Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БЕОГРАД ДАНАС: Ташмајдански парк - зелена оаза и сведок српске историје усред Београда

03.08.2023. 14:32
Пише:
Србија Данас
Tašmajdan
Ташмајдан / Извор: Фото: Приватна архива

Где је и шта представља Београд данас? Швајцарски архитекта Ле Корбизије је једном приликом изјавио: “Београд је најружнији град на свету, на најлепшем месту на свету.”. Слажемо се са делом о најлепшем месту на свету, а у оквиру пројекта “Београд данас”, даћемо све од себе да демантујемо први сегмент Ле Корбизијеове тврдње и истакнемо колико је диверзитет, који је обележио богату историју нашег главног града, важан и колико се заправо лепоте крије у шаренилу стилова, епоха и култура, које су струјале градом кроз његову хиљадугодишњу прошлост.

У центру Београда, на раскршћу улица Таковске, Илије Грашанина, Београдске и Булевара краља Александра, налази се предивна зелена оаза позната као Ташмајдан парк. Овај парк је омиљено уточиште за становнике Београда и туристе, пружајући им бег од градске гужве и буке саобраћаја. Иако се смести усред града, када закорачите у Ташмајдан парк, осећаћете се као да сте се удаљили километрима од градске вреве.

БЕОГРАД ДАНАС: Поносни чувар Србије и културно-историјско језгро Београда - Калемегдан, Црква Ружица и Победник

БЕОГРАД ДАНАС: Поносни чувар Србије и културно-историјско језгро Београда - Калемегдан, Црква Ружица и Победник

БЕОГРАД ДАНАС: Бисер Београдског Зеленила - Ботаничка башта “Јевремовац”

БЕОГРАД ДАНАС: Бисер Београдског Зеленила - Ботаничка башта “Јевремовац”

БЕОГРАД ЈЕ ДОБИО НОВИ НАЧИН НАПЛАТЕ КАРАТА: "Београд плус" апликација - једноставно плаћање, све иде брже и лакше

БЕОГРАД ЈЕ ДОБИО НОВИ НАЧИН НАПЛАТЕ КАРАТА: "Београд плус" апликација - једноставно плаћање, све иде брже и лакше

Ташмајдан нуди различите садржаје које мештани редовно посећују. Многима, шетња кроз овај парк је умирујућа навика након напорног дана.

park
парк / Извор: Фото: Приватна архива

Спој историје, легенди и тајни у београдском парку

Парк је сведок богате српске историје и окружен је многим легендама. Постоји и тајанствена гласина о неистраженој подземној пећини испод Ташмајдана.

Историја Ташмајдана је веома интересантна. Парк је некада служио као турски каменолом, одакле потиче и његово име. "Ташмајдан" долази од турских речи "тас" и "meyden", што значи "место одакле се вади камен". Камен је коришћен за изградњу старих београдских здања и чак за прављење надгробних споменика. Касније су одатле вађени материјали попут шалитре за израду барута.

park
парк / Извор: Фото: Приватна архива

Овај парк има и значајно место у српској историји. На Ташмајдану су спаљене мошти Светог Саве 1594. године, што се помиње у историјским списима. Такође, у XIX веку је служио као српско гробље и ту је изграђена палилулска црква.

Ташмајдан парк је данас место где се спајају прошлост и садашњост. То је омиљена зелена оаза која нуди разнолике активности за све генерације. Парк је више пута реконструисан како би се унапредила искуства посетилаца.

Откривање атракција и тајни београдског парка

Црква Светог Марка је значајна атракција у Ташмајдан парку у Београду. Изграђена је између 1931. и 1940. године на месту где је стајала стара црква из 1835. године. Црква је пример српско-византијске архитектуре, са жућкастим каменом и црвеном циглом који стварају шаре на фасади. Унутрашњост цркве није потпуно завршена, али и даље је посећују знатижељни посетиоци. Унутар цркве се налази богата колекција српских икона из XVIII и XIX века. Такође, црква служи као гробница за породицу Обреновић, где су сахрањени важни историјски ликови попут цара Лазара, краља Александра Обреновића и краљице Драге.

park
парк / Извор: Фото: Приватна архива

Споменик песникињи Десанки Максимовић подигнут је 2007. године у Ташмајдану. Ова спомен-скулптура приказује Десанку Максимовић у седећем положају и посвећена је њеном присуству у овом парку.

Руска црква, позната и као Храм Свете Тројице, налази се у Таковској улици. Она је део Руске православне цркве и посвећена је Светој Тројици, као и Русима који су напустили дом након Октобарске револуције. У цркви се налази земља из Русије, а ту су и гробови руских генерала и симболи царске Русије.

Сеизмолошка станица је изграђена 1909. године у Ташмајдан парку. Ова станица проучава земљотресе на територији Србије и има богату историју у проучавању сеизмичких активности.

park
парк / Извор: Фото: Приватна архива

Миоценски спруд "Ташмајдан" је природни споменик у парку. Он је заправо формиран од стране црвених алги, корала и других организама. Овај геолошки облик је део богатог природног наслеђа Београда.

Ташмајдан је такође познат по културним и спортским садржајима. Стадион Ташмајдан је вишенаменски стадион који је домаћин спортских догађаја, концерата и других манифестација. У оквиру Спортско-рекреативног центра Ташмајдан постоје теретане, базени, спортске дворане и други рекреативни садржаји.

Ташмајдан је такође популарно место за клизање током зиме.

Испод парка постоје подземни пролази, катакомбе и остаци старих тунела који додају тајанствену димензију овом парку.

У парку можете пронаћи различите ресторане и кафиће где можете уживати у храни и пићу, као и опуштеном окружењу.

Пројекат је финансиран из буџета Града Београда. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.