Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВЕРНИЦИ СЛАВЕ СВЕТОГ ЈОВАНА ДЕСПОТА: Бројне су приче о његовим чудотворним моштима које се чувају на Фрушкој гори

23.12.2021. 07:49
Crkva
Црква / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Био је син Стефана и унук Ђурађа Браниковића

Српска православна црква данас слави Светог Јована Деспота.

Свети Јован Деспот се родио се док му родитељи још живели у Албанији, а одрастао је у Београду - месту у области. Он је био син Стефана и унук Ђурађа Браниковића. Био је последњи српски деспот у Срему од 1493.године. Упокојио се 1502. године 23.децембра.

КОНАЧНО РЕШЕНА МИСТЕРИЈА: Огласио се идејни творац НЕОБИЧНЕ скулптуре, настала је сасвим СЛУЧАЈНО а ево коме је намењена! (ФОТО)

КОНАЧНО РЕШЕНА МИСТЕРИЈА: Огласио се идејни творац НЕОБИЧНЕ скулптуре, настала је сасвим СЛУЧАЈНО а ево коме је намењена! (ФОТО)

ХОЋЕМО ЛИ НОВУ ГОДИНУ САЧЕКАТИ ЗАЈЕДНО ИЛИ ПОД ОШТРИМ КОРОНА МЕРАМА? Како ће се најлуђа ноћ организовати по градовима

ХОЋЕМО ЛИ НОВУ ГОДИНУ САЧЕКАТИ ЗАЈЕДНО ИЛИ ПОД ОШТРИМ КОРОНА МЕРАМА? Како ће се најлуђа ноћ организовати по градовима

ЈАК МРАЗ У СРБИЈИ, ТЕМПЕРАТУРА И ДО -12 СТЕПЕНИ: РХМЗ издао прогнозу, ево када стижу осетно топлији дани

ЈАК МРАЗ У СРБИЈИ, ТЕМПЕРАТУРА И ДО -12 СТЕПЕНИ: РХМЗ издао прогнозу, ево када стижу осетно топлији дани

После смрти Јовановог оца св. Стефана, неколико година касније, то јест године 1486, мајка Јованова, св. Ангелина, са Јованом и братом му Максимом, пређу из Фурланије преко Беча у Будим, узевши притом са собом и мошти Св. Стефана Слепог.

У Будиму их лепо прими мађарски краљ Матија и подари им градове Купиново и Сланкамен у Срему. Том приликом, краљ подари и титулу деспота старијем Ђорђу, који се потом ускоро замонаши под именом Максим, тако да титулу и место деспота српског у Срему преузме тада Свети Јован.

Њихова престоница и боравиште био је најпре град Купиник на реци Сави у Срему, где су у цркви Св. апостола Луке биле смештене мошти њиховог оца Светог Стефана. Због честих напада Турака преко Саве, деспот Јован премести затим своју престоницу у град Беркасово, близу манастира Привине Главе.

paljenje sveća
паљење свећа / Извор: Профимедиа/илустрација

Као деспот српски у Срему, праведни Јован је водио, с једне стране, витешку борбу против иноверних Турака, који су с југа нападали, а с друге стране борио се против покушаја римокатолика да његов православни народ поунијате. Налазећи се под влашћу мађарског краља, Јован је њему помагао својом војском у борбама против Турака, и у томе показивао далеко веће успехе него Мађари и Млетци, који су тих година ратовали са Турцима.

Благоверни деспот српски Јован желео је да ослободи и све српске поробљене крајеве на југу, али је то превазилазило његове снаге.

Јован се молио Богу да Бог заштити његов српски народ и да му помогне да сачува своју веру и душу. Зато је он помагао многе православне манастире, молећи монахе да се у њима моле за спасење прпског народа и за спасење његово и његове породице.

Са својом мајком Ангелином и братом Максимом (а и сам са своје стране), Јован је помагао великим прилозима и светогорске манастире: Светог Павла, Хилендар и Есфигмен, а такође и манастир Крупу у Далмацији, као и многе манастире у Срему, Бачкој и Банату. По народном предању он је са својим братом Максимом подигао или обновио манастире Привину Главу, Месић, Фенек, Дившу, Беочин, Шишатовац и друге.

Али, млади и праведни деспот српски Јован није дуго живео на земљи. Лета живота његовог била су малобројна, али су зато била испуњена многим добрим делима и богоугодним подвизима. Он се мирно упокојио у Господу 10. децембра 1502. године у својој престоници Беркасову и часно је погребен у цркви Светог Луке у Кушову, покрај свога светога оца.

Manastir Krušedol
Манастир Крушедол / Извор: Профимедиа

После три године, тело његово показало се цело и свето. Од тада га је православни народ почео поштовати као светитеља божјег.

Када су Света мати његова Ангелина и брат му Максим подигли своју задужбину манастир Крушедол под Фрушком Гором, тело Св. Јована са телом његовог светог оца буде пренето и положено у манастир Крушедол.

Тамо се оно показало чудотворним, јер је многе исцељивала благодатна сила његова, међу којима исцели и једног агарјанина (Турчина), коме се "живи бес у утроби ваљаше", како кажу стари записи. Такође је и један младић, који је осам година лежао болестан, добио чудесно исцељење од моштију Светога Јована.

Тело Светог Јована остало је у манастиру Крушедолу све до 1716. године, када су Турци запалили манастир и у њему мошти светих Бранковића. После спаљивања манастира, ипак су пронађени делови светих моштију, међу којима и део стопала Светога Јована Деспота. Преостале свете мошти чувају се и данас у манастиру Крушедолу.