Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ ИЗАБРАТИ ИСТОГ ПРОИЗВОЂАЧА, КО ЈЕ КАНДИДАТ? Погледајте одговоре на нека од најчешћих питања у вези са ТРЕЋОМ ДОЗОМ вакцине

12.05.2021. 07:35
Пише:
Србија Данас/Блиц
Vakcinacija, Sajam
Вакцинација, Сајам / Извор: Shutterstock

Трећа доза Синофарм вакцине одавно је у употреби у неким земљама, а у последње време све више је најава наших стручњака да би ово правило ускоро могло заживети и у Србији.

Београђанин В. В. (68) примио је недавно Синофарм вакцину. Међутим, две недеље након другог цепива он је на Институту за примену нуклеарне енергије (ИНЕП) проверио антитела у организму и резултат је био испод 15, а то је према модулу ове установе недовољан број антитела.

ПРОГНОЗА ЗА ДАНАС - КИША, ГРМЉАВИНА, ПЉУСКОВИ: Температура у паду, погледајте какво нас време очекује наредних дана

ПРОГНОЗА ЗА ДАНАС - КИША, ГРМЉАВИНА, ПЉУСКОВИ: Температура у паду, погледајте какво нас време очекује наредних дана

ВЕЋИНА ВОЗАЧА ОВО НЕ ЗНА: Можете да возите ЖУТОМ ТРАКОМ, а да вам полиција НЕ пише казну!

ВЕЋИНА ВОЗАЧА ОВО НЕ ЗНА: Можете да возите ЖУТОМ ТРАКОМ, а да вам полиција НЕ пише казну!

"ТАЈ ДАН ПАМТИМ, ЦЕЛУ НОЋ НИСАМ СПАВАО" ШОК ОТКРИЋЕ: Др Кон био на ратишту са генералом Ратком Младићем

"ТАЈ ДАН ПАМТИМ, ЦЕЛУ НОЋ НИСАМ СПАВАО" ШОК ОТКРИЋЕ: Др Кон био на ратишту са генералом Ратком Младићем

Након тога проверу је извршио и у једној приватној амбуланти, где је налаз показао да је са 20 на самој граници за довољан број антитела по модулу те установе. Он се сада пита да ли је кандидат за трећу дозу и да ли и овога пута треба да изабере истог произвођача?

Трећа доза Синофарм вакцине одавно је у употреби у неким земљама, а у последње време све више је најава наших стручњака да би ово правило ускоро могло заживети и у Србији. Наводи се да постоји јасна разлика у одговору на примену Синофарм вакцине у различитим старосним групама. Примећен је значајно слабији антителни одговор код особа старијих од 65 година, посебно у групи старијих од 70 година и то мушког пола, са честом појавом потпуног изостанка специфичних антитела у циркулацији.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Ко ће бити кандидат за трећу дозу?

Они који немају антитела после примљене две дозе вакцине против корона вируса мораће да приме и трећу, изјавио је недавно епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против коронавируса др Предраг Кон.

- Јасно је свима нама који се бавимо овим послом да они који немају антитела после две дозе, а прошло је време, треба да приме још неку или дозу те исте вакцине, или да промене вакцину - изјавио је.

Он је навео да за сада постоје истраживања само за случајеве када трећа доза долази од истог произвођача као и прве две, али је казао и да је комбиновање вакцина "будућност".

Vakcina
Вакцина / Извор: Профимедиа

СЗО је навела да иако је мали број особа старијих од 60 година био укључен у клиничка испитивања, због чега ефикасност овог цепива није могла да буде процењена у овој старосној групи, СЗО неће дати препоруку за увођење старосних ограничења за давање Синофарм вакцине.

СЗО је при томе истакла да нема теоретских разлога због којих би ефикасност и безбедност Синофарм вакцине била другачија међу старијима од 60 од оне која је показана у узрасту од 18 до 59 година.

Фу Гао о Синофарм вакцини

Фу Гао, шеф кинеског Центра за контролу и превенцију болести, недавно је поредио цепива које садрже неактивне фрагменте вируса, са савременим мРНК вакцинама, попут "Фајзерове".

И заиста - није тајна да "Синофарм", који је у Србији у широкој употреби, има ефикасност од око 75 одсто, док се код "Фајзерове" вакцине та бројка пење изнад 95 одсто, што је огромна разлика на великим популацијама попут кинеске.

Fu Gao
Фу Гао / Извор: Профимедиа

- Ниво антитела који генеришу наше (кинеске) вакцине је нижи него код мРНК вакцина. Зато је природан закључак да су наше неактивне и аденовирус вакцине мање ефикасне него мРНК цепива - рекао је Тао.

Хоће ли се у Србији давати трећа доза вакцине?

- Свакако смо утврдили да ће одређеном броју људи трећа доза бити неопходна у наредних неколико месеци. Увелико се ради и на испитивању треће дозе за Фајзер вакцину. Лошији одговор на вакцину примећен је код старије популације, пре свега код старијих мушкараца, тако да су они потенцијални кандидати за употребу треће дозе у неком краћем периоду - недавно је изјавила Марија Гњатовић, научна сарадница ИНЕП-а.

Гњатовић је објаснила да се до сада видело да 90 одсто вакцинисаних Синофармом старости до 65 година развије антитела, док код старијих од 65 њих 60 одсто развију антитела.

- Има, дакле, људи који немају антитела након две дозе, али и код њих је примећено да имају неку врсту заштите јер и када се заразе вирусом, јако брзо развију антитела, што значи да је дошло до стварања ћелијског одговора - објашњава Гњатовић.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

Она каже да би давање треће дозе Синофарма требало да уследи након што произвођач донесе такву препоруку.

Упркос најави компаније "Фајзер" да ће трећа доза ове вакцине убрзо бити доступна, према садашњим гледиштима, трећа доза овог цепива највероватније неће бити потребна, тврди др Даница Ћујић са Института за примену нуклеарне енергије (ИНЕП).

- Челници компаније "Фајзер" јесу недавно најавили могућност увођења треће дозе, а као разлог је наведена ефикасност вакцине према новим сојевима САРС-ЦоВ-2 вируса. Када је реч о Фајзер BioNTech вакцини, имунски одговор се ствара брзо, код већине већ након прве дозе, и може се рећи да је интензиван, барем на основу одређивања нивоа створених антитела. Тако да, на основу досадашњих праћења, не постоји бојазан да би у периоду од бар годину дана имунски одговор временом могао ослабити и затим потпуно нестати. Тренутно се прати ефикасност вакцине у случају новооткривених сојева, односно да ли и у којој мери особе које су примиле ову вакцину могу поново оболети уколико се инфицирају новоствореним сојевима вируса - рекла је др Ћујић.

Према њеним речима, мутације вируса и стварање нових сојева је нешто сто се не може предвидети и спречити, али се може пратити.

- Са друге стране, наш имунски систем ствара разлиците механизме у борби против патогена, па тако не значи нужно да ће мутирањем и стварањем нових сојева вирус у потпуности заобици наш имунски систем. За сада, вакцине су ефикасне против постојећих сојева САРС-ЦоВ-2 вируса. Такође, технологија производње вакцине је савладана, па и у случају да се појавом нових сојева ефикасност вакцине смањи, вакцине ће се прилагодити новим потребама - рекла је др Ћујић.,

vakcinacija Hrvatska
вакцинација Хрватска / Извор: Профимедиа

Она каже да за сада тренутни протоколи подразумевају имунизацију применом две дозе. Да би се овај протокол мењао, потребни су чврсти докази о безбедности, али и потреби за применом треће дозе.

- Неефикасност вакцине према новим сојевима или пад имунског одговора према вирусу током времена би били оправдани разлог за примену додатне дозе. С обзиром на то да су тестирања треће дозе још увек у експерименталној фази, за сада је мало вероватно да ћемо у Србији у тако кратком року (јун или јул) добити и трећу дозу Фајзер вакцине. Свакако, истраживања су у току, прати се ситуација на терену, па ће крајња одлука бити донета на основу тога - изјавила је др Даница Ћујић.

Шеклер - трећа доза кинеске вакцине ће бити потребна ускоро

Вирусолог и микробиолог Ветеринарског института у Краљеву др Миланко Шеклер разјаснио је две недоумице које муче велики број грађана - да ли је бурна реакција на вакцину гаранција заштите против ковида и за које цепиво је потребна трећа доза.

vakcinacija, Hrvatska
вакцинација, Хрватска / Извор: Профимедиа

- Кад је реч о Фајзеру и Спутњику, утврђено је да једна доза пружа 80 одсто заштите, а то није мало уопште. То значи да друга доза додаје још 15 одсто, тако да се та заштита се највише стиче већ након прве дозе. Код Синофарма је ситуација нешто другачија, код ње се антитела стварају спорије - каже др Шеклер.

Шеклер је оценио да је потребна трећа доза ове кинеске вакцине.

- Сам Синофарм, људи из компаније, рекао је да један посто вакцинисаних може да се деси да нема уопште заштиту. Због њих су рекли да не би било лоше да се прими трећа доза. Ово је посебно важно код мушкараца, јер се њима спорије стварају антитела. Имам случај мушкарца који је девет пута мерио антитела. На овај начин ће се психички умирити. Зато сам и тражио да се даје и трећа доза вакцине - објашњава др Шеклер.

Sinofarm
Синофарм / Извор: Профимедиа

Батут за сада без званичних потврда о трећој дози

Из Института за јавно здравље Србије "Др Милан Батут" кажу да за сада нема никаквих званичних најава за увођење треће дозе вакцине.

- Нема најава из стручних институција у свету (ЕЦДЦ, ЦДЦ, СЗО и др ) да ће бити потребна трећа доза било које од постојећих вакцина за постизање потпуне имунизације. У Србији према програму имунизације и стручно методолошком упутству Института за јавно задрвље Србије, свака вакцина се даје у две дозе. Нема промена ни код нас, ни у свету - рекли су из Батута.

Где се сада користи

Трећа доза Синофарма за сада је понуђена становницима Уједињених Арапских Емирата, а и Бахреин ће ускоро званично започети исту праксу.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Реутерс

У Бахреину, поред Синофарм вакцине, на располагању су Фајзер, Спутњик, АстраЗенека и Џонсон и Џонсон. Медији из Бахреина саопштавају да ће трећа доза бити понуђена након шест месеци од примања друге дозе старијима од 60, особама са хроничним болестима, медицинским радницима који раде са оболелима од ковида, док ће остали трећу дозу примити након годину дана.

Трећа доза Фајзера након годину дана

Генерални директор компаније "Фајзер" Алберт Бурла рекао је да ће особама које су примиле вакцину против ковида 19 тог произвођача вероватно требати додатна доза у року од 12 месеци од пријема друге.

fajzer
фајзер / Извор: Профимедиа

Алберт Бурла је истакао и да је могуће да ће људи морати да се вакцинишу по једном дозом против корона вируса на годишњем нивоу.

- Изузетно је важно смањити број људи који могу бити подложни вирусу - рекао је Бурла за Си-ен-би-си.

Трећа доза Спутњика за сада без најаве

Када је у питању Руска вакцина Спутњик, која је недавно почела да се производи и у Србији, за сада нема најава да ли ће и за ово цепиво бити потребна трећа доза.

До данас је Спутњик В регистрован у 60 земаља широм света са укупном популацијом од три милијарде људи, наводи фонд и додаје да ефикасност Спутњика В износи 91,6%, што потврђују подаци објављени у "Лансету", једном од најстаријих и најцењенијих медицинских часописа на свету.

Sinofarm, Sputnjik V
Синофарм, Спутњик В / Извор: Профимедиа

Синофарм ће моћи без последица да се комбинује с другим вакцинама
Лина Тао, кинески експерт за вакцине, каже да се сада разматра како да се побољша ефикасност кинеских вакцина произведених традиционалним фармацеутским методама. Једна од опција би била да особе које су примиле две дозе, на пример "Синофарма"", у будућности добију и трећу дозу, али неке друге вакцине.