГРАДОВИМА: Четири велика жаришта БУКТЕ, а ситуација у једном месту је АЛАРМАНТНА

КОРОНА ПРЕСЕК ПО ГРАДОВИМА: Четири велика жаришта БУКТЕ, а ситуација у једном месту је АЛАРМАНТНА

У свету се у просеку на сваких 20 секунди угаси један живот као последица саобраћајне незгоде, а према подацима Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, у нашој земљи су од почетка године до 1. новембра у 25.979 саобраћајних незгода живот изгубила 423 лица, док је 13.725 повређено.

Auto, automobilska nesreća, jesen
Ауто, аутомобилска несрећа, јесен / Извор: Профимедиа/илустрација

У односу на исти период прошле године, у Србији је смањен број саобраћајних незгода, као и број погинулих, али је број младих који су погинули повећан. Највише страдалих је било у својству возача и путника у путничким аутомобилима.

Током прошле године на српским путевима погинуле су 494 особе. У Агенцији за безбедност саобраћаја кажу да то представља смањење у односу на раније године, али и да је могло више да се постигне у вези са безбедношћу у саобраћају.

У Србији сваког дана неко погине у саобраћајној незгоди

У односу на 2018. годину, лане је погинулих пешака било 16 одсто мање, 12 одсто мање возача мотоцикала, 60 одсто мање страдалих путника и возача у аутобусу. Истовремено, погинулих у путничком аутомобилу је у 2019. било за три одсто више у односу на претходну годину, а забележен је и пораст морталитета бициклиста и лица старијих од 65 година.

Hitna
Хитна / Извор: Профимедиа/илустрација

Како објашњава координаторка пројекта Маријана Јовановић из Центра за промоцију безбедности саобраћаја, саветовалиште ће због тренутне епидемиолошке ситуације у почетку радити само онлајн, а када то прилике дозволе, заинтересованима ће бити омогућено да са стручњацима причају и уживо лицем у лице.

- Слушајући искуства особа које су доживеле саобраћајне незгоде, схватили смо да је њима и њиховим породицама потребна психолошка помоћ, тако да смо се одлучили да оснујемо саветовалиште и ангажујемо стручњаке из области хуманистичких наука специјално едуковане за пружање помоћи људима које је задесила баш таква несрећа - истиче наша саговорница.

Поред пружања прве психолошке помоћи, заинтересованима ће у саветовалишту бити омогућен индивидуални рад са стручњацима, а биће организоване и групе подршке за одрасле и групе подршке за децу и младе.

Кад се живот промени у трену

- Ослушкујући потребе жртава саобраћајних незгода и њихових породица, схватили смо да је њима потребна помоћ како би ублажили осећање узнемирености и неизвесности, да би избегли нефункционалне облике понашања и да би што брже наставили с уобичајеним животним активностима. Стручњаци у саветовалишту су ту да заједно с њима праве и спроводе реалистичне планове, развијају позитивну слику о себи, граде и учвршћују самопоуздање које је урушено услед насталих околности. Такође, ту смо и да учимо како лакше да изађемо на крај с непријатним осећањима јаког интензитета и да верујемо у могућности промене - прича нам Маријана Јовановић.

Саобраћајна незгода, према њеним речима, представља велики стрес, како за повређену особу, тако и за њену породицу и пријатеље. Живот се мења у трену, једноставне ствари постају компликоване, ништа није онако како је некада било.

nesreća
несрећа / Извор: Профимедиа/илустрација

- Питамо се зашто нам се то догодило. Доживљавамо осећања да смо сами с болом који нико сем нас не може да разуме. Могу се јавити љутња, анксиозност, туга, осећај усамљености и губитак смисла у животу. Ако вама блиске особе изгубе живот у саобраћајној незгоди или задобију тешке телесне повреде услед којих долази до промена у њиховом свакодневном функционисању, контактирањем нашег саветовалишта можете добровољно затражити помоћ и подршку путем мејла savetovalistecpbs@gmail.com - поручује наша саговорница, уз напомену да се овај пројекат реализује уз подршку ОПЕНС-а (Омладинска престоница Европе Нови Сад).

Више фактора утицало на погибије
Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја, прошле године око петина људи страдала је због брзине, због вожње под дејством алкохола погинуо је сваки тринаести настрадали. Пут је фактор због ког је страдало око осам одсто људи, док је пропуст пешака био фактор страдања око три одсто људи. Када су у питању млади, живот је изгубило 10 одсто мање него 2018. године, а смањио се и проценат жртава међу децом за 17 одсто.