03. dec 2023.
Tašmajdan

BEOGRAD DANAS: Tašmajdanski park - zelena oaza i svedok srpske istorije usred Beograda

Foto: Privatna arhiva
Gde je i šta predstavlja Beograd danas? Švajcarski arhitekta Le Korbizije je jednom prilikom izjavio: “Beograd je najružniji grad na svetu, na najlepšem mestu na svetu.”. Slažemo se sa delom o najlepšem mestu na svetu, a u okviru projekta “Beograd danas”, daćemo sve od sebe da demantujemo prvi segment Le Korbizijeove tvrdnje i istaknemo koliko je diverzitet, koji je obeležio bogatu istoriju našeg glavnog grada, važan i koliko se zapravo lepote krije u šarenilu stilova, epoha i kultura, koje su strujale gradom kroz njegovu hiljadugodišnju prošlost.

U centru Beograda, na raskršću ulica Takovske, Ilije Grašanina, Beogradske i Bulevara kralja Aleksandra, nalazi se predivna zelena oaza poznata kao Tašmajdan park. Ovaj park je omiljeno utočište za stanovnike Beograda i turiste, pružajući im beg od gradske gužve i buke saobraćaja. Iako se smesti usred grada, kada zakoračite u Tašmajdan park, osećaćete se kao da ste se udaljili kilometrima od gradske vreve.

BEOGRAD DANAS: Ponosni čuvar Srbije i kulturno-istorijsko jezgro Beograda - Kalemegdan, Crkva Ružica i Pobednik

BEOGRAD DANAS: Ponosni čuvar Srbije i kulturno-istorijsko jezgro Beograda - Kalemegdan, Crkva Ružica i Pobednik

BEOGRAD DANAS: Biser Beogradskog Zelenila - Botanička bašta “Jevremovac”

BEOGRAD DANAS: Biser Beogradskog Zelenila - Botanička bašta “Jevremovac”

BEOGRAD JE DOBIO NOVI NAČIN NAPLATE KARATA: "Beograd plus" aplikacija - jednostavno plaćanje, sve ide brže i lakše

BEOGRAD JE DOBIO NOVI NAČIN NAPLATE KARATA: "Beograd plus" aplikacija - jednostavno plaćanje, sve ide brže i lakše

Tašmajdan nudi različite sadržaje koje meštani redovno posećuju. Mnogima, šetnja kroz ovaj park je umirujuća navika nakon napornog dana.

park
Foto: Privatna arhiva

Spoj istorije, legendi i tajni u beogradskom parku

Park je svedok bogate srpske istorije i okružen je mnogim legendama. Postoji i tajanstvena glasina o neistraženoj podzemnoj pećini ispod Tašmajdana.

Istorija Tašmajdana je veoma interesantna. Park je nekada služio kao turski kamenolom, odakle potiče i njegovo ime. "Tašmajdan" dolazi od turskih reči "tas" i "meyden", što znači "mesto odakle se vadi kamen". Kamen je korišćen za izgradnju starih beogradskih zdanja i čak za pravljenje nadgrobnih spomenika. Kasnije su odatle vađeni materijali poput šalitre za izradu baruta.

park
Foto: Privatna arhiva

Ovaj park ima i značajno mesto u srpskoj istoriji. Na Tašmajdanu su spaljene mošti Svetog Save 1594. godine, što se pominje u istorijskim spisima. Takođe, u XIX veku je služio kao srpsko groblje i tu je izgrađena palilulska crkva.

Tašmajdan park je danas mesto gde se spajaju prošlost i sadašnjost. To je omiljena zelena oaza koja nudi raznolike aktivnosti za sve generacije. Park je više puta rekonstruisan kako bi se unapredila iskustva posetilaca.

Otkrivanje atrakcija i tajni beogradskog parka

Crkva Svetog Marka je značajna atrakcija u Tašmajdan parku u Beogradu. Izgrađena je između 1931. i 1940. godine na mestu gde je stajala stara crkva iz 1835. godine. Crkva je primer srpsko-vizantijske arhitekture, sa žućkastim kamenom i crvenom ciglom koji stvaraju šare na fasadi. Unutrašnjost crkve nije potpuno završena, ali i dalje je posećuju znatiželjni posetioci. Unutar crkve se nalazi bogata kolekcija srpskih ikona iz XVIII i XIX veka. Takođe, crkva služi kao grobnica za porodicu Obrenović, gde su sahranjeni važni istorijski likovi poput cara Lazara, kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage.

park
Foto: Privatna arhiva

Spomenik pesnikinji Desanki Maksimović podignut je 2007. godine u Tašmajdanu. Ova spomen-skulptura prikazuje Desanku Maksimović u sedećem položaju i posvećena je njenom prisustvu u ovom parku.

Ruska crkva, poznata i kao Hram Svete Trojice, nalazi se u Takovskoj ulici. Ona je deo Ruske pravoslavne crkve i posvećena je Svetoj Trojici, kao i Rusima koji su napustili dom nakon Oktobarske revolucije. U crkvi se nalazi zemlja iz Rusije, a tu su i grobovi ruskih generala i simboli carske Rusije.

Seizmološka stanica je izgrađena 1909. godine u Tašmajdan parku. Ova stanica proučava zemljotrese na teritoriji Srbije i ima bogatu istoriju u proučavanju seizmičkih aktivnosti.

park
Foto: Privatna arhiva

Miocenski sprud "Tašmajdan" je prirodni spomenik u parku. On je zapravo formiran od strane crvenih algi, korala i drugih organizama. Ovaj geološki oblik je deo bogatog prirodnog nasleđa Beograda.

Tašmajdan je takođe poznat po kulturnim i sportskim sadržajima. Stadion Tašmajdan je višenamenski stadion koji je domaćin sportskih događaja, koncerata i drugih manifestacija. U okviru Sportsko-rekreativnog centra Tašmajdan postoje teretane, bazeni, sportske dvorane i drugi rekreativni sadržaji.

Tašmajdan je takođe popularno mesto za klizanje tokom zime.

Ispod parka postoje podzemni prolazi, katakombe i ostaci starih tunela koji dodaju tajanstvenu dimenziju ovom parku.

U parku možete pronaći različite restorane i kafiće gde možete uživati u hrani i piću, kao i opuštenom okruženju.

Projekat je finansiran iz budžeta Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.  

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
2 Beograd